USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

23 Mayıs 2019 15:08

Çakmak: Türkiye'nin topyekun turizm seferberliğine ihtiyacı var

2018 yılında 39.5 milyon turist ağırlayan Türkiye’nin ortalama 750 dolar turist başı gelirle 29.5 milyar dolar elde ettiğini kaydeden Türkiye Hindistan Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Türkiye’nin bu açıdan dünya sıralamasında 8’inci sırada yer aldığını belirtiyor.

Çakmak: Türkiye'nin topyekun turizm seferberliğine ihtiyacı var

• Türkiye’nin dünya turizm pastasından potansiyelinin tamamını aldığı söylenebilir mi?

Ülkemizin 10 bin yıla dayanan tarihi ve kültürel mirası ile bugün olmamız gereken konum, ilk 3 içerisinde yer almamız gerektirir. Ülkemizin potansiyelini 81 ilimizi 3 kere detaylı ziyaret ederek keşfetmiş bir turizmci olarak ülkemizde her yıl 81 milyon turist ağırlayarak, ülke ekonomimize 100 milyar dolar kazandırmamız lazım. Ben de bir turizmci olarak bu hedefler için yoğun çaba sarf ediyorum ve yeni pazarlara ülkemizin değerlerini tanıtmaya çalışıyorum.

• Türkiye’yi yurt dışında nasıl tanıtıyorsunuz? Kısaca bilgisini verebilir misiniz?

Hindistan pazarında 2016’dan bu yana ülkemizi tanıtıyoruz ve son 7 yıldır Afrika ülkelerinde yoğun ziyaret ederek ülke değerlerimizi tanıtıp pazar çeşitliliğimizi artırmaya gayret ediyoruz. Son 5 yıldır her ay mutlaka bir Afrika ülkesine giderek sağlık, spor ve alternatif turizm çeşitliliğimizi tanıtmaya gayret ediyoruz. Yani bir nevi gezici turizm elçiliği yapıyoruz.

• Türkiye’yi turizm alanında rakiplerinden ayıran ve öne çıkartan özellikleri neler?

Ülkemizin en önemli avantajı, coğrafi konumu gereği birçok medeniyete ev sahipliği yapmış birçok medeniyetin izlerini ve yapıtlarını sergiliyor ve bugünkü nesillere geçmiş hakkında ışık tutuyor. Ülke olarak deniz, kum, güneş üçgeninin yanı sıra kültür ve din turizmi ile ön plana çıkmamız lazım. Tüm diyanetlere ve önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ülkeyiz ve bu özelliğimizin maalesef çok farkında değiliz. Son 30 yıldır tüm pazarlama planlarımızı deniz, kum, güneş ve her şey dahil üçgeninde sınırlı tutmuşuz. Lokomotif olan deniz, kum, güneş ve her şey dahil kitlesel turizmin yanı sıra kültür ve din turizmini öne çıkararak elimizdeki gerçek değerleri alıcıları ile ve meraklıları ile buluşturma zamanıdır.

EN ÇOK OKUNANLAR