USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

03 Kasım 2022 11:43

Kapalı mekan navigasyon algoritması geliştiriliyor

Ravinspect girişimi, kapalı alanlarda çalışan otonom İHA sistemleri geliştirerek insanlı kontrol süreçlerini robotize ediyor. Dünya sahnesine Türkiye'den bir teknoloji çıkarma motivasyonuna yatırım yapılarak ilerleniyor.

Kapalı mekan navigasyon algoritması geliştiriliyor

Bu alana yönelik çalışmalara havacılık sektörüyle, uçak yüzey muayene sistemi fikriyle başladıklarını ifade eden Ravinspect Kurucu Ortağı Mehmet Boztepe, "Sürecin temeli aslında benim okul dönemime, havayolu firmalarında yaptığım stajlarıma dayanıyor. Uçak yüzey muayenelerinin saatler süren bir süreç olduğunu, fakat bu sürecin büyük kısmının yüzeye erişimden kaynaklandığını fark etmiştim. 2017 yılı ortalarına geldiğimizde o zamanki tırmanış partnerim, şimdi ortağım olan Aykut Kabaoğlu'na açtım bu konuyu. Drone sistemleriyle bu erişim sorununu çözebileceğimizi, hasar algılama için de yapay zeka algoritmalarının kullanılabileceğini kararlaştırıp büyük bir heyecanla ilerledik. Tabii bu süreçte İTÜ Çekirdek'ten ve TÜBİTAK'ın girişimci programlarından oldukça fazla destek aldım. İTÜ mezunu iki kurucu ortakla birlikte beş kişilik bir ekip olarak tüm geliştirme ve satış sürecimizi yönetiyoruz" diyor.

DÜNYADAKİ ÖNCÜ FİRMALARDAN BİRİ

İlerleyen süreçte havayolu firmalarıyla görüşerek gerçek uçak etrafında demo çalışmaları yaptıklarını aktaran Boztepe; sözlerine şöyle devam ediyor: "Hem sektörel sıkıntılar hem de pandeminin etkileri bizi farklı arayışlara itti. Ardından bugünkü otonom depo/stok kontrol sistemi olan Inspector Stock'u kısa zamanda ticarileştirdik. En büyük motivasyonumuz; dünyada ancak birkaç ekibin yaptığı kapalı mekan navigasyon algoritmasını geliştirmek ve ilerletmektir. Bu alanda dünya sahnesine Türkiye'den bir teknoloji çıkarma düşüncesi bizi sürekli destekliyor. Geliştirdiğimiz teknoloji, halihazırda dünyada ancak birkaç firmanın yapabildiği kapalı mekan pozisyonlama sistemleri ve bunun endüstriye uyarlanmış halini içeriyor. Bu kapsamda dünyadaki öncü firmalardan biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Bununla birlikte Türkiye'de bu alanda teknoloji geliştiren tek firmayız. Tabii ki bunun faydasını global firmalarla yaptığımız anlaşmalarda görüyoruz."

KURUMLARA NE GİBİ AVANTAJLAR SUNULUYOR?

Mehmet Boztepe; kurumlara üretim süreçlerinde ne gibi avantajlar sağladıklarını ise şöyle özetliyor: "Firmalara asıl katkımız, üretimin veya lojistiğin sürekliliğini sağlayan envanter bilgisinin doğruluğunda oluyor. Mesela yıl sonunda stok sayımını 100 ekiple 8 günde yapan bir fabrika; geliştirdiğimiz otonom sistemlerle, insansız olarak 3-4 günde yapabilir, kalan günlerde üretime devam edebilir. Tek bir adımla yıllık üretim yaptığınız gün sayısını %1 artırdığınızı düşünün. 1 milyon beyaz eşya üreten bir firma, 10 bin adet daha fazla üretim yapabilir. Öncelikle içerisinde bulunduğumuz dijitalleşme sürecinde firmaların dönüşümlerine katkıda bulunuyoruz. Veri tamamen dijital olarak alınıyor ve işleniyor. İstenilen bir anda geçmişe yönelik stok bilgileri görsel destekli olarak operatörün önüne aktarılabiliyor. Ek olarak teknoloji tarafında bizi farklı kılan unsur ise tesislerde işleyişi değiştirecek sistemsel ya da fiziksel değişiklik gerektirmiyor oluşumuz. Uygun koşullar sağlandığında birkaç saat içerisinde depo otonom sayıma hazır hale gelebiliyor. Herhangi bir personel yarım saatlik bir eğitimden sonra sistemi kullanabiliyor. Bu hem ölçeklenebilirlik açısından hem de firmanın iş gücü yönetimi açısından oldukça avantajlı bir durum oluşturuyor."

(Ravinspect Kurucu Ortağı Mehmet Boztepe)

2023'TE GLOBAL ARENAYA AÇILACAK

Şu an ağırlıklı olarak Türkiye'deki kurumlarla çalıştıklarını aktaran Boztepe; "Ama Amerika'dan ilk siparişimizi aldığımızı da söyleyebiliriz. Bu sayede Amerika pazarında da artık etkin bir şekilde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Teknolojimizi MENA ve Doğu Avrupa bölgelerine de sunacak iş birlikleri kurduk. Yakın zamanda eksponansiyel bir büyüme eğrisi öngörüyoruz. 2022 yılı bizim ürünümüzün sektörde denenmesi ve kanıtlanması açısından önemli bir yıl oldu. Yıl sonuna kadar hedeflediğimiz satışlarla birlikte bu sene 3 milyon TL'ye yakın bir gelir elde etmiş olacağız. 2023 yılında asıl odak noktamız olan Amerika pazarında hızlı bir büyüme hedefliyoruz. Çünkü Amerika pazarı geliştirdiğimiz ürünün, finansal olarak faydasının daha fazla olacağını ve daha fazla rağbet göreceği bir pazar olarak öne çıkıyor. Paralelinde Avrupa'da hedeflediğimiz birkaç ülkede stratejik iş birlikleri kurmaya devam edeceğiz" diyor.

"ÇALIŞMALARA BÜYÜK BİR HIZLA DEVAM EDİLMELİ"

Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin yeni girişimci ve yatırımcılarla gelişeceğini belirten Mehmet Boztepe; "Güncel verilere baktığımızda Türkiye'de yapılan toplam start-up yatırımının oldukça büyük bir yüzdesi birkaç firma tarafından alınmış yatırımlar... Bu aslında oldukça riskli görünmekle birlikte bizim gibi her bir unsurun, bu ekosistemi hacimlendirecek ve büyütecek en önemli etmenlerden biri olduğunun farkındayız. Bu yüzden sürekli olarak çalışmalara devam ediyor olacağız. Girişim alanında yeni ekiplere de tavsiyemiz ancak bu yönde olacaktır" açıklamasında bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR