USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fintech

26 Mayıs 2023 10:54

"Bankalar, FinTek'lerle birlikte çalıştıklarında çok daha etkili sonuçlar alabileceklerini gördü"

Fibabanka Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Mert, Platin Dergisi Mayıs 2023 sayısında yer alan FinTek dünyasının son durumunun ele alındığı haber çalışmasında sektörün geleceğini bankacılık dünyası gözüyle ele alırken, Fibabanka'nın FinTek ekosistemini destekleyici projelerini de anlattı.

"Bankalar, FinTek'lerle birlikte çalıştıklarında çok daha etkili sonuçlar alabileceklerini gördü"

"B2B finansal servislerin geleceğini oldukça parlak görüyorum. Bu durum aslında bankaları da olumlu etkiliyor" diyen Fibabanka Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Mert, Platin okurlarına Türkiye'deki FinTek sektörünün son durumunu anlattı.

"KOBİ'LERİN İHTİYAÇLARINA EĞİLEN FİNTEK GİRİŞİMLERİ ÖN PLANA ÇIKMAYA BAŞLADI"

* Türkiye'de FinTek yatırımları 2022 yılında rekor kırdı. FinTek dünyasının son durumunu ve geleceğini bankacılık sektörü açısından nasıl değerlendirirsiniz?

Gelişen teknolojiyle artan dijitalleşme tüm sektörleri dönüştürürken her geçen gün yeni imkânlar sunuyor, farklı rekabet alanları ve girişimler yaratıyor. Öte yandan, Türkiye'de finansal teknoloji alanında gidilecek daha çok yol var. FinTek, uzun yıllar boyunca ödeme kuruluşları ekseninde konuşuldu; şimdi ise son tüketiciden KOBİ'lere kadar birçok alanda hizmet veren finansal teknoloji girişimleri doğuyor. Türkiye'de de dünyada olduğu gibi özellikle KOBİ'lerin ihtiyaçlarına eğilen FinTek girişimleri ön plana çıkmaya başladı. Onların nakit akışlarını çözmeye yönelik fatura finansmanından kredi ürünlerine, finansal operasyonları dijitalleştirmeye ve hızlandırmaya yönelik girişimler de başarılı işlere imza atıyor. Bu doğrultuda B2B finansal servislerin geleceğini oldukça parlak görüyorum. Bu durum aslında bankaları da olumlu etkiliyor. Bankalar, FinTek'lerle birlikte çalıştıklarında çok daha etkili sonuçlar alabileceklerini yakından gördü. Her geçen gün sektörde yeni iş birlikleri duyuyoruz. Bunların sektör adına çok güzel gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz.

Fibabanka tarafında ise, teknoloji yatırımlarımızın yanı sıra girişim ekosistemine yakın duruşumuz ve yaptığımız yatırımlarla FinTek sektöründe bir farklılaşma yakaladık. Yaptığımız yatırımlar ve girişimlere sağladığımız desteklerle ilerlemeye devam edeceğiz.

* FinTek girişimlerini destekleyen Finberg projenizi ve bu alandaki diğer çalışmalarınızı nasıl anlatırsınız?

Fibabanka olarak, köklerimizdeki girişimcilik ruhunu; yaratıcılığın ve inovasyonun öncüsü ve parçası olduğumuz Fiba Grubu'nun kuruluş felsefesinden alıyoruz. Bu vizyonla 2018 yılında Finberg'i hayata geçirdik ve Finberg, girişim ekosistemiyle kurduğumuz en güçlü bağımız oldu. Bankamızın Finberg stratejisini; yenilikçi ürünler çıkarmak, bankacılık dışında da yetkinlikler kazanma ve yeni satış kanalları yaratmak olarak özetleyebiliriz. Buna göre; Fibabanka çatısı altında sunduğumuz ürünler ve bankacılık yeteneklerimizle girişimlerimizin FinTek ihtiyaçlarına çözüm bulurken, yatırım dışı finansman ihtiyaçlarına da destek sağlıyoruz. Sadece yurt içi değil yurt dışından da iş birliği fırsatlarını takip ediyoruz, oradaki know-how'u buraya transfer ediyoruz. Girişimlerimizin bölgesel güç olmalarını sağlayacak uluslararası FinTek oyuncuları ve yatırımcı ağlarıyla yan yana yer alıyoruz.

"PORTFÖY ŞİRKETLERİMİZE ÜRÜNLERİNİ GELİŞTİRMEDE DESTEK SAĞLIYORUZ"

Ölçeklenme potansiyeli yüksek, yaptığı işe ve pazara hakim bir ekibe sahip ve stratejik anlamda da katkı sağlayabileceğimiz girişimleri yatırım açısından önceliklendiriyoruz. Bununla birlikte girişimlerin en çok zorlandığı alanlardan biri işlerini büyütebilmek için duydukları sermaye ihtiyacı olduğu için yatırım odağımızın dışında kalan girişimlere dahi yatırımcısı olduğumuz fonlar ya da birlikte yatırım yaptığımız girişim sermayeleri ağımız aracılığıyla destek olmaya çalışıyoruz. Amacımız ekosistemin de gelişmesine katkı sağlamak.

Ayrıca portföy şirketlerimize ürünlerini geliştirmede destek sağlıyoruz, onlar da yeni ürünlerini ve hizmetlerini güvenli ve büyük ölçekli bir alanda test etme fırsatı yakalıyor. Elbette girişimlerin hızlı ve çevik altyapıları sayesinde bizim de müşterilerimiz yenilikçi ürünlerden başka bankalara kıyasla çok daha hızlı bir şekilde yararlanabiliyor. Örneğin; Birleşik Ödeme ile birlikte geliştirilen 'Nöbetçi Transfer', 'Paysafe' gibi ürünler bankamız müşterilerine yenilikçi ürünler sunmamızı sağladı.

Diğer yandan, FinTek dünyasının parlayan yıldızlarından tedarikçi finansmanı alanında çalışan Figopara'ya finansman desteği sunuyoruz. Son dönem yatırımlarımızdan Colendi ve ilk yabancı yatırımımız Invstr ile de farklı ürünler geliştirmek üzerine çalışıyoruz. Aynı zamanda FinTek dışında faaliyet gösteren Mobilet, Kolektif House, Easycep gibi girişimlerimizin de finansal teknoloji alanına dokunan noktalarda altyapılarını güçlendirip, deneyimimizi aktarıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR