USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Vizyon

30 Nisan 2018 15:08

Dünyanın konuştuğu Türk

Satın aldığı uzay şirketleriyle bugüne kadar 13’ü Mars’a olmak üzere 450’nin üzerinde uzay görevini başarılı bir şekilde geliştirerek 4 binin üzerinde sistem, parça ve ekipman tedariği sağlayan Sierra Nevada Corporation (SNC), uzun yıllardır Nasa ile çalışıyor. SNC’nin sahip olduğu ve yönettiği Dream Chaser’ın İSE 2020 yılından itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu’na CRS2 anlaşması kapsamında hizmet vermesi bekleniyor. NASA’NIN Deep Space Gateway programı kapsamında bir derin uzay ortamı protot

Dünyanın konuştuğu Türk

Bahar Akgün / [email protected]

SNC CEO’su Fatih Özmen; iş hayatında idealist ve ne istediğini bilen yöneticilerden biri… Büyük hayaller kuruyor ve bu hayalleri de tek tek gerçekleştiriyor. 1980 yılında Ankara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Özmen, aynı yıl yüksek lisans yapmak için Amerika’ya geldi. “Amerika’ya ilk geldiğimde sadece bir sırt çantam, bisikletim ve mümkün olan en üst seviyeye doğru kendimi geliştirme isteğim vardı” diyen Özmen, 1982’de Reno’daki Nevada Üniversitesi’nde mühendislik yüksek lisansını tamamladı. 2016’da ise yine aynı üniversiteden fahri doktora unvanı aldı. 1981’de stajyer mühendis olarak çalışmaya başladığı SNC’yi 1994’te eşi Eren Özmen ile satın alan ve inovatif projeler geliştirerek hızla büyüten Fatih Özmen, 1981’de 8 kişiden oluşan şirketi, bugün 3 bin 500’ün üzerinde çalışana sahip bir yapıya dönüştürdü. SNC;  uzay, havacılık ve ulusal güvenlik alanlarında inovasyon ve uzmanlığıyla tanınan, güvenilir, multi-milyar dolarlık lider bir şirket konumuna yükseldi. Amerika’da 19 eyaletteki 33 noktadan ve Amerika dışında da Almanya, İngiltere ve Türkiye’den müşterilerine hizmet veriyor. Her zaman mühendislik ve teknolojiye karşı özel bir tutkusu olduğunu ve bir mucit olmak istediğini belirten Özmen, dünyanın sorunlarına çare üretmeyi arzu eden bir yapıya sahip. SNC, NASA’nın Mars 2020 misyonuna katılmak üzere seçilerek, keşif robotunun güvenli bir şekilde iniş yapmasını sağlayan iniş freni mekanizmasının ve yine diğer bazı teknolojilerinin geliştirilmesi sorumluluğunu üstlendi. Bu SNC’nin Mars’a yaptığı 13’üncü görev olacak. SNC’nin, NASA tarafından insanlı bir derin uzay ortamı tasarımı geliştirmek için seçilmesi ise daha da fütüristik bir misyon. Burada amaç, NextSTEP 2 programının bir parçası olarak uzayda uzun süreli insan faaliyetini mümkün kılmak. Yıllar içinde mühendis olarak belirli projeleri yürütmekten şirket sahibi olarak stratejik kararlar vermeye kadar farklı pek çok aşamadan geçtiklerini söyleyen Fatih Özmen, 1994’te SNC’yi eşi Eren Özmen ile satın aldıklarını belirtiyor. SNC CEO’su Fatih Özmen ile SNC’yi satın alma sürecinden sonra şirketin hızlı yükselişi, inovatif projeleri, ABD Ulusal Uzay Konseyi Kullanıcılar Danışma Grubu’na davet edilmesi, 2018 hedefleri ve uzay projeksiyonu hakkında konuştuk.

Sierra Nevada Corporation’ı eşiniz Eren Özmen ile satın almaya ne zaman karar verdiniz ve nasıl bir sinerjiyle yol alıyorsunuz?

SNC’ye 1981’de katıldım. 1988’de ben program müdürüyken Eren, şirkete finans danışmanı olarak katıldı.1994’te SNC’yi satın alma şansı yakaladık. Şirket finansal sıkıntılarla boğuşuyordu. Evimizi dahi ipotek ettirip çok ciddi riskler alarak SNC’yi satın aldık. O dönemde SNC, 20 kişilik bir şirketti. Kısa bir süre sonra ilk büyük iş sözleşmemizi yaptık ve ilerleyen süreçte teknik uzmanlığa, uygun fiyata ve performansa odaklanarak müşterilerimizin güvenini kazanmaya başladık. SNC bugün uzay, havacılık ve ulusal güvenlik alanlarında inovasyon ve uzmanlığıyla tanınan güvenilir ve multi-milyar dolarlık lider bir şirket. SNC, 3 bin 500’ün üzerinde çalışanı ile Amerika’da 19 eyaletteki 33 noktadan ve Amerika dışında da Almanya, İngiltere ve Türkiye’den müşterilerine hizmet veriyor. Eren ve ben gelecek nesillere ilham kaynağı olmaya kendimizi adadık. Sahip olduğumuz imkanlar açısından kendimizi çok şanslı hissediyoruz ve en büyük arzumuz gelecek nesillere anlamlı bir miras bırakmak. Bu, aynı zamanda SNC’nin en önemli motivasyon kaynağı… İnsanlığı teknoloji ve hayal gücü ile dönüştürmek, gelecek nesli hayal etmeye, yenilenmeye ve güçlü olmaya teşvik edebilmek için ilham verme misyonunu üstlendik.
Uzay alanında dünyanın en yenilikçi 10 şirketinden biri kabul edilen Sierra Nevada Corporation uzay, havacılık ve elektronik alanlarında yüksek teknolojili çözümler sunuyor.

Şirketin CEO’su olarak görevinizi nasıl tanımlıyorsunuz? Şirketin başkanı olarak öne çıkan Eren Özmen, bu konuda ne gibi sorumluluklara sahip?

Dünya çapında en zor sorunlara ekonomik teknoloji çözümleri sunuyoruz. Uzay ve ulusal güvenlik alanında müşteri odaklı çözümler ve bu alandaki en iyi entegre hizmeti sunuyoruz. Basitçe söylemek gerekirse, müşterilerimizin en özgün ihtiyaçlarını anlıyoruz ve onları doğru teknolojilerle buluşturuyoruz. Eren ve ben yeteneklerimizle birbirimizi tamamlıyoruz. Ben, CEO olarak teknolojik inovasyona ve yeni teknolojilere odaklanıyorum. Eren ise başkan olarak iş ve finans konularında SNC’nin esas lideri… Eren ile birlikte SNC’yi büyütmek ve geliştirmek için 30 yıldır çalışıyoruz. 

SNC hangi yönleriyle rakiplerinden ayrışıyor? En rekabetçi yönünüz nedir? 

50 yılı aşkın süredir müşterilerimiz, inovasyon alanındaki uzmanlığımız, sektördeki itibarımız, hızlı ve uygun bütçelerle sonuç odaklı çalışmalarımız sayesinde SNC’yi tercih ediyor. 1994’te satın aldığımızda SNC, Nevada’nın küçük bir ilçesinde kurulmuş, 20 kişilik küçük bir şirketti. SNC’yi farklı kılan bir diğer özellik de şirketin tamamen bize ait olması. Eren ve ben hiçbir zaman şirkete dışarıdan bir yatırımcı dahil etmedik. Bu da herhangi bir hissedar baskısı olmadan şirketi yönettiğimiz anlamına geliyor. Müşterilerimize, çalışanlarımıza ve kendimize karşı sorumluyuz. Bu özel yapı bize müşterilerimizin ihtiyaçlarını hızlı ve esnek bir şekilde karşılamada rekabet avantajı sunuyor. İnovasyon ve yeni mühendislik çözümleri, yaptığımız işlerin ve uzmanlığımızın temelinde yer alıyor.

SNC, dünyanın en zor ve en karmaşık teknoloji çözümlerini üretmek için çalışan mühendis ve bilim insanlarından siber uzman ve yazılım geliştiricilere uzanan bir yelpazede, 3 bin 500’ün üzerinde takım üyesini bir araya getiriyor. Uluslararası ortaklıkların da önemli olduğunu düşünüyoruz. Dream Chaser’ın sahibi olarak, ticari görevler ile ilgilenen müşterilerle de görüşüyoruz. İki yıldır ‘Dream Chaser 4 European Utilization’ (DC4EU) adı verilen bir girişimde DLR, ESA ve Avrupa endüstrileri ile çalışıyoruz ve bu girişimde de ilerleme kaydetmeyi umuyoruz. Ayrıca, Birleşmiş Milletler’in Dream Chaser ile birlikte planlanmış bir misyonu da var. BM ile birlikte, Dream Chaser’ı kullanarak, normalde uzaya ulaşmaya imkanı olmayan ülkelere uzaya deney gönderme şansı tanınacak. 150’den fazla ülke bu misyona katılmak için talep gönderdi. 

Faaliyet gösterdiğiniz sektörde nasıl bir konuma sahipsiniz? 

SNC, 50 yılı aşkın süredir ulusal güvenlik ve savunma projelerinin yanı sıra girişimci bir ruh ile inovasyon çalışmalarına da devam ediyor. Mevcut tabuları yıkmaya olan inancımız, milli güvenlik, savunma, havacılık ve uzay konularında güvenilir bir şirket olmamızı sağladı. SNC özel bir şirket olduğundan finansal sonuçlar kamuyla paylaşılmıyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki şirket, 1994’teki satın almamızdan bu yana düzenli olarak büyümeye ve kârlılığını artırmaya devam ediyor.   

2018 için 2 milyar dolarlık gelir beklentimizle sektörde güçlü bir finansal konuma sahibiz.

Röportajın devamı Platin'de...

EN ÇOK OKUNANLAR