Y ve Z kuşaklarının iş gücüne katılımı arttıkça geleneksel iletişim yöntemlerinin yerini mobil teknolojilerin almaya başladığına dikkat çeken Beekeper İçerik Pazarlama Yöneticisi Alexandra Zamolo, 2020’de Y Kuşağı’nın Amerika’daki iş gücünün yüzde 50’sini oluşturacağı belirtiyor. “Bu noktada unutulmaması gereken en önemli detay ise yeni nesil çalışanları istihdam etmek isteyen şirketlerin, bu kitleye dijital ortamdaki hayatlarını yansıtan bir çalışan deneyimi vaat etmeleri gerektiği” diyen Zamolo, bu deneyimin nasıl yaratılacağına dair önemli ipuçları sunuyor.
OPERASYONEL İLETİŞİM İHTİYACI ARTIYOR
Gartner’ın analizine göre iç iletişimde operasyonel iletişimin yıldızı yükseliyor. Bu noktada işin yönetimi, lojistik koordinasyon-iş akışı, işle ilgili politika ve prosedürler, koçluk-profesyonel gelişim ve bilgi paylaşımı devreye giriyor. Kurumlar da içerik yönetimi alanında destek veren, kampanya planlaması ve görev yönetimi yapan, onay iş akışlarını sunan ve görev dağılımını gerçekleştiren iletişim araçlarına yöneliyor.
ÇALIŞANLARIN TAKDİR EDİLMESİ ÖNEM KAZANIYOR
2020, çalışan deneyiminin zirveye çıktığı bir yıl olacak. Bu trendin önemli bir yansıması olarak İK departmanları, çalışanlarının deneyimlerini iyileştirmek için mevcut işe alım çabalarını yeniden değerlendirecek. İş gücü eksikliği, çalışanları şirkette tutma konusunda zorluk çeken markalara farklı bir yol haritası sundu. Şirketler, bu sorunu aşmak için iç iletişim stratejilerinin bir parçası olarak çalışanlarını takdir etme konusuna öncelik vermeye başladı. Bu adım da tüm çalışanlar için daha insancıl, birbirleriyle daha bağlantılı bir deneyim yaratma anlayışına kültürel ve kurumsal olarak geçişi hızlandırdı. Örneğin; satış ekibinin üç aylık dönemdeki çabalarını açıklayan bir video, şirketin finansal durumunu yansıtırken çalışanların nasıl performans gösterdiğini de ortaya koyacak.
ÖNE ÇIKAN İSTATİSTİKLER
• Çalışanların takdir edilmesine yönelik programları uygulamaya koyan şirketlerde çalışanların gönüllü olarak iş değiştirme oranı %31 daha düşük.
• Çalışanların %50’si yöneticileri tarafından takdir edilmenin, üstleriyle olan ilişkilerini iyileştirdiğine ve kendilerine daha fazla güvenmelerine neden olduğuna inanıyor.
• Etkin ödüllendirme programları uygulayan işletmelerde çalışanların %90’ı ‘işinin bir fark yarattığına’ inanıyor.
IT EKİPLERI GÜVENLİ, ÖZEL UYARLANABİLİR VE GENİŞLETİLEBİLİR PLATFORMLARA YÖNELİYOR
Kullanıcıların oturum açma, şifre girme ve uygulamalar arasında cambazlık yapmak zorunda kaldığı SaaS platformları çok geride kaldı. IT departmanları yeni şirket içi iletişim araçlarını tercih ederken üç temel özelliğe odaklanıyor:
1-İşletme düzeyinde güvenlik
2-Kişiye özel hazırlanabilen sınırsız konfigürasyon olanağı ile bireysel olarak uyarlanabilen platformlar
3-Uygulama entegrasyonlarından oluşan kapsamlı bir ekosistem genelinde genişletilebilirlik
ANALİTİK VERİLERE DAHA ÇOK ODAKLANILACAK
Günümüzde her departman, iş stratejilerini açıklarken ve bir sonraki hamlesini belirlerken verilere dayanıyor. Yöneticiler, çalışanlarının analitik veri platformları nasıl kullandığını analiz etmek isteyecek. Böylece şirket içi anket ve bildirimlere katılma yüzdesini daha net gözlemleyebilecek.