USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

07 Eylül 2021 17:20

Aslı Büyükdemir: Ulusaldan global ölçekte rekabete geçme zamanı

E-Tohum Yönetici Ortağı Aslı Büyükdemir “Türkiye'deki girişimcilerin temel hedefi, iyi bir ekip kurmak olmalı. Türkiye'de başlayıp daha sonra dünyaya açılma stratejisine yatırım yaparak ilerlemeliler” dedi.

Aslı Büyükdemir: Ulusaldan global ölçekte rekabete geçme zamanı

Dünyada yaşanan pandemi sonrasında teknoloji temelli girişimcilik ekosistemi, Türkiye'de büyük bir gelişim gösterdi. Özellikle e-ticaret kullanımı ciddi oranda arttı.

Peak, Trendyol ve Getir gibi milyar dolar üzerinde değerlenen şirketlerin ortaya çıkmasının, yeni girişimciler için rol modeli olmaya başladığına dikkat çeken E-Tohum Yönetici Ortağı Aslı Büyükdemir; girişimcilerin sadece yerel pazarı değil, global ölçekte rekabeti düşünmeye başladıklarını ifade ediyor.

DÖNÜŞÜM HIZLA DEVAM EDİYOR

2020'nin tüm dünya için önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Büyükdemir, "E-ticaret, fiziksel alışverişin önüne geçti. Pandemi öncesinde fiziksel toplantılar öncelikli olarak tercih edilirken artık online toplantı talep ediliyor. İşler eğer uzaktan gerçekleştirilebiliyor ise ilk seçenek bu oluyor. Uzaktan sağlık, uzaktan fitness, uzaktan eğitim, uzaktan çalışma ve diğer her şey... Bu süreç, iş yaşamında kökten değişiklikleri beraberinde getiriyor. Endüstri devriminde fabrikaların çevresinde gelişen yerleşim bölgeleri ve şehirleşme, uzaktan çalışma ile dağıtık bir yapıya doğru evriliyor. İnsan kaynakları yönetiminden şirket içi koordinasyon ve karar alma yapılarına kadar her şey değişiyor ve değişmeye devam edecek" diyor.

GİRİŞİMCİLİĞE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ

Teknolojinin, tüm sektörlerin kılcal damarlarına kadar girdiğini söyleyen Büyükdemir, girişimciliğe yönelik algıların da dönüştüğünü vurguluyor:

Şirketler de startup olarak konumlanıyor: Sadece girişimler değil, şirketler de rekabetçi pozisyonlarını koruyabilmek için kendilerini startup olarak konumlandırıyor.

Bankaların yeni rakipleri: Bankalar için rakipler diğer bankalar değil, servislerin parçalanmış versiyonlarını sunan küçük girişimler olmaya başladı.

Yüzyıllık şirketlerle rekabet mümkün: Teknolojinin sağladığı altyapıyı kullanarak yüzyıllık şirketlerle yarışmak mümkün hale geldi.

Yatırımcıların yatırım stratejisi de evrildi: Yatırımcılar sadece Silikon Vadisi'ndeki girişimlere değil, dünyanın farklı noktalarında kurulan şirketlere de yatırım yapar hale geldiler.

Melek yatırımcı gözünden: Melek yatırımcılar, girişimlere kişisel olarak nasıl yardım edeceklerini ve girişimin büyüme potansiyelini göz önünde tutuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR