USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

10 Ekim 2022 14:11

Yeni nesil ısıtıcı kumaş teknolojisi

Teknik tekstil esaslı yenilikçi ısıtma çözümleri sunmak amacıyla 2016 yılında kurulan İltema, temel olarak geleneksel bir tekstil üretim yöntemi olan dokuma teknolojisi ile tekstil dokusunu kaybetmeyen ancak düşük voltajlarda ısınabilen tekstillerin üretilmesi vizyonuyla yol alıyor.

Yeni nesil ısıtıcı kumaş teknolojisi

Malzeme, mühendislik, tekstil ve nanoteknoloji gibi farklı disiplinleri bir araya getirerek yeni nesil ısıtıcı kumaş teknolojisi üreten İltema, bir patent ve iki faydalı model alarak Türk Patent Enstitüsü'nden iki gümüş madalya ile ödüllendirildi. Katıldığı pek çok yarışma ve hızlandırma programlarından ise 15'in üzerinde ödül kazandı. Otomotiv sanayisinden savunma sanayisine, outdoor ürünlerden ev tekstiline, medikalden inşaat sektörüne pek çok farklı alanda ürün geliştiren, bu ürünlerin bir kısmını da ticarileştiren farklı bir Ar-Ge şirketi olduklarını aktaran İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prepol; "Temel olarak düşük voltajlar ile çalışabilen, metalik direnç elemanı içermeyen, pil ve akü gibi taşınabilir güç kaynakları ile çalışabilen, elektrik çarpma riski taşımayan, ısı yayan kumaşların tasarımı, geliştirilmesi ve üretimine odaklandık" diyor.

YERLİ KAYNAKLARLA, FARKLI SEKTÖRDE ÇÖZÜM ORTAKLIKLARI GELİŞTİRİLİYOR

Bu kumaşlar kurulan fabrika ortamında, otomatik dokuma tezgahlarında 60 bin m/ay kapasitede üretiliyor. Dokuma işleminin ardından aynı fabrikada kumaşlara yanmazlık vb. işlemler de uygulanarak son uygulamaya hazır hale getiriliyor. Isı yayan tekstiller esnek ve uyumlu yapıları sayesinde genellikle, giyilebilir ürünler, outdoor ürünler ve otomotiv sektörlerinde tercih ediliyor. Tamamen yerli kaynaklar kullanarak farklı sektörlerde çözüm ortağı olmayı hedeflediklerini aktaran Prepol, "İltema, geliştirdiği ilk ürünler sayesinde Big Bang Startup Challenge başta olmak üzere çok sayıda prestijli organizasyondan farklı ödüller kazandı. TET Elektrik Elektronik İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği proje yarışmasında 380 proje arasından 'Çevre ve Enerji' verimliliği kategorisinde ikincilik, FIT-İzmir Geleceğin Teknolojileri Fuarı'nda yenilikçi teknolojiler alanında 3'üncülük, 2019'da Türk Patent Enstitüsü tarafından aldığımız iki patent için iki ayrı gümüş madalya, yine 2019'da Ford Otosan'ın düzenlediği yarışmada 30 şirket arasından birincilik gibi önemli başarılarımız bulunuyor" yorumunda bulunuyor.

YURT İÇİ VE YURT DIŞI ODAKLI PROJELER

Geliştirdikleri kumaşların, giyilebilir ürünlerde kullanılmak üzere 2017'den bu yana Almanya'ya ihraç edildiğini belirten Prepol, "Türkiye'nin önde gelen otomotiv kuruluşları ile ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. 2022 yılı itibariyle Arçelik ile birlikte TÜBİTAK 1707 Sipariş Ar-Ge projesi kapsamında küçük ev aletleri geliştirilmesi üzerine proje yürütülüyor. 10 kişilik Ar-Ge ve Ür-Ge ekibibe sahibiz. 2016 yılından bu yana yüzde 100 yerli dokuma yöntemiyle üretilen ısıtıcı kumaşların geliştirilmesi, geliştirilen kumaşların giyilebilir ürünlere adaptasyonu, ısıtıcı esnek kabloların geliştirilmesi ve bunların yerden ısıtma, elektrikli radyatör gibi uygulamalarının yapılması ve geliştirilen teknolojinin küçük ev aletlerine adaptasyonu gibi temel çalışmaların yanı sıra, anten iletişim sistemlerinde buzlanma önleme, kompozit kalıpların ön ısıtma ve kürleme sistemi geliştirilmesi gibi çalışmalara da öncülük edildi" diyor.

2023 VE SONRASINDA TİCARİLEŞME ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLECEK

2022'nin son çeyreği itibariyle Ar-Ge ve Ür-Ge aşamaları başarı ile tamamlanan ürünlerin ticarileştirilmesi, pazar payının artırılması gibi çalışmalara öncelik verilmekle birlikte ihracat odaklı çalışan firmalarla da satış sözleşmesi aşamasına gelindiğini dile getiren Prepol, "Bu kapsamda satış ve pazarlama unsurlarının artırılması hedefleniyor. Hedef kitlemizi temel olarak otomotiv, giyim ve inşaat sektörleri oluşturuyor. Müşterilerimiz ise genel olarak bu sektörlerdeki yurt dışı firmalar ve ihracat odaklı çalışan yurt içi firmalar... 2023 yılı ve sonrasında geliştirilen ürünleri her bir sektör için ticarileşme çalışmalarına ağırlık verilmesi hedefleniyor" yorumunda bulunuyor.

"Yeni nesil girişimcilere sunabileceğim en temel tavsiye, çalışmak istedikleri alan veya sektörde en yetkin kişiler ile temas halinde olmaları... Bunun için de fuar, çalıştay, vb. network sağlayıcı etkinliklere mutlaka katılmalılar."

"YENİ ÇÖZÜM YOLLARINA ODAKLANIN"

Ayhan Prepol, yeni nesil girişimcilere ise şu tavsiyede bulunuyor: "Genç girişimcilere sunabileceğim en önemli tavsiye, çalışmak istedikleri alan veya sektörde en yetkin kişiler ile temas halinde olmaları... Bunun için de fuar, çalıştay, vb. network sağlayıcı etkinliklere mutlaka katılmalılar. Hedefe ulaşamadıklarında teslim olmamalılar. Farklı açılardan sorunu değerlendirip yeni çözüm yolları aramalılar. Sözün özü; girişimciler asla pes etmemeli, projelerine inanmalı, doğru işler yapacakları konusunda olumlu tepkiler alıyorlarsa, bu yolda emin adımlarla ilerlemeliler."

EN ÇOK OKUNANLAR