USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

13 Ekim 2022 16:40

Yazılım ve donanım alanında çözüm ortağı

Elektrikli ve otonom araçlar için enerji paylaşım yazılımı ve enerji transfer donanımı hizmeti sunan Car4Future, şarj ekosistemi teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. 100 binin üzerinde istasyon ile Türkiye'de ve Kuzey Avrupa'da elektrikli araç sürücülerinin hayatını kolaylaştırıyor.

Yazılım ve donanım alanında çözüm ortağı

Resmi olarak 2019 yılında Estonya üzerinden Avrupa'da, 2020 yılında ise Türkiye'de faaliyete geçen Car4Future, şarj ekosistemi teknolojilerine yönelik çözümler sunuyor. B2C olarak elektrikli araçlar için enerji paylaşım ağı yazılımı ve enerji transfer donanımlarıyla yola çıkan girişim, B2B olarak elektrikli araç sahibi şirketlerin/devletin veya operatörlerin yazılım ve donanım çözüm ortağı olarak faaliyet gösteriyor. Gelecekte yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjinin elektrikli araçlar için kolay ulaşılabilir, depolanabilir, erişilebilir ve kaynak sağlayabilmesi amacıyla ürün ve hizmetler sunuluyor.

DÜNYADAKİ TEKNOLOJİLER TAKİP EDİLİYOR

Vizyon ve misyonlarında yer alan 'enerji' ve 'elektrikli araçlar' kavramlarına yatırım yaparak ilerlediklerini aktaran Car4Future Kurucu Ortağı Oğuzhan Sarıtaş; "Enerjinin kaynağı, iletilmesi ve tüketilmesine yönelik yazılım ve donanım çözümlerinde Ar-Ge çalışmaları neticesinde ticarileştirdiğimiz ürünlerimizi satışa çıkartıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızda dünyanın önde gelen araç üreticilerinin (OEM) teknolojilerini yakından takip ediyoruz. Şarj ekosistemi teknolojilerinde ortaya çıkan inovasyon eksikliklerini tamamlıyoruz. Bunu başarabilmemizde hem kurucu ortakların mühendis olması hem de ekibin yüzde 85 mühendis kökenli olmasının büyük etkisi var. Donanım tarafında ise yüksek yatırım ve teknik becerilerimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı hızlandırdık. Aktif olarak 5 kişilik mühendis bir ekiple çalışıyoruz. Birkaç ay içerisinde 15 kişiye ulaşacağız" diyor.

(Car4Future Kurucu Ortağı Oğuzhan Sarıtaş)

MÜŞTERİLERE ÖZEL YARARLI SONUÇLAR

Sarıtaş, yaptıkları işle nasıl farklılaştıklarını ise şöyle özetliyor: "Yazılım tarafında kullanıcılar için harita bilgisi, navigasyon ve rota planlamasını aplikasyon içerisinde sağlayarak, araçların teknik bilgilerine göre müşterilerimizi izleyerek onların yararına sonuçlar ortaya çıkartabiliyoruz. Donanım tarafında ise V2X dediğimiz araçtan araca, araçtan şebeke/üniteye veya şebekeden/üniteden araca enerji transferine farklı enerji seviyelerinde enerji transfer edebilen farklı boyutlarda cihazlar geliştiriyoruz. 2020 yılı itibariyle B2B tarafta karbon salınımı azaltılması, karbon ayak izi gibi konuların şirketlerin önceliklendirilmesine alınmasıyla tamamen B2B tarafa yönelmiş durumdayız. Bu kitleyi de özel şirketler, filolar, fabrikalar, devlet kurumları, bir veya daha fazla elektrikli aracı olan belirli rotalarda seyahat etmesi gereken araç sahibi kurum/kuruluşlar olarak tanımlayabiliriz. Avrupa'da iki ve daha fazla özel şirketin kendi aplikasyonlarına entegre edilmiş yazılımımız bulunuyor. Türkiye'de ise Şarj Yönetmeliği, Yeşil Mutabakat Zaptı ile birlikte artan talepten dolayı yeni özel şirketlerin hizmet ve ürün satışına yönelik çalışmalarımız devam ediyor."

"2023 yılında elektrikli araçların artık ülkemizde de yaygınlaşmasıyla birlikte çoklu kurum ortaklığında pazar yaratmayı aynı zamanda farklı iş modelleri de oluşturabilecek donanımlarımızın Ar-Ge süreçlerini tamamlayarak ticarileştirmeyi hedefliyoruz."

2023 HEDEFLERİ DOLUDİZGİN

Yazılım tarafında özel algoritmalar kullanarak elektrikli araç sürücülerin tahmin etmesi gereken özel durumları yazılım aracılığıyla çözmek üzere altyapı ve hizmet sunduklarını belirten Oğuzhan Sarıtaş, "Donanım tarafında ise enerjinin konumdan bağımsız olarak herhangi bir noktada karşılanması için altyapı ve ürün sunuyoruz" diyor. 2022, 2023 ve 2024 yıllarında müşteri, ekip ve pazar payını artırmaya yönelik stratejilere odaklanacaklarını dile getiren Sarıtaş, gelecek hedeflerini şu şekilde özetliyor: "2023 yılında elektrikli araçların artık ülkemizde de yaygınlaşmasıyla birlikte çoklu kurum ortaklığında pazar yaratmayı aynı zamanda farklı iş modelleri de oluşturabilecek donanımlarımızın Ar-Ge süreçlerini tamamlayarak ticarileştirmeyi hedefliyoruz. Avrupa'da katı emisyon kuralları gereği de elektrikli araç değişimi çok gelişmiş seçeneklerle konumlanacağından Kuzey Avrupa olarak konumlandırdığımız ülkelerde temsilciliklere yer vereceğiz."

"SORUNA YÖNELİK ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMELİ"

Teknolojinin dikey büyüme gösteren bir alan olduğunu vurgulayan Sarıtaş, girişimcilere özel tavsiyeler vermeyi de ihmal etmiyor: "Teknolojiyi, girişimcilikle birleştirdiğinizde dünyamızı geliştirmeye ve değiştirmeye hazır oluyorsunuz. Bu süreçte de en büyük destekçiniz çevreniz, girişimcilik ekosistemi ve kaynakların doğru kullanılması... Her girişimcinin, faaliyet gösterdikleri alana yönelik deneyim ve tecrübelerinden yola çıkarak karşılaşılan problemlere yönelik çözümler üretmeleri gerekiyor."

EN ÇOK OKUNANLAR