USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

11 Mayıs 2023 13:09

Organizasyon turizminde hedef: 100 bin organizasyon, 15 milyar dolar gelir

Turizm sektöründeki tercih edilme potansiyelini her geçen gün çeşitlendirerek artıran Türkiye, özellikle organizasyon turizminde oldukça avantajlı konumda bulunuyor. Sektör paydaşları 2023 yılı sonunda küçük, orta ve büyük ölçekli organizasyonların sayısını 100 binin üzerine çıkarmak ve yaklaşık 15 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak için var güçleriyle çalışıyor.

Organizasyon turizminde hedef: 100 bin organizasyon, 15 milyar dolar gelir

Turizm denilince sadece deniz, kum, güneş üçlüsü ile yaz tatili düşüncesi artık çok gerilerde kaldı. Ülkeler bugün golften düğünlere, fuarlardan spor kamplarına ve farklı sektörlerin etkinliklerine kadar birçok alanda dünyanın dört bir yanından insanlara ev sahipliği yapıyor. Nitelikli çalışan kaynağı, havayollarının 300 civarında noktaya uçuyor olması, 5-7 saatlik uçuş mesafesi ile neredeyse dünyanın 3'te 2'sine ulaşılabilir olmamız, doğal ve coğrafi güzelliklerimiz, tarihimiz, ürün-hizmet kalitemiz ve misafirperverliğimiz ile Türkiye MICE turizminde önemli tercih noktalarından biri... Yoğun hazırlık süreçleri gerektiren MICE alanında rezervasyonlar da uzun süre önceden planlanıyor. Akademik etkinliklerde 3 yıl, sektörel etkinliklerde ise 2 yıl öncesinden planlama çalışmaları yapılıyor. Olimpiyat veya dünya kupalarında ise destinasyon kararı neredeyse 10 yıl öncesinden belli oluyor.

TÜRKİYE MICE SEKTÖRÜ 10 MİLYAR DOLAR HACME ULAŞTI

Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan turizm verilerine göre Ocak- Kasım 2022 tarihleri arasında, Türkiye'yi bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 84,77 artışla 42 milyon 164 bin 954 yabancı ziyaret etti. Bu sayı içerisinde MICE'ın payı da oldukça yüksek. Misafir profili açısından gelenlerin de ağırlıklı olarak iş insanı veya sporcu olması sadece yaz tatil için genellikle 'her şey dahil' sistemiyle gelen turistlere göre 4-5 katı daha fazla gelir bırakmasını sağlayabiliyor.

(Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kurt)

"HEDEFİMİZ, 100 BİN ORGANİZASYONU AŞMAK"

MICE segmentinde yıl içerisinde 70-80 bin civarında etkinlik ve organizasyon gerçekleştiğinin bilgisini veren Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği (I-MICE) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kurt, 50 civarında sektör paydaşını içinde barındıran, yerel ve şehir ekonomilerini besleyen, 200 bin civarında direkt, 500 binin üzerinde dolaylı çalışanı istihdam eden, 10 milyar dolar civarında hacme ulaşan MICE'ın son 10 sene içerisinde segment olmaktan çıkıp koca bir endüstriye dönüştüğünü söylüyor. Bu rakamlarla Türkiye turizm gelirinin yaklaşık yüzde 30'unun MICE'den elde edildiğinin altını çiziyor. Delege, fuar misafiri, sporcu, festival için gelen turist, sanatçı ve düğün destinasyonu için gelen çift, akrabalar ile dostların vb. gittikleri destinasyonda sağlık, ulaşım, güvenlik, hukuksal düzenlemeler, hizmet kalitesi gibi hususlara oldukça fazla önem verdiğini ve tercihini buna göre yaptığını anlatan Kurt, MICE endüstrisinde nitelikli insan kaynağının çok önemli olduğunu, ekonomik nedenlerle çalışanların başka sektörlere ya da yurt dışına kaptırma riskine karşı tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor. Şu anda çalışmalarını hızla sürdürdüklerini ifade eden Kurt, eğer beklenmeyen bir durum olmaz ise 2023 yılını, 2019 yılının yüzde 20-30 üstünde geçirebileceklerini, hedeflerinin, küçük, orta ve büyük ölçekli organizasyonların sayısını 100 binin üzerine çıkarmak, toplam ticaret hacmini de yaklaşık 15 milyar dolar seviyesine ulaştırmak olduğunu açıklıyor.

"İSTANBUL'UN 12'NCİ SIRAYA ÇIKMASI UMUT VERİCİ"

Türkiye'de organizasyon turizminin hak ettiği yere gelmesine çok önem verdiklerini belirten Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin ise "Kongre turizminde 2000 yılında hızlanan büyüme ivmesini rekorlar yılı olan 2015 yılına kadar sürdürebildik. 221 kongre ile Türkiye'yi 18'inci sıraya, 146 kongre ile İstanbul'u 8'inci sıraya taşıdığımız 2015'ün ardından 2021 ile birlikte tekrar eski seviyelere gelmek üzere yükseliş trendimiz başladı. 2021 yılına ait verilerde İstanbul'un yüz yüze etkinlikler açısından 12'nci sıraya yükselmiş olması ve 2022 yılında İstanbul'da Istanbul Convention & Visitors Bureau (ICVB) verilerine göre 42 kongrenin gerçekleştirilmiş olması bize yakın dönem için büyük umut veriyor" diyor. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde, kıyı turizmi amaçlı kurulmuş büyük tesislerin, kış aylarında etkinlik turizmi, özellikle sportif turnuvalar ve kongrelere uygun şekilde yenilenmesinin büyük avantaj sağladığını anlatan Narin, "Yönetsel ve teknik ajansların da verdikleri nitelikli ve hızlı hizmet ile büyük fark yaratılıyor" ifadelerini kullanıyor.

(Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin)

"KONGRE TURİZMİNDE KİŞİ BAŞI GELİR 3 BİN DOLAR"

Narin, organizasyon turizminden elde edilen gelir hakkında ise şu bilgileri veriyor: "Türkiye'de turizm gelirinin ziyaretçi başına 1000 dolar seviyesine ulaştırılması hedeflenirken, kongre turizminde 3 bin dolar seviyesine taşıma şansımız bulunuyor. Büyük etkinliklerde ise bu gelir çok daha yüksek seviyelere çıkıyor. Kongre turizmi tarafında ziyaretçiler sadece kişisel gelirlerini kullanmıyor, delege harcamalarının büyük bir kısmı ilgili kurumlar ve şirketler tarafından karşılanıyor. Bu durum hem daha yüksek bir gelire kapı açıyor hem de ülkelerin B2B değer zincirlerinde güçlü şekilde yer almasını sağlıyor. Ayrıca kongre turizminin önemli bir çarpan etkisi bulunuyor. Uluslararası kongre ve fuarların gelişimi ile sadece turizm sektörünün değil, bu etkinliklerin konusu olan imalat ve servis sektörlerinin de üretim, yatırım ve ihracatını geliştirmek mümkün oluyor. Ülkemizde yapılan uluslararası spor ve sanat etkinlikleri bu alanlara daha fazla kaynak ayrılmasına yardımcı oluyor. Örneğin Katar'ın FIFA 2022 Dünya Kupası'ndan elde ettiği ziyaretçi başına doğrudan gelir 7 bin dolara yaklaşıyor. Yine Katar 2022 çerçevesinde yapılan hesaplamalarda, bu dolaylı etkinin Katar ekonomisine, 2025 yılına kadar yaklaşık 10 milyar dolarlık bir kaynak yaratacağı tahmin ediliyor."

EN ÇOK OKUNANLAR