USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fintech

18 Mayıs 2023 13:55

"Türkiye'deki yatırımcılar yeni bir büyüme hamlesine öncülük edecek"

United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, Türkiye FinTek sektörünün son durumunu, yapılan yatırımları, sektörün gelecek beklentilerini ve dünyadaki konumunu Platin Dergisi Mayıs 2023 sayısında yer alan haber çalışmasında değerlendirdi.

"Türkiye'deki yatırımcılar yeni bir büyüme hamlesine öncülük edecek"

Türkiye FinTek sektörüne yapılan yatırımlar, 2022 yılında tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Yatırımların artmasıyla birlikte önümüzdeki dönemlerde FinTek ekosisteminin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlaması bekleniyor. United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın ile FinTek sektörünün son durumunu konuştuk.

* Türkiye'de FinTek yatırımları 2022 yılında 89 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. FinTek sektörünün son durumunu nasıl ele alabiliriz?

FinTek, sıçrama tahtası olma potansiyeline sahip son derece önemli bir sektör olarak dikkat çekiyor. Bugün aktif FinTek sayısı 629'a, lisanslı ödeme ve elektronik para kuruluşu sayısı da 74'e ulaşmış durumda. 250 ödeme teknolojisi girişimi, 92 blokzincir-kripto varlık girişimi ve 89 bankacılık teknolojileri girişiminin yer aldığı FinTek sektörü, 2022'yi en fazla yatırım yapılan yıl olarak tamamladı. 2022'de Türkiye'de ödeme yöntemi açısından da dikkat çekici değişimler yaşandı. QR ile ödeme teknolojilerinin yaygınlaşması ve görünmez finans teknolojileri, sektörü hareketlendiren gelişmelerdi.

Ocak 2023 itibariyle de Açık Bankacılık ile tek bir uygulama üzerinden bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilmesine imkân sağlandı. Bizim de büyük önem verdiğimiz görünmez finansın, çoğunlukla e-ticaret alanında yoğunlukla uygulanmaya başladığını gördük. Bunun önümüzdeki dönemde çok daha farklı sektörlere de sirayet edeceğini düşünüyorum. Ama tabii ki dahası olacak. Dijital platform işbirlikleri, superAPP uygulamaları, dijital pazar yerleri ve hatta kamu uygulamaları ile işbirlikleri konusunda daha hareketli bir dönem bizi bekliyor.

* Türkiye'nin FinTek yatırımları, küresel düzeyde yaşanan gerilemenin aksine yükseliş trendi gösteriyor. FinTek alanında dünyadaki konumumuzu ve gelecek beklentilerini aktarabilir misiniz?

Fintek girişim ekosistemi, yeniliklere ve çeşitliliğe çok açık bir alanı temsil ediyor. Bu noktada değişen yatırımcı beklentileri ile birlikte sektörün de geliştiğini ve ürün portföyünün genişlediğini görüyoruz. Bunun sonucu olarak sektörde geçtiğimiz yıl yatırımcı açısından rekor bir sene geçirdik. Bu yılın başında ise küresel ekonomik gerileme ve doğal afetlerin etkisiyle yatırımlarda geçtiğimiz yıla göre daha sakin bir görünüm yaşandı. Önümüzdeki dönemde, Türkiye'de sektörün daha da hareketleneceğine inanıyorum. Özellikle değişen trendler ve yeni yatırım alanları, gelecekte ekosistemin farklı şekillerde büyüme ve dönüşüm gösterebileceğine işaret ediyor. Türkiye'deki girişimci ve yatırımcıların da adaptasyon ve yenilikçi bakış açısıyla yeni bir büyüme hamlesine öncülük edeceğini düşünüyorum.

Yine Türkiye'nin kıymetli markalarının globalleşmesi adına çok değerli işlere imza atan, CEO'muzun FinTek başkanlığını üstlendiği DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi de yatırım pastasını büyütmek üzere önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Konseyin, ekonomik büyümemizin kilit noktası olan dijital teknolojiler ekosisteminin globalleştirilmesi adına sektördeki girişimleri yerli-yabancı yatırımcılarla bir araya getirmek ve onların başarılarını yurtdışına taşımak üzere önemli bir misyonu bulunuyor. Bu oluşumla birlikte hem şirketlerin yurtdışına açılmaları noktasında onlara destek verilmesi hem de global arenada Türk şirketlerinin gücünü göstermesi ve yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesine imkân sunulacağına inanıyorum.

Öte taraftan girişim ekosisteminin büyümesi için United Payment olarak biz de yatırımcı kimliğimizle desteğimizi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl iWallet, Turan Teknoloji ve Poca gibi pek çok girişime yatırım yaptık. Şu anda bünyemizdeki iştiraklerin sayısı 13'e ulaştı. Önümüzdeki dönemde de bu alanda yeni sürpriz gelişmeleri duyurmayı hedefliyoruz.

* United Payment, yakın zamanda bir değişime gitti. Hem bu gelişmeyi hem de 'Bölgenin lider FinTek gücü olma hedefi'nizi anlatabilir misiniz?

Şirketimiz, 2010 yılından bu yana FinTek sektörünün doğuşuna paralel olarak pek çok gelişime önderlik etti ve önemli adımlar kat etti. Birleşik Ödeme ismimizle çıktığımız bu yolda hayallerimiz yaptığımız işten, geliştirdiğimiz teknolojilerden her zaman büyük oldu ve şirketin boyu sınırları aştı. Tabii bu süreçte şirket ile birlikte sektör de gelişti, yatırımcı ve müşteri beklentileri değişti. B2C'de oldukça başarılı şirketler doğdu. Hatta neredeyse FinTek'e en uzak duran şirketler bile FinTek'leşmeye başladı. Şu noktada, şirket olarak yeni hedefler belirlemiş durumdayız. Bölgesel bir FinTek gücü olma hedefimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Azerbaycan, Romanya, Gürcistan gibi ülkelerde aktif bir güç haline gelmeye başladık. 2023 yılında da Londra'da ofisimizi açarak birçok başarı hikayesine ev sahipliği yapmış, FinTek'in kalbi olarak tanımlanan, startup ve teknoloji merkezi Level39'da yerimizi aldık. Gelecek planlarımızı ve gücümüzü daha net ortaya koymak üzere marka kimliğimizi yenileyerek 'United Payment' ismi ile yola devam etmeye karar verdik. Marka gücünü kullanmanın vakti gelmişti. 2023 yılında da işlem hacmimizi 80 milyar TL'ye, kullanıcı sayımızı 20 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna kadar da 5 ülkeye daha açılarak, bölgenin lider FinTek'i olmak istiyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR