USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

08 Temmuz 2021 12:13
Umut Çelik

Her 7 kişiden 1'i sigara içiyor

Uluslararası Tıp Dergisi Lancet, sigara içenlerin sayısının 1,1 milyara ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdığını açıkladı. Küresel tüketimin 3'te 2'sini oluşturan 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.

Her 7 kişiden 1'i sigara içiyor

Sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, akademisyenler, karar vericiler ve bazı siyasetçiler dünya genelinde bu konuya dikkat çekerek potansiyel olarak daha az riskli ürünlerin kullanımı konusunda bilimsel araştırma sonuçlarına dikkat çekiyorlar.

Bu yıl teması Nikotinin Geleceği olarak belirlenen 8. Küresel Nikotin Forumu (GTNF) zirvesinde hem tütün endüstrisi uygulamaları hem de sigarayla ilgili toplum sağlığı sonuçları masaya yatırıldı. Tütün ve nikotinin kullanımı, kontrolü ve üretimi ile ilgili olarak tüm paydaşlar için sürdürülebilir bir değişimin tek gerçek yol olduğuna inanmaları gerektiği sonuçlar arasında yer aldı.

Panel sonrası tüm bilim insanları, akademisyenler ve katılımcıların ortak görüşü: Toplum ve insan sağlığı üzerindeki zararı azalttığı bilimsel verilerle desteklenen ve kanıtlanmış yeni nesil ürünlerin tütünün toplum sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili mücadelede önemli bir rol oynayacağı yönünde oldu.

8. KÜRESEL NİKOTİN FORUMU (GTNF) LİVERPOOL'DA DÜZENLENDİ

Siyasetçiler, yetişkin tüketiciler, akademisyenler, bilim insanları, toplum sağlığı uzmanları, ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarının temsilcileri ve potansiyel olarak daha az riskli nikotin ürünleri üreticilerinin ve distribütörlerinin temsilcileriyle birlikte 87 ülkeden 1,100 katılımcının yer aldığı 8. Küresel Nikotin Forumu 2021 (GTNF), 17 ve 18 Haziran tarihlerinde Liverpool'da düzenlendi.

KULLANICILAR GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE ÜRÜNLERE ERİŞMEYİ BEKLİYOR

Farklı disiplinlerde alanında uzman konuşmacılar, toplum sağlığı ve tütün kontrolü açısından sigarayı bırakmanın ortak bir hedef olarak belirlenmesinde hem fikir. Ancak dünya genelinde yetişkin birçok sigara kullanıcısı, sigaranın bilinen zararlarına rağmen bırakmayı tercih etmeyip potansiyel olarak daha az riskli ürünlerin regülasyonlara tabi tutulmasını ve güvenli bir şekilde ürünlere erişmeyi bekliyor.

BİLİM ADAMLARI HEYECAN İÇİNDE

The Journal of Internal and Emergency Medicine'da yeni kategori ürünlere geçiş yapan tüketicilerin sağlık durumlarının sigarayı bırakmış kişiler kadar benzer bir etkiye sahip olduğunu gösteren araştırma sonuçları yayınlandı. Araştırmanın tüm sonuçlarının tamamlanması 2021 yıl sonunu bulacak.

İngiltere'de 23- 55 yaşları arasında sigara içen ve içmeyen kişiler üzerinde yapılan ve yeni kategori ürünlerin sağlık üzerindeki etkisini araştıran çalışmanın sonuçları yeni kategori ürünlerin sağlık üzerindeki etkisini azaltmak için uzun yıllardır önemli Ar-Ge çalışmaları yapan bilim adamlarını da heyecanlandırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR