USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

21 Eylül 2023 15:38

Robotlarla 100 bin saatlik kazanım

2019'da sektörün yeni tanıdığı robotik süreç otomasyonu (RPA) ile erken bir dönemde tanıştıklarını belirten Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, geçen 4 sene içerisinde robotlar tarafından sürdürdükleri süreç sayısının 110'a ulaştığını söyledi. Göktaş, bazı işlerin robotlar tarafından yapılması ile 100 bin saatin üzerinde iş gücü kazanımı sağladıklarını vurguluyor.

Robotlarla 100 bin saatlik kazanım

Türkiye'nin güçlü bankacılık ekosisteminde dijital dönüşümü önemseyen Vakıf Katılım'ın dijitalleşme faaliyetleri müşterilerine yönelik olduğu kadar banka genelinde de yaygın konumda. Müşterilerine sunduğu hizmetleri dijitalleştirmenin yanı sıra bankadaki operasyonel süreçlerin ve insan kaynağının da dijitalleşmesi için faaliyetlerine yoğunluk verdiklerini kaydeden Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, "Bankadaki insan kaynağının gerçekleştiği işlerin büyük bir kısmını robotik süreç otomasyonunu kullanarak robotlara yaptırıyoruz. Böylelikle tekrarlı ve zaman tüketen süreçleri otomatikleştirerek, çalışanlarımızın daha değerli işlere yoğunlaşmasına olanak tanıyoruz" diyor. 2019 yılında sektörün yeni tanıdığı robotik süreç otomasyonu (RPA) ile erken bir dönemde tanıştıklarını bildiren Göktaş, geçen 4 sene içerisinde robotlar tarafından sürdürdükleri süreç sayısının 110'a ulaştığını dile getirdi. Göktaş, bazı işlerin robotlar tarafından yapılması ile 100 bin saatin üzerinde iş gücü kazanımı sağladıklarının altını çizdi.

"DİJİTAL REKABET GİDEREK YOĞUNLAŞIYOR"

Yeni dijital bankalar ve finansal teknoloji şirketlerinin finans sektöründeki artan etkisiyle dijital rekabetin giderek yoğunlaştığını vurgulayan Göktaş, "Bu bağlamda dijital varlığımızı güçlendirmek için faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Dijital bankacılık faaliyetlerimiz sadece müşterilerimize hızlı ve erişilebilir hizmetler sunmanın ötesine geçiyor, operasyonel süreçlerimizin de dijitalleşmesini kapsıyor. Bununla birlikte dijital bankacılık çalışmalarımız arasında, son zamanlarda sektörün de gündeminde yer alan açık bankacılık faaliyetleri bulunuyor" yorumunda bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın öncülüğünde yürütülen Ödeme Başlatma ve Hesap Hareketleri Hizmetleri Projesi'nin açık bankacılık servisleriyle dijital kanallarında sunulacağını söyleyen Göktaş, "Projenin ilk aşamasını 10 banka ile başlattık ve yakın gelecekte müşterilerimize sunmayı planlıyoruz. Ayrıca finansal teknoloji firmalarıyla olan iş birliklerimiz, hesap hareketleri hizmetlerinin yanı sıra kurumsal ve büyük ölçekli ticari firmaların muhasebe programlarıyla entegrasyonunu da içererek uçtan uca dijital hizmetler sunmamıza katkı sağlıyor" ifadesini kullandı.

"Dijital bankacılık çalışmalarımız arasında, son zamanlarda sektörün de gündeminde yer alan açık bankacılık faaliyetleri bulunuyor"

"DİJİTAL BANKA HESAP SAYISI 104 MİLYONA ULAŞTI"

Türkiye bankacılık sektörünün hızla değişen dinamiklere uyum sağlamak için dijital kanallara yatırımları hızlandırdığını anlatan Göktaş, şunları kaydetti: "Dijitalleşme ve uzaktan müşteri edinimi, bankaların büyümesinde öne çıkan unsurlar. Özellikle dijital bankacılık uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, müşterilerin dijital kanalları kullanma eğilimi artıyor. 2022'de 94 milyon olan dijital banka hesap sayısı, 2023'ün ilk altı ayında 10 milyon yeni hesap eklenerek 104 milyona ulaştı. İlk altı ayda dijital kanallardan gerçekleştirilen işlem tutarı ise 7 trilyon lira olarak gerçekleşti."

EN ÇOK OKUNANLAR