USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Nasıl Yaparım?

04 Ağustos 2021 16:09

Selda Bağlan: Yüz yüze öğrenmeden hibrit öğrenmeye geçilen bir dönem

Pandemi ile birlikte eğitim süreçlerinin neredeyse tamamı online eğitimlere döndü. Dijitalleşme, eğitimlerde kullandığımız araçları ve gelişim çözümlerini de değiştirdi.

Selda Bağlan: Yüz yüze öğrenmeden hibrit öğrenmeye geçilen bir dönem

Yüz yüze yapılan eğitimlerdeki grup çalışmaları online odalara, tahta çalışmaları online beyaz tahtalara dönüştü. Katılımcı; sunum üzerine yazı yazabilir hale geldi. 'Chat' denilen yazışma alanına yorum yazılması, iletişim şeklini değiştirdi. Yüz yüze eğitimlerde kullanılmayan 'emoji'ler devreye girdi. Öğrenmenin giderek kişiselleştiği yeni dönemde; kişiye özel, modüler ve kısa içeriklerle öğrenmeyi pekiştiren gelişim çözümlerinin yükselişe geçeceğini belirten FranklinCovey Türkiye ve Azerbaycan CEO'su Selda Bağlan'a bu noktada kurumların eğitim vizyonları açısında ne gibi yeni sorumluluklara sahip olduklarını sorduk:

KURUMLAR HIZLI BİR ŞEKİLDE DİJİTALLEŞMEYİ ANLAYIP İÇSELLEŞTİRMELİ:

Uzak ekipleri yönetmek, liderliğin önemli bir parçası haline geldi. Kurumların öncelikleri, şu dönemde, çalışanlarının çevikliğini (agile) artırmak ve aynı zamanda da esnek, dayanıklı (resilliance) bireyler olmalarına destek olmak. Yani hızlı değişim, az bilgi ile daha gri ortamda karar vermeyi gerektiriyor. Bu da çalışanlar üzerinde stres yaratıp kaygı düzeylerini artırıyor. Dayanıklılığı yüksek çalışanlar bu dönemde de performansı iyi yönetiyorlar.

YENİ ÖĞRENME MODÜLLERİNE ADAPTE OLUNMALI:

Yüz yüze öğrenmeden hibrit öğrenmeye geçtiğimiz bu dönem; çok yakında mikro öğrenme modülleri ile her yerde öğrenmeye doğru alışkanlıkları değiştirmeye aracılık edecek.

ÇALIŞANLARIN BEKLENTİLERİ ANALİZ EDİLMELİ:

Çalışanlar artık kurumdan bir dizi eğitim yerine bir kütüphane isteyecekler ve kendi ihtiyaçlarına göre, istedikleri zaman, istedikleri kadar eğitime erişmeyi talep edecekler. Belki bir ebeveyn, gece çocuğunu uyuttuktan sonra eğitimi alacak hatta belki ondemand video ile çocuğunu uyuturken içeriğe ulaşabilecek. Ya da bir çalışan araçla bir yerden bir yere giderken podcast ile eğitime ulaşacak ve eğitimin bir modülünü tamamlayacak. Sonraki modül belki yüz yüze eğitim veya koçluk veya kim bilir belki de bir Ted-Talk videosu ya da bir kitap özeti olacak. Sınıf içi buluşmalar yok olmasa da oldukça azalacak ve yerini daha çok uygulama modülleri için gerçekleşen çalıştaylara bırakacak.

EN ÇOK OKUNANLAR