USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Kasım 2020 21:55

Ömer Güzel: Teşhis ve tedavi kararlarının %70’i laboratuvar sonuçlarına göre belirleniyor

Biruni Laboratuvarları Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Güzel "Laboratuvarlarımızda insan sağlığı, gıda, çevre, madencilik, toprak, su, hava kalitesi, hijyen, iş sağlığı, maske ve ameliyathane giysi analizleri gibi birçok sektörün ihtiyacı olan test hizmetlerini veriyoruz" dedi.

Ömer Güzel: Teşhis ve tedavi kararlarının %70’i laboratuvar sonuçlarına göre belirleniyor

Pandemi süreci, tüm dünyada laboratuvar testlerinin ne kadar önemli olduğunun bilinmesini sağladı. Günümüz tıbbında, teşhis ve tedavi kararlarının yüzde 70’i laboratuvar testlerinin sonuçlarına göre belirleniyor. Laboratuvar hizmetlerinin kalitesi ve sonuçların doğruluğu bu nedenle çok önemlidir. Biruni, Centro, Genetik, Çevre Gıda, Çevre Endüstriyel Laboratuvarlarımızda insan sağlığı, gıda, çevre, madencilik, toprak, su, hava kalitesi, hijyen, iş sağlığı, maske ve ameliyathane giysi analizleri gibi birçok sektörün ihtiyacı olan test hizmetlerini veriyoruz. Türkiye’de ilk ISO 9001 Kalite Sistem Belgesi almış olan laboratuvarlarımız, ISO 17025 ve ISO 15189 uluslararası akreditasyon belgelerine sahip. 2002’de web tabanlı bilgi işletim sistemimizle bulut teknolojisini Türkiye’de ilk kullanan sağlık kuruluşu olduk. Ülkenin her yanındaki sağlık kuruluşlarıyla 18 yıldır gerçek zamanlı iletişim halindeyiz. Uluslararası RELA-IFCC External Quality Assessment Scheme for Reference Laboratories in Laboratory Medicine programına Türkiye’den katılan ilk ve tek laboratuvarız.

“VİRÜSÜN SEYİR ŞİDDETİNİ, GENETİK BİR TESTLE BELİRLEYECEĞİZ”

‘Virüs öldürmez, bağışıklık sistemi yetersizliği öldürür’ ifadesi önemli bir gerçeği yansıtıyor. Bağışıklık paneli testlerimiz, çok önemli bir göstergedir. Vücudun bağışıklık sisteminin ne durumda olduğunu bilmek, alınacak tedbirler ve yapılacak tedaviler açısından önemlidir. Genel anlamda ise vücudumuzdaki bazı vitamin, hormon ve elementlerin eksiklik veya fazlalığı sağlımızın bozulmasına ve hastalanmamıza neden olur. Covid-19 virüsüne yakalanma olasılığı ve hastalığın seyir tarzının hangi şiddette olacağının belirlenmesi konusunda genetik bir testi yakında hizmete sunacağız. Laboratuvar konseptimizde; farmakogenetik, mikrobiyota, hormon metabolizma paneli gibi birçok yeni testlerimiz bu yıl hizmete sunuldu. Hücrelerimizin gıda ve kimyasallara duyarlılığını ölçen yeni bir test olan ALCAT (gıda duyarlılık testi), Yale Üniversitesi tarafından akredite edildi. Sağlıklı bir yaşam için tıbbi açıdan insanın bütün olarak ele alındığı ve incelendiği bütüncül tıp bakış açısı gelişiyor. Mutluluk hormonu serotonin düşüklüğü, insanı depresif yapabilirken beraberinde Kinürenin yüksekliği de söz konusu olduğunda sağlığımızı tehdit eden hastalık durumları ortaya çıkabiliyor. Farmakogenetik testimiz, yaşam boyu kullanmanız gerekebilecek 650 ilacın genetik pasaportunu veriyor. Ealy CDT akciğer kanserinin, Colo Alert ise kolon kanserinin tümör kitlesi görünür hale gelmeden en erken tanısını koyabilen genetik testlerdir.

Genetik ve bazı özel testlerde uluslararası iş birlikleriyle teknoloji transferi yaparak yurt dışına gönderilmek zorunda kalınan, zaman ve döviz kaybına neden olan testlerin laboratuvarımızda yapılması çalışmalarına devam ediyoruz. Genetik laboratuvarımızın kapasitesi geliştirilerek çalışmaların yüzde 90’ını otomatize eden, dünyadaki en yeni teknoloji ürünü cihaz sistemini bünyemize kazandırdık. 

 

EN ÇOK OKUNANLAR