USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

06 Temmuz 2021 17:36
AA

Isparta'nın 24 yıllık hayali TMSF ile gerçekleşti

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 24 yıldır inşaatı bitirilemeyen Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'ni (ITKM) hizmete açtı.

Isparta'nın 24 yıllık hayali TMSF ile gerçekleşti

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyım olarak görev aldıktan sonra Isparta'nın 24 yıllık hayali olan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'ni (ITKM) hizmete açtı. Kültür merkezi olarak faaliyette bulunacak ve 7 bin 800 metrekare büyüklükteki ilk fazda 2 büyük konferans salonu, 2 nikâh salonu, kütüphane olarak da kullanılabilecek sergi salonu ve 4 sinema salonu yer alacak. Eylül ayında tamamlanması öngörülen ikinci faz ile birlikte de 60 bin 254 metrekare kiralanabilir alandan oluşan 180 mağaza bulunacak.

Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nin açılış törenine TBMM Başkanvekili Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta Milletvekili Recep Özel, Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Burdur Valisi Ali Arslantaş, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, TMSF yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Isparta'nın 50 yılına damga vuracak teknolojiye sahip

ITKM'nin açılış töreninde konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITKM'nin bugüne kadar 'Bitmeyen bir hayal' olarak nitelendirildiğini aktardı. Bugün bu yolun sonuna gelindiğini ifade eden Başdeğirmen, "TMSF Başkanımız 800'e yakın şirkete başkanlık yapıyor. Buraya beşinci kez geldi. TMSF olarak bu projenin bitirilmesi için çok çalıştı. Burası 1997 yılında belki de Türkiye'nin ilk kentsel dönüşümünün yapıldığı alan olarak başlayan bir inşaattı. Aradan geçen zamanda birçok kaybımız oldu. Burada 450 tane işyeri bizim olacaktı. Buradaki esnaf da geçici olarak kaldığı yerden 4 yıl içinde kendi yerine dönecekti. Ancak o esnaflarımızın yüzde 80'i aradan geçen sürede işlerini kapatmak zorunda kaldı. Isparta'da yeni projeler konuşulsun istiyorduk ama olmadı. Şimdi bu projeyi bitirmek bize nasip oldu. Burayı devraldığımızda projeyi ne zaman bitirebiliriz diye baktık. Projenin bitirilmesinden öte hukuki süreçler karşımıza çıktı. Bu süreçleri bitirmek için TMSF ile hep anlaştık. Ondan sonra inşaata başladık. Bodrum katından 700 ton su çektik. Rutubeti 1 yılda kurudu. Yer döşemelerinin tamamı kırıldı. 1700 kamyon buradan hafriyat attık. Tesisatları en baştan yaptık. Isparta'nın en az 50 yılına damga vuracak kalitede teknolojiyi arkadaşlarımız buraya monte ettiler" dedi.

'2020 yılının başında çalışmalara yeniden başladık'

Törende konuşan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, "Isparta'nın 24 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürüyoruz. Türk halkının tasarruflarının sigortası olan TMSF, milletin emanetine her zaman ve her yerde olduğu gibi aynı şekilde sahip çıkmaya devam ediyor. Elimizdeki imkânları Türkiye'nin dört bir yanında halkımızın emrine sunuyoruz. Sadece Ispartalılar değil, gönülden inanıyorum ki, çevre illerden de insanlarımız bu güzel tesisi görmeye, alışveriş yapmaya gelecek ve Ispartamızın gül kokulu, lavanta kokulu ürünlerinden satın alacak. Böylece şehrimizin ekonomisine de çok önemli katkı sağlayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Isparta Kültür ve Ticaret Merkezi'ni tamamlayın" talimatının ardından, çürümeye terk edilmiş olan projenin durumunu Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile masaya yatırdıklarını anlatan TMSF Başkanı Gülal, "Hiç vakit kaybetmeden çalışmalara başlayarak otopark kısmını tamamladık ve ardından da Pazar Camii'ni 2019 yılında mübarek Kadir Gecesi'nde halkımızın hizmetine sunduk. Hem Isparta Belediyemiz hem de bağımsız bölüm malikleriyle yapılan yeni protokol ve anlaşmalarla inşaatın mali ve hukuki sorunları çözülerek 2020 yılının başında 150 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olan projenin kalan bölümlerinin çalışmalarına yeniden başlandı" diye konuştu.

Şehrin cazibe merkezi haline gelecek

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının ağır yüküne rağmen büyük bir özveriyle çalışmalara devam ettiklerini dile getiren TMSF Başkanı Gülal, Isparta Meydan AVM ismiyle hizmet verecek projenin kültür merkezi olarak faaliyet gösterecek ilk fazının açılışını gerçekleştirdiklerini ifade etti. İlk fazın 7 bin 800 metrekare büyüklüğe sahip olduğunu söyleyen Gülal, şöyle devam etti: "Kültür merkezimizde 2 büyük konferans salonu, 2 nikâh salonu, kütüphane olarak da kullanılabilecek sergi salonu ve 4 sinema salonu yer alacaktır. Kültür merkezinin Isparta'nın sosyal hayatına çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Eylül ayında 2. fazının tamamlanmasını hedeflediğimiz Isparta Meydan AVM, ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yaparak sadece Isparta'nın değil hem çevre illerin hem de ülkemizin önemli bir değeri olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın çok yakından takip ettiği projemiz tamamlandığında, içerisinde 60 bin 254 metrekare kiralanabilir alandan oluşan 180 mağaza bulunacak. Kültür, eğlence ve ticaret alanlarının tamamı 493 bağımsız bölümden oluşacaktır. Dünyanın en önemli markalarını bünyesinde barındıracak olan alışveriş merkezimiz, 3 bin metrekarelik devasa bir eğlence merkezi, 600 öğrenci kapasiteli bir eğitim kompleksi, mobilyacılar çarşısı, 5 bin metrekarelik etkinlik alanı, daimi halk pazarı ve düğün-nişan alışverişlerinin ilk adresi olacak evlilik çarşısıyla şehrimizin cazibe merkezi haline gelecektir. Yaklaşık 2 bin kişiye istihdam imkânı sağlayacak olan Isparta Meydan AVM yatırımcısından perakendecisine, kiracısından müşterisine kadar herkesi mutlu edecektir."

'Tek kuruş vergi ödemeyen şirketler TMSF yönetiminde rekortmen oldu'

TMSF'nin bugün itibariyle Türkiye'nin 37 ilinde toplam 783 şirkette kayyımlık görevine devam ettiğini kaydeden Gülal, kayyım olarak yönetilen şirketlerde toplam 44 bin 415 kişiye istihdam imkânı sağladıklarını ifade etti. Devraldıklarından bu yana şirketlerde hem istihdamı artırdıklarını, hem de yeni yatırımlara imza attıklarını belirten TMSF Başkanı Gülal, "Hain terör örgütünün kontrolündeyken devlete tek kuruş vergi ödemeyen Erciyes Anadolu Holding, Koza Holding ve Aydınlı Hazır Giyim şirketleri Kurumlar Vergisi rekortmenleri listesinde üst sıralarda yer almaya başladı. Bahsi geçen bu şirketler TMSF yönetimine geçtikten sonra yaklaşık 7 milyar TL vergi ödemesi gerçekleştirdi. Basiretli tüccar anlayışıyla bu müesseseleri yönetme görevimizi layıkıyla yerine getirerek yüzümüzü kara çıkarmayan çalışma arkadaşlarıma da bu vesileyle huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yönetimimizdeki şirketlerin, 2021 yılı ilk çeyreği itibariyle aktiflerinin toplamı 70.3 Milyar TL, öz kaynakları ise 29.7 milyar TL'dir. Bu şirketlerin TMSF'ye devredildiklerinden bugüne kadar aktif büyüklükleri yüzde 65, öz kaynakları ise yüzde 61 oranında artmıştır. TMSF kontrolündeki şirketler, 2021'in ilk çeyreğinde cirolarını 10.3 milyar TL'ye, dönem kârlarını ise 1.4 milyar TL'ye çıkarmayı başarmıştır. Allah'a Hamd olsun ki, milletimizin emaneti olarak gördüğümüz şirketleri, yönetimini devraldığımız noktanın çok ilerisine taşıdık. Bu sebeple mutluyuz ve gururluyuz. Geçmişte teröre aktarılan kaynaklar; bugün milletimizin hizmetine aktarılıyor" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR