USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

11 Mart 2022 09:01

METAVERSE'DE SANAL ARSA YATIRIM FIRSATI MI?

GEÇTİĞİMİZ AYLARDA KİŞİLER, ŞİRKETLER, YATIRIMCILAR VE ÜNLÜLER HIZLA METAVERSE'E YATIRIM YAPMAYA BAŞLADI. TÜRKİYE DE BU AKIMIN BİR PARÇASI OLDU VE NEREDEYSE DÜNYADA ÜRETİLEN SANAL ARSALARIN YARISINI ÜLKEMİZE KATTIK. BU, BİRÇOKLARI İÇİN AKIL ALMAZ BİR DURUM. NEDEN ‘HAYALİ' BİR ŞEY İÇİN ‘GERÇEK' PARA HARCARSINIZ? PEKİ, METAVERSE'TEN ARSA ALINIR MI?

METAVERSE'DE SANAL ARSA YATIRIM FIRSATI MI?

2021 sonunda çeşitli metaverse platformlarında yapılan gayrimenkul satışları 500 milyon doların üzerine çıktı. Bu rakamın 2022'de iki katına çıkacağı öngörülüyor. CNBC'nin haberine göre geçtiğimiz ocak ayındaki satışlar beklenen oranları da geçerek 85 milyon dolara ulaştı. Dünyada dört platform ön plana çıkmış durumda: Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels ve Somnium.

YATIRIMLAR HIZ KESMİYOR

Şirketlerin yanı sıra; her kesimden ve yaş öbeğinden kişilerin küçüklü büyüklü alımlar yaptığı gözlem konusu. Kasım 2021'de Tokens. com şirketi Decentraland'den 2.4 milyon dolar değerinde sanal arazi satın aldı. Tokens.com CEO'su Andrew Kiguel'e göre sanal gayrimenkul fiyatları son aylarda %400-500 oranında arttı. Ünlü rapçi Snoop Dogg Sandbox'da 122 parsel dijital arsa satın aldı. Bir Snoop hayranı ise Snoop'un satışa çıkardığı bir adet parseli 450 bin dolara satın aldı. Nike, Adidas, Samsung, Coca Cola, Atari ve Disney gibi markalar metaverse'ün bir parçası olmak üzere çoktan yeşil ışık yaktı ve hatta Adidas Sandbox'tan arsa alımı gerçekleştirdi.

HER ŞEY YENİ BAŞLIYOR

Bu dört platform çeşitli dijital medya platformlarında '4 büyükler' gibi nitelendirilmeye başlanmış olsa da aslında her şey daha yeni başlıyor. Örneğin, Decentraland'in günlük aktif kullanıcı sayısı 18 bin iken, açıklamalara göre Roblox global günlük kullanıcı sayısının 2021 sonunda 49.3 milyona ve platformun $184M-$187 arasında hasılata ulaşmış olduğu ifade ediliyor. Roblox özellikle yeni nesle başarılı bir biçimde hitap ederek farklılaşıyor. Kullanıcıların %67'si 16 yaş ve altı kişiler. Roblox'un popülerliliğinin arkasında oyuncularına etkileşim, arkadaş edinme, keşfetme imkânı tanıması ve ayrıca farklı modlarda oyun ve konser gibi etkinlik içerikleri sunması etkili. Paris Hilton'un Roblox'ta 'Parisworld' isimli sanal adasını yaratmış ve Twitter'da adını 'ParisHilton.eth' yapmış olması da yine ilgi çekici bir gelişme. Aynı zamanda yeni platformlar gelişmeye ve ortaya çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda OVR adeta kulaktan kulağa yayıldı. Paylaştıkları istatistiklere göre bugüne kadar toplamda 770 binin üzerinde sanal arsa satışı yapıldı. Metadünya'larda konum belirtilen ve birim karşılığında olan alanlara sanal arsa deniyor. Koordinat veya adres ile tarif ediliyorlar. Metadünya'nın adresi de dâhil edilerek, büyüklük bilgisi ile birleştirilerek sunuluyorlar. En ilgi çekici istatistik ise en çok arsa alımının, yüzde 90'ın üzerinde oranla Türkiye'den gerçekleşmesi. OVR, artırılmış gerçeklik fonksiyonu ile diğer metaverse platformlarından ayrışıyor.

ÜNLÜ MARKA VE KİŞİLER NEDEN YATIRIM YAPIYOR?

Teknolojinin sonsuz bir gelişme potansiyeli var ki Silikon Vadisi bu konuyu kafasına taktıysa teknolojik imkânlar tahmin edebileceğimiz seviyeden de ilerisine evrilebilir. Facebook'un bir anda Meta'ya evrilmesi; Microsoft, Amazon, Samsung, Nvidia'ndan ardarda gelen açıklama ve hamleler bunu işaret ediyor. Türkiye'den Vestel de metaverse'de yer alacağını açıkladı. Metaverse sadece bir oyun alanı, sadece bir konser mekânı ya da sadece bir kripto pazar yeri değil. Evet, bunların hepsi ama daha fazlası... Metaverse ortamlarının yaratacağı en büyük değer mekanizması; reklam ve pazarlama. Bir insan neden Snoop Dogg'un bir parseline 450 bin dolar öder? Ona komşu olup metaverse'deki evinin camından el sallamak için değil, Snoop'un eşsiz 'influencer' değeri için... Instagram'ı ilk kullanmaya başladığımız dönemlere dönersek; kim derdi, burada bir insana 15 saniye senin markanla görünmesi için binlerce lira veya dolar ödeyeceksin, televizyona vereceğin reklamdan çok daha büyük geri dönüş alacaksın. Dijital gayrimenkule değer katan dijital dünyadaki işlevselliğe cevap verebilmesi ve bağlantılı olarak da ne derece bilindik, trend ve popüler olması. Yani metaverse'deki yatırımların geleceğini de farkında olsak da olmasak da aslında biz insanlar, kullanıcılar ve hatta kullanmayanlar belirleyecek gibi gözüküyor.

BUNLARA YATIRIM GÖZÜYLE BAKILABİLİR Mİ?

Kısaca evet. Geleneksel yatırımdan farksız olan tarafı, yatırım yapılacak alanın oyuncuları, dinamikleri, riskleri hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmak. Bu alan büyük riskler ile birlikte büyük kazançlara gebe. Ülkemizden çıkacak ilk gerçek metaverse platformu Atlas. Space'de de arsa satışları söz konusu. Adalar üzerine kurulu ve her ada belli oranda parsele ve bu parsellerde NFT'lere bağlı. NFT'ler kendi içindeki pazaryerinde satışa çıkacak ve enteresan bir gelir modeli kanalı ile kullanıcılara ulaşacak. Kullanıcılar aldıkları arsada NFT Sahibi (Tapu Sahibi) olacaklar ve ada üstünde ki gelirler NFT Sahiplerine paylaşılacak. Dünyada olması gereken 'Token ekonomi', gerçek ekonomi ile birleşerek var olan token'a ciddi değer katacak. Bundan ise sadece token sahipleri değil, arsa sahipleri de yararlanacak. Gerçek bir iş planından ve stratejisinden esinlenen Atlas.Space ekonomisi, dünyaya örnek olacak bir sistem ile geliyor. Sistemin kurumlara 'whitelabel' hizmet sağlayarak büyük bir açığı kapatması bekleniyor. Kurumlar kendi metaverse'lerini yaratmak yerine bu altyapı ile hizmet alabilecekler. 'Metaverse As A Service' diyebileceğimiz bir yapı ile Türkiye'den çıkarak dünyayı blockchain ve metaverse evreninde temsil etmek planlanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR