USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yatırım

18 Ekim 2018 19:23

"Ortak bir yatırım ve kalkınma bankası bölgenin ekonomik yükselişini sağlar"

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Gürbüz, Türkiye’nin çok fazla değere sahip olduğunu, fakat finansal bir güç oluşturamadığı sürece, yaptığı işlerden katma değer yaratmasının mümkün olmayacağını ifade etti. Gürbüz, “Bugün bölgede doğal gaz var, para var, zenginlik var, işgücü ve inşaat var, ama güç yok. Kendi finans gücünü kurmadığınız, olgunlaştırmadığınız ve kendi projelerinizi finanse eder güce ulaşamadığınızda, üretmiş olduğunuz değer de çok anlamlı olmuyor. Azerbaycan,

"Ortak bir yatırım ve kalkınma bankası bölgenin ekonomik yükselişini sağlar"

Mehmet Gürbüz’ün şehirlerin kimlik kazanması, markaya dönüşmesi, ülkelerin ekonomik hedeflerine uygun kaynaklar geliştirir hale gelmesi konularında önemli çalışmaları var.

Çok boyutlu, çok disiplinli, çok kurumlu, katılımcı, bütünleşik ve sürdürülebilir kalkınma anlayışını savunan Gürbüz, “Türkiye olarak çok fazla değere sahibiz, ama bir araya gelip entegre bir güç olmayı başaramıyoruz. Güçlü olmanın yolunun finans gücü kurmaktan geçiyor” diyor.

Almanya’da 800 kalkınma bankası var

Mehmet Gürbüz Almanya örneğinden yola çıkarak şunları söylüyor: “Bugün Almanya’da bin 800 kalkınma bankası var. Bu bankalar Almanya’da kentlerin gelişimini, kalkınmasını destekliyor. Fonla birlikte yatırımı planlıyorlar ve bu sayede hızlı bir şekilde yol alıyorlar. Kendi finans gücünü kurmadığınız, olgunlaştırmadığını ve kendi projelerinizi finanse eder güce ulaşamadığınızda, üretmiş olduğunuz değer de çok anlamlı olmuyor.”

Kalkınma bankalarının ekonomiyi harekete geçirecek projelere ve girişimlere destek sağladığını, kaynak akışının yönünü değiştirdiğini, yeni yatırım alanlarına öncülük ettiğini, pazar araştırması ve yabancı ortaklık konusunda destek sağladığını kaydeden Mehmet Gürbüz, şu bilgileri veriyor: “Türkiye’de projeyi müteaahhitlik firmaları alıyor, tüm dünyada ise bu işi danışmanlık şirketleri yürütüyor. Küresel inşaat pazarında Çin’le birlikte ilk sıralardayken, küresel danışmanlık pazarında sadece yüzde 2.5 oranında bir paya sahibiz. Oysa bir projenin danışmanlığını veren, fonlamasını sağlayan ve üretimi yapan şirketlerin tamamı Türk şirketleri olsa, işte o zaman büyük bir güç yaratmış olacağız.”

Bölgeye yönelik ortak bir yatırım ve kalkınma bankası

Mehmet Gürbüz, Azerbaycan, Özbekistan Kazakistan’ın ortak olacağı bir yatırım ve kalkınma bankası kurarak, fonlamayı Türkiye üzerinden gerçekleştirmenin çok önemli fırsatlar yaratacağına dikkat çekiyor. Gürbüz’ün yorumları şöyle: “Bugün bölgede doğal gaz var, para var, zenginlik var, işgücü ve inşaat var, ama güç yok. Bu süreci Türkiye’den bir banka ile hayata geçirebiliriz, çünkü bankacılık sektöründe çok tecrübeliyiz. Azerbaycan ise sürece para koymak yerine, doğal gaz koyabilir. Böyle bir entegre yapı öncelikle Orta Asya’yı kalkındırır, sonrasında ise bölgenin siyasi bir güç olarak yükselmesini sağlar.”

EN ÇOK OKUNANLAR