USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

25 Mayıs 2023 14:30

Lüks turizmde değer-deneyim ilişkisine geçiliyor

Paket programlardan ziyade nadide deneyimlerin arzulandığı lüks turizm, özellikle pandemi sonrası büyük bir gelişim ve değişim içerisinde… “Para-satın alma ilişkisinden, değer-deneyim ilişkisine geçildiği dönemin başındayız” diyen ICONS & STYLES Kurucusu Koray Şahmalı, her geçen gün potansiyelini artıran bu sektöre yatırımcıların da ilgisinin yüksek olduğunu anlatıyor.

Lüks turizmde değer-deneyim ilişkisine geçiliyor

Dünya genelinde high net worth individual (yüksek varlık grubuna sahip) ve ultra high net worth individual (en yüksek varlık grubuna sahip) kişiler veya ailelerinin seyahat istatistiklerine, trendlerine konsantre olan 'lüks turizm', açtığı farklı alanlar ile büyümesini sürdürüyor. ICONS & STYLES Kurucusu Koray Şahmalı'nın, Türkiye kurucu üyesi olduğu ABD merkezli dünyanın en büyük lüks seyahat ağı Virtuoso'nun Credit Suisse Global Wealth Report'un rakamlarına göre 2021'de 46.681 olan high/ultra net worth sayısının 2026'da yüzde 34 büyüme ile 62.781 kişiye ulaşması bekleniyor. Yine Virtuoso ağı raporlarına göre bu segmentteki küresel seyahat harcamalarının 2024'te 2019'u yüzde 21 ile geçmesi, 2026'ya gelindiğinde yüzde 55 üzerine çıkması hedefleniyor. Virtuoso ağı üyesi lüks seyahat acentaları, 2022'de yaklaşık 32 milyar dolarlık bir toplam gelire ulaştılar. Tüm bu rakamlara göre, 2021 yılındaki 20 bin 700 dolarlık kişi başına düşen seyahat harcamalarının yüzde 34 artması ile 2023 sonunda 27 bin 800 olması amaçlanıyor. Pandemi sonrası adeta tsunami gibi talep artışı yaşandığını anlatan Şahmalı, sektördeki değişen tercihler hakkında da bilgi verdi.

* Lüks turizm hizmet alanları içinde neler var? Hizmetlerinizin ne kadarı yurt içinde ne kadarı yurt dışında gerçekleşiyor?

Bu segmentte tamamı ile kişiselleştirilmiş hizmetlerden bahsediyoruz. Bireylerin, ailerinin ihtiyaç ve isteklerini tam olarak anlayıp, onların özelinde kişiselleştirilmiş deneyim ve programlar hazırlıyoruz. Kutuplarda ekspedisyon gemileri ile keşfe çıkmaktan, bir grand-slam finaline katılmaya, özel sanat koleksiyonlarını deneyimlemekten, dünyamızı uzaydan görebileceğiniz yüksekliğe çıkmaya ya da sadece en cool mahallerde gezip, yerel kültürlere entegre olabileceğiniz bir hayata kadar geniş bir çerçeveden bahsediyoruz. Icons & Styles'ı özel bir seyahat kulübü gibi düşünebilirsiniz. Üyelerimizin yaklaşık yüzde 40'ı Türkiye'de yerleşik, yüzde 60'ı ise ağırlıklı olarak Güney ve Kuzey Amerika ile Avrupa'da yaşayanlardan oluşuyor. Hem ülkemizde hem de dünyanın dört bir yanında üyelerimize hizmet veriyoruz.

* Bu yıl 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefi var. Siz bu yılın nasıl geçmesini bekliyorsunuz?

Türkiye; 56 değil, 60-70 milyar dolarları görebilecek potansiyele sahip. Bu hedefe ulaşabilmek için turizm alanlarını yönetebilecek yetkin koordinasyon merkezlerine ve sektördeki kayıt dışılık ile daha etkin mücadeleye ihtiyaç var. Türkiye'nin daha fazla organizasyona ev sahipliği yapması ve daha fazla ziyaretçi çekmesi için ayrıca yapmamız gereken ülkemizin barış, özgürlük ve çok kültürlülüğün merkezi olmasını sağlamak. Gerisi zaten mevcut. Müthiş bir coğrafya üzerinde yaşıyoruz. Bu yıl turizm sektörü beklentilere paralel veya bir miktar altında sezonu tamamlayabilir.

* Pandemi ve deprem sonrasında nasıl bir değişim oldu?

Pandemi etkisinin artık bittiğini söyleyebilirim. Dünyada pandemi sonrası adeta tsunami gibi gelen talep artışı var. Bu talep artışı dünyada fiyatların yükselmesine, istihdam sorunlarına ve hizmet kalitesindeki değişikliklere neden oldu. Avrupa belli bir kapasite ile çalışmayı, Japonya ise kısmi olarak turist kabul etmeyi tercih edince seyahat etmek isteyenler yönünü Türkiye'ye çevirdi.

Deprem ise tabii çok farklı bir durum. Hepimizin içini dağlayan sonuçları olan bir afet. Türkiye tabii ki büyük ve güçlü bir ülke. Yaralarını sarıyor ve hayati normalize ediyor. Ancak burda önemli olan deprem bölgesinin ve depremden etkilenen insanlarımızın yaralarının turizmin de katkısı ile daha hızlı sarılabilmesi ve bunun için azami gayretin gösterilmesidir.

(ICONS & STYLES Kurucusu Koray Şahmalı)

"LÜKSÜN BELİRLEYİCİSİ HİZMETTİR"

* Yatırımcıların lüks segmente bakış açısı nedir? Bu alandaki potansiyel karşısında yatırımlar artıyor bildiğimiz kadarıyla...

Tüm uluslararası raporlar gösteriyor ki dünyada lüks tüketim diğer tüm endüstrilerin üzerinde bir büyüme potansiyeli vadediyor. Bu da yatırımcıların dikkatinden kaçmıyor. Her geçen gün yeni bir yatırım duyuyoruz. Ancak şunu belirtmek isterim ki lüksün belirleyicisi madde değil, hizmettir. Yani yüksek kalitede bilgi ve tecrübe sahibi insanların bilgi ve bağlantılarını ustaca yönetilen bir ogranizasyon dahilinde sunabilmesidir. Bunun halen tam olarak anlaşılmadığını düşünüyorum.

* Turizm sektöründe lüks algısı X, Y ve Z kuşakları tarafından nasıl anlamlandırılıyor? Kuşakların lüks algısı hangi açılardan farklılaşıyor?

Gördüğümüz şu ki genel hatları ile lüks segmentte Z Kuşağı davranışları X ve Y'den çok da farklılaşmıyor. Hatta giderek yakınlaşıyor. Ancak hizmete ulaşma, bilgi edinme, iletişim ve zaman tercihleri farklı. Bu konularda Z Kuşağı X ve Y'den farklı olarak kendilerine adapte olunmasını bekliyor. X ve Y kuşakları ise halen geleneksel yöntemler ile mutlular. X ve Y'de bir şeye para vermek, yatırım yapmak (ev, araba gibi...) ağır basıyor. Bu onlar için lüks. Ancak Z Kuşağı bu parayı direkt kendine harcamak istiyor. Gezmek, yeni yerler keşfetmek, deneyim yaşamak istiyor.

Kuşak farklılıklarından ziyade, lüks algısında artık konu değer ilişkisinde... Değeri varsa her para ödenebilir. Çünkü burada zamanı, değeri satın alıyorsunuz. Aldığınız şey bir ürün ya da madde değil, deneyim! Zaten lükste fiyat birinci sırada değil. Kişisel deneyimin peşindeler.

AYRICALIK KAPILARI ARALANIYOR

* Lüks turizm geleceğe nasıl hazırlanıyor? Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?

Lüks turizm, kişisel hizmetin her geçen gün daha da sofistike hale geldiği, nadide deneyimlerin arzulandığı, ayrıcalık dünyasının kapılarının sonuna kadar aralandığı ve para-satın alma ilişkisinden, değer-deneyim ilişkisine geçildiği bir dönemin başında. Bu uzun bir yolculuk olacak. Biz, bu yolculukta devam edebilmek için tabii ki sürekli yatırım yapıyoruz. Yani durmaksızın seyahat ediyor, yeni deneyimler keşfedip yeni insanlar tanıyoruz ve sonra da bu bilgi ve bağlantılarımızı ustalıkla hazırlanmış hizmetler ile üyelerimize sunuyoruz.

* Özellikle düğün ve çeşitli organizasyonlar için farklılık arayanların sayısı artıyor. Bu alanı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'de dünyaca ünlü kişilerin düğün ve sıradışı kutlamalarını gerçekleştirdiğimiz gibi Yunanistan, Zanzibar gibi farklı destinasyonlarda Türk üyelerimizin farklı ogranizasyonlarını da gerçekleştirdik. İnanılmaz anılar, deneyimler biriktirdik. Ancak biz bu alanda sadece üyelerimize hizmet veriyoruz. Düğün ve kutlama davetleri için özel bir ekibimiz var fakat yılda en fazla 3 veya 4 ogranizasyon gerçekleştiriyoruz, bu sayının üzerine çıkmamaya özen gösteriyoruz. Aynı ay içerisinde birden fazla ogranizasyon yapmıyoruz. Nedeni ise üylerimizin bizden beklentilerinin yüksekliği ve davet organizasyonlarının detaylarının zenginliği.

EN ÇOK OKUNANLAR