USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fintech

30 Mayıs 2023 14:26

"Yatırımların artmasıyla FinTek sektörü diğer sektörlere de büyük katkı sağlıyor"

Figopara Kurucu Ortağı ve CEO'su Koray Bahar, FinTek sektörünün son durumunu Platin Dergisi Mayıs 2023 sayısında yer alan haber çalışmasında değerlendirdi.

"Yatırımların artmasıyla FinTek sektörü diğer sektörlere de büyük katkı sağlıyor"

Türkiye'de FinTek yatırımları 2022 yılında rekor seviyeye ulaştı. FinTek ekosisteminin güçlü oyuncalarından Figopara'nın Kurucu Ortağı ve CEO'su Koray Bahar, sektörün son durumunu ve Figopara'nın projelerini Platin okurlarına anlattı.

"FİNTEK SEKTÖRÜ, TÜRKİYE'DE HIZLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRDÜ VE SÜRDÜRMEYE DEVAM EDİYOR"

* Türkiye'de FinTek yatırımları 2022 yılında 89 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. FinTek sektörünün son durumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Dünya genelinde süregelen belirsizlikler nedeniyle parasal bolluğun azaldığı bir süreç yaşıyoruz. 2022 yılında hem Türkiye'de hem de küresel ölçekte girişimlere yapılan yatırımların yavaşlaması 2023 yılının da dünya genelinde zor bir sene olabileceğinin sinyallerini veriyor ancak Türkiye'de FinTek sektörü ayrışıyor. Araştırma şirketi CB Insights'ın verilerine göre geçen sene yıllık bazda küresel ölçekte girişim sermayesi yatırımları yüzde 35 azalırken, Fintek sektörüne girişim sermayesinin yaptığı yatırımlar da yüzde 45,7 düştü. Ekonomik konjonktürdeki tüm bu belirsizliklere rağmen FinTek sektörü, Türkiye'de hızlı büyümesini sürdürdü ve sürdürmeye devam ediyor. Türkiye'de Fintek sektörüne yapılan yatırımlar 2022 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Startups.watch verilerine göre geçen sene Türkiye'de Fintek girişimlerine rekor yatırım yapılırken, yatırım adedi bazında da sektör ilk sırada yer aldı. Türkiye'deki FinTek sektörü, yeni finansal teknolojiler ve dijitalleşme trendlerine ayak uydurma konusunda hızla ilerliyor. Özellikle, mobil cihazların ve dijital bankacılık uygulamalarının yaygınlaşması, FinTek girişimlerinin hızlı bir şekilde büyümesini ve müşteri tabanlarını genişletmesini sağlıyor. Türkiye'nin sahip olduğu potansiyel ve fırsatlar nedeniyle bu sene olmasa bile önümüzdeki yıllarda FinTek sektörünün çok daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum. Yerli FinTek şirketleri yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ederken, inovasyon ve teknolojiye dayalı yenilikçi çözümler sunarak finansal işlemleri kolaylaştırmaya ve geliştirmeye odaklanacak.

* Türkiye'nin FinTek yatırımları, küresel düzeyde yaşanan gerilemenin aksine yükseliş trendi gösteriyor. FinTek alanında dünyadaki konumumuzu ve gelecek beklentilerini aktarabilir misiniz?

Türkiye FinTek alanında özellikle son yıllarda hızlı bir yükseliş trendi gösteriyor. Özellikle finansal hizmetlerin dijitalleşmesi, ödeme sistemleri, para transferleri, blockchain teknolojileri gibi önemli gelişmeler kaydediyoruz. Bu alanlara yapılan yatırımların artmasıyla birlikte FinTek sektörü diğer sektörlere de büyük katkı sağlıyor. Örneğin, FinTek girişimleri tarafından geliştirilen ödeme sistemleri e-ticaret sektörüne büyük kolaylık sağlarken, Figopara olarak sunduğumuz alternatif finansman kaynağının bankaların farklı segment müşteriye ulaşması noktasında önemli bir rol üstleniyoruz. Öte yandan içinde bulunduğumuz coğrafya gereği hem Türki Cumhuriyetler'de hem Afrika'da hem de Avrupa'da çok hızlı bir şekilde iş yapabilecek iyi ürünler, hizmetler geliştiriyoruz. 2023 yılında çok daha fazla FinTek şirketinin bölge coğrafyalarda hizmet vermeye başladığını duyacağız. Aslında başarılı örnekleri şimdiden görüyoruz. Özellikle global pazarlara açılım konusunda 2023 yılını oldukça pozitif değerlendiriyorum. Gelecekte, FinTek sektörü Türkiye'de daha da büyüyecek ve finansal hizmetlerin dijitalleşmesiyle birlikte ülke ekonomisine daha büyük katkılar sağlayacak.

"KOBİ'LERE FİNANSAL YÖNETİM VE FATURA TAKİBİ GİBİ HİZMETLER DE SUNULACAK"

* Figopara, yakın zamanda Akbank ile önemli bir iş birliğine gitti. Bu birlikteliği ve özellikle KOBİ'lere sağlayacağı avantajları anlatabilir misiniz?

Akbank ile olan iş birliğimiz sayesinde mevcuttaki binlerce KOBİ müşterimize yeni bir finansal çözüm sağlayacağız. Akbank ile hali hazırda ürünümüz olan 'Tedarikçi Finansmanı' tarafında çalışıyorduk. Şimdi ise şirketlerin ticaret hayatını canlandıracak olan 'KOBİ Finansmanı' ürünümüz için el sıkıştık. Bu yeni iş birliğiyle KOBİ'ler vadesi gelmemiş alacaklarını anında nakde çevirerek nakit akışlarını düzenlerken, daha hızlı ve kolay bir şekilde finansmana erişecek. Ayrıca Figopara platformu üzerinden KOBİ'lere finansal yönetim ve fatura takibi gibi hizmetler de sunulacak. Bu sayede, KOBİ'ler finansal işlemlerini tek bir platformda görerek daha verimli bir şekilde yönetebilecekler ve işlerini büyütmeleri için gerekli finansmanı daha hızlı bir şekilde ulaşabilecekler. Figopara olarak 20'den fazla finansal kuruluşla çalışıyoruz. Akbank ve yeni gelecek bankalarla beraber KOBİ'ler sadece Figopara kullanarak onlarca bankadan finansal kaynağa erişme şansı bulurken, vade bekleme derdinden de kurtuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR