USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

10 Ocak 2019 12:20

Yapay zeka ve robotlar hayatımızda

Bilişim Zirvesi'18, yapay zeka ve robotlarla birlikte kurgulanacak yeni yaşamı ve insanın bu gelecekteki rolünü, farklı sektörlerden uzmanların ve fikir liderlerinin görüşleriyle zenginleşen bir düzlemde masaya yatırdı. Nesnelerin interneti, güvenlik, bulut, büyük veri analitiği, Endüstri 4.0, yapay zeka, artırılmış sanal gerçeklik, robot teknolojileri gibi güncel konular, zirve süresince düzenlenen konuşma, seminer ve panellerde katılımcılarla paylaşıldı.

Yapay zeka ve robotlar hayatımızda

Zirvenin açılışında ‘Dijitalleşmede hasat zamanı’ konulu bir konuşma yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, dünyada teknolojinin hemen hemen her alanında çok sıra dışı, şaşırtıcı gelişmeler ve değişiklikler olduğunu belirterek, “Ülke, sektör, kurum olarak bugüne kadar her ne yaptıysak artık bunların sonuçlarını da alma zamanımızın geldiğine inanıyorum. Çünkü zaman artık teknolojiyle verimliliğimizi artırma, dışa bağımlılığımızı azaltma ve teknoloji ihracatını hızlandırma zamanıdır. Atacağımız adımlar, bundan sonraki yatırımların da önünü açacaktır” dedi. 

PEPPER, MÜŞTERİLERİN KARŞISINA ÇIKTI

Bankanın, operasyon merkezinde robot yazılımları kullandığını ve yapay zeka altyapısıyla kişisel bankacılık asistanı Maxi’nin İşCep’te müşterilerle konuşarak işlem yapmaya başladığını aktaran Hakan Aran, Pepper adını verdikleri robotun ilk olarak İş Bankası İstanbul Şubesi’nde müşterilerle buluştuğunu söyledi. Bankanın teknoloji ve dijitalleşme alanındaki yatırımlarına değinen Aran, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz 2-3 yılda teknolojiye her yıl düzenli olarak 500 milyon TL yatırım yaptık. Ülkemizin en büyük yazılım şirketi olan ve bugün bin kişiye istihdam sağlayan Softtech’i kurduk. Silikon Vadisi’nde ve Çin’de inovasyon merkezleri açtık. 2019 yılında Londra’da da bir ofis açacağız. Ülkemizin girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak için Workup Girişimcilik Programı’nı başlattık. Bu girişimlere bizlerin de yatırımcı olabilmesi için 100 milyon TL sermaye ile Maxis Girişim Sermayesi Fonu’nu kurduk. 1 milyar dolar değerini aşan FinTech’lerin olduğu ‘unicorn’ ligine Türkiye’den en azından bir şirket çıkartmak istiyoruz. Bu fon ile ‘bir Türk şirketine iştirak ettik ve onu da 1 milyar dolar değerinin üzerine çıkarttık’ diyebilmenin hikayesini yaratmak istiyoruz.”

“YAPAY ZEKANIN DÜNYA EKONOMİSİNE KATKISI 15.7 TRİLYON OLACAK”

Yapılan hesaplamalara göre 2030 yılına kadar yapay zekanın dünya ekonomisine katkısının 15.7 trilyon dolar olacağına dikkat çeken Aran, “Tüm ülkelerin gayri safi hasılalarını 15.7 trilyon dolar artırması bekleniyor. Bunun sadece 6.6 trilyon doları verimlilik artışından gelecek. 9.1 trilyon doları ise günümüzde mevcut olmayan servisler, hizmetler ve hizmetlerin kalitesinden, yani inovasyon ve inovasyonun yarattığı kaliteli kişiselleştirilmiş hizmetlerden gelecek. Biz Türkiye İş Bankası olarak kendi payımıza talibiz ve herkesi de önce kendi payını hesaplamaya, sonra da onu sonuna kadar gerçekleştirecek olan projeleri hayata geçirmeye davet ediyoruz. 2019 yılının ülkemizde dijitalleşmenin hasat yılı olmasını umut ediyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

HER ŞEYİN VERİ ÜRETTİĞİ BİR DÜNYA

HPE Genel Müdürü Güngör Kaymak, ‘Her şeyin veri ürettiği bir dünya’ başlıklı sunumunda şu konulara değindi: “Dünyada her gün üretilen devasa miktarda verinin tümünü bugünkü teknolojiyle anlamlandırmak mümkün değil. Uç noktalarda üretilen verinin yüzde 94'ü bugün kullandığımız teknolojiler itibariyle hiçbir veri merkezine uğramadan, değerlendirilmeden kayboluyor. Kameralar, sensörler, akıllı telefonlar gibi… Bizim elimizdeki bu veri kaynağını daha verimli değerlendirmemiz gerekiyor. Bu verilerin etkin biçimde analiz edilmesi, anlamlandırılması, geleceğe açılan kapımız olacaktır. Şirketlerin nasıl ki bir mali sermayesi varsa, bir veri sermayesi de olmak zorundadır. Biz veriyi yeni iş modelleri ortaya çıkarıp, yeni kitlelere ulaşacak şekilde değerlendirdiğimizde bu finansal sermayeyi de destekleyecektir.”

YENİ VERİ ÇAĞI

KoçDijital Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Akarca da yaptığı konuşmada şu konulara değindi:  “Doğada baş döndürücü bir nöral ağ var. Nesnelerin interneti ve ileri analitik gibi teknolojiler sayesinde aynısını hayatımıza taşıyoruz. Doğadan ilham alarak, bunları uygulamaya almamız gerekiyor. KoçDijital olarak bizler de veri analitiği ve nesnelerin interneti alanındaki uzmanlığımızla, dijital dönüşümü kurumlar için katma değerli bir sürece dönüştürmek istiyoruz.”

YERLİ VE MİLLİ 5G İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Açılış programının protokol konuşmasını gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ise şu açıklamalarda bulundu: “Şimdi önümüzde iki önemli hedef var: Ülkemizde her haneye fiber internet sağlayabilmek ve Türkiye'de yerli ve milli imkanlarla 5G geçişini gerçekleştirmek. Bunun için sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirecek bir çalışma grubu kurduk ve üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz, Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla dünyada 5G'ye geçen öncü ülkelerden biri olmasını sağlamak…”

EN ÇOK OKUNANLAR