USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

04 Nisan 2016 11:23

Ford, liderlik bayrağını Tüpraş'tan aldı

Düşen petrol fiyatları ve parite yılların ihracat şampiyonu Tüpraş’ı koltuğundan etti. 2.8 milyarda kalan Tüpraş, 3.9 milyar dolar ihracat yapan Ford Otosan’a bayrağı devredecek.

Ford, liderlik bayrağını Tüpraş'tan aldı

Son 5 yıldır Türkiye’nin ihracattaki bayrak taşıyıcı şirketi Tüpraş, liderliği resmi olarak açıklanmasa da gene bir Koç Grubu şirketi olan Ford Otosan’a teslim etmeye hazırlanıyor. 

ALİ KOÇ'TAN GELDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 sonuçlarını henüz açıklamadı. Türkiye’nin en çok ihracat yapan bin firmasının, dolayısıyla ihracat şampiyonlarının da mayıs ayında resmi olarak açıklanması bekleniyor. Ancak, geçtiğimiz hafta Eskişehir fabrikasındaki Ecotorq motor üretim töreninde konuşan Ford Otosan Y. Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Tüpraş’ın 5 yıldır sürdürdüğü liderliği bıraktığı ve sıralamanın değiştiğini gayri resmi olsa da açıkladı. Yıllardır ihracat şampiyonu Tüpraş’ın ardından Ford Otosan hep ikinci sırada listeye giriyordu. 2014’te Tüpraş, 3.7 milyar dolar ihracat yaparken, Ford 3.4 milyar dolarla hemen arkasında yer alıyordu. 
Ancak 2015’te 3.9 milyar dolar ihracata imza atan Ford Otosan, ihracatı 2.8 milyar dolara inen Tüpraş’ı açık ara geride bırakıp, liderliğe oturdu.  2014’te ihracat yaptığı ülke sayısı 73 olan Ford, 2015’te ihracat pazarlarına yenilerini ekleyip 82'ye çıkarttı. 

10 aracın 8'i bizden

Geçtiğimiz yıl yüzde 11 artışla ihracatta rekor kırdıklarını belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yeniğün, "Yurt dışına toplam 253 bin 644 araç yollayıp, 3.9 milyar dolar gelir elde ettik. Avrupa pazarında satılan her 10 Ford markalı hafif ticari araçın 8'ini biz üretiyoruz" diye konuştu.

İngiliz postacı 1000 araç aldı

Ford Otosan, en çok ihracatı yüzde 35 ile İngiltere, yüzde 18 ile Almanya, yüzde 13 ile B.Avrupa, yüzde 7 ile Fransa’ya yapıyor. En çok ihraç edilen modellerse yüzde 51 ile Custom, yüzde 37 ile Transit ve yüzde 13 ile Courier olarak sıralanıyor. Avrupa’da kamu kuruluşları ve büyük şirketler de Ford Otosan üretimi araçları tercih ediyor. 2016 yılı Şubat ayında British Telecom’a 1.000 adetlik Custom satışı yapıldı. 

Kur ve petrol fiyatı etkilendi

İhracat liderinin değişmesinde en büyük etkiyi düşen ham petrol fiyatları ve parite yaptı.Tüpraş, ihracatı geçtiğimiz yıl ürün bazında rekor seviyede artırıp 6.5 milyon ton ile tarihindeki en yüksek değere ulaştırmasına rağmen, kur kayıpları yüzünden 2.87 milyar dolarda kaldığından ikinci sıraya düştü. 

AKŞAM

EN ÇOK OKUNANLAR