USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

04 Mart 2023 11:34
AA

Fed, faiz artırımına devam edeceği mesajını verdi

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyona karşı daha fazla faiz artırımının gerekli olduğunu bildirdi.

Fed, faiz artırımına devam edeceği mesajını verdi

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz artırım kararlarıyla yüksek enflasyonla mücadele etmeyi planlıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın haftaya Kongre'de sunacağı raporda, finansal koşulların geçen yıl haziran ayından bu yana daha da sıkılaştığı ve bir yıl öncesine göre önemli ölçüde daha sıkı olduğu aktarıldı.

Raporda, yüksek enflasyona yanıt olarak faiz oranlarının hızla artırılmaya ve eldeki menkul kıymetlerin azaltılmaya devam ettiği belirtilerek, "Komite, federal fon oranı için hedef aralığını haziran ayından bu yana 3 puan artırarak aralığı yüzde 4,50-4,75'e çıkardı ve hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağını öngördüğünü belirtti." ifadesi kullanıldı.

Raporda, Fed'in yüksek enflasyonun ciddi zorluklar oluşturduğunun farkında olduğu vurgulanarak, "Komite, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürme konusunda kararlı." değerlendirmesinde bulunuldu.

İş gücü piyasasının son derece sıkı olmaya devam ettiğine işaret edilen raporda, iş gücü talebi güçlü olmasına rağmen iş gücünün salgından toparlanmasının yavaş olduğu ve salgından önce beklenen seviyelere göre önemli bir iş gücü arzı açığı bıraktığı aktarıldı. Fed'in raporunda, iş gücüne katılım oranının salgın öncesindeki seviyesinin oldukça altında kalmasının muhtemel olduğu kaydedildi.

KÜRESEL PİYASALAR NASIL TEPKİ VERDİ?

ABD'de pay piyasaları geçen hafta enflasyon endişelerine karşın pozitif bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler cuma günkü tarım dışı istihdam ile salı ve çarşamba günü Powell'ın açıklamalarına çevrildi.

Ülkede sıkı kalmaya devam eden iş gücü piyasaları Fed'in enflasyonla mücadelesini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Fed üyelerinin hafta boyunca yaptıkları açıklamalarda şahin tonların güç kazandığı görülürken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in faiz artırım sürecinin yaz mevsiminin ikinci yarısında sonlanabileceğine dair açıklamaları risk algısını sınırlı da olsa azalttı.

EN ÇOK OKUNANLAR