USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

04 Mart 2023 12:06

‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı' ile dalış turizminde atak

Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası'nda 108 yıl önce batan savaş gemileri, ‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı' ile turizme kazandırıldı. İlginin yoğun olduğu 1. Dünya Savaşı temalı ilk sualtı parkı, Türkiye'yi bu alanda ön sıralara taşıyacak ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak.

‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı' ile dalış turizminde atak

Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Muharebeleri'nden kalan batıklar, önceden dalışa yasak bölge kapsamında oldukları için herhangi bir şekilde sportif amaçla ya da turizm amacıyla değerlendirilemiyordu. Suyun altında yatan bu hazinelerin hem turizme hem de sportif dalışlara kazandırılmasını amaçlayan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği ve Genelkurmay Başkanlığı'nın desteklerini alarak batıkların olduğu alanı dalışa yasak bölge olmaktan çıkararak ilk adımı atmıştı. Burada hem bir dalış merkezi hem de bir tarihi su altı parkı oluşturmak için TÜBİTAK'tan da bilimsel destek alınarak projeler yürütüldü. Tarihi Alan Başkanlığı Çanakkale'de, TÜBİTAK-MAM gemisiyle birlikte gerçekleştirdiği çalışmalarla denizin altındaki tüm batıkları ve tarihsel objeleri kayıt altına alıp bölgede dalışa uygun bir ortam hazırladı. Tüm bu verileri elde etmek ve bilimin ışığında eksiksiz şekilde projeyi tamamlayabilmek için sismik tarama sistemlerinden oşinografik vinçlere, yandan taramalı sonarlardan GPS sistemlerine kadar 25 teknik ekipman ve 30'dan fazla kişiden oluşan bilimsel ekiple 25 aylık bir sürede 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 14 batık, 43 farklı ekosistem çeşitliliği ve antik dönemden kalma 3 batık tespit edilerek ülkemizin tarihsel ve kültürel hazinelerine kazandırılırken bir taraftan da dünya dalış turizmi içinde yerini alarak ülke ekonomisine katkı sağlamış oldu.

DALIŞSEVERLERDEN BÜYÜK İLGİ

Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'ndaki ilk dalış noktası, 27 Mayıs 1915'te Seddülbahir açıklarında Alman U-21 denizaltısı tarafından batırılan 120 metre uzunluğundaki İngiliz zırhlısı 'HMS Majestic' batığı... 24 metre derinlikteki batık geminin üzerinde yer alan patlamamış top mermileri ve barutlar, dalışseverlerin büyük ilgisini çekiyor. İsmini Fransız Devrimi'nin önemli mareşallerinden alan Andrea Massena ve onunla son görevine çıkan Saghalien batık gemileri ise Ertuğrul Koyu'nun 5-7 metre derinliklerinde dalışseverlerin ziyaretini bekliyor. Tekke Koyu (W Beach) batıkları, Arıburnu barçları, Küçük Kemikli barçları, Arıburnu Layteri, Lundy batığı, HMS Louis, S.S Milo ve Tuzla batıklarının da görülebileceği Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nda; Akbaş Koyu'nda 10 metre derinlikte bulunan Çanakkale Savaşları sırasında onlarca denizaltıya 'Dur' demiş Denizaltı Mania Ağı, su altı fotoğrafçılarının mutlaka görmesi gereken eşsiz bir tarihi güzellik olarak dikkat çekiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR