USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

17 Şubat 2023 13:52

Vegas'ta CES 2023 ile ‘inovatif' rüzgarlar esti

Dünyanın en prestijli elektronik fuarı olarak kabul edilen CES, bu yıl da ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlendi. Türk teknoloji girişimlerinin de boy gösterdiği fuarda, teknoloji devleri yeni nesil ürünlerini tanıttı. Platin okurları için CES 2023'ün teknoloji dünyasına yansımalarını ve fuarda öne çıkan ürünleri ele aldık.

Vegas'ta CES 2023 ile ‘inovatif' rüzgarlar esti

İlk kez 1967 yılında düzenlenen Consumer Electronics Show (CES), her yıl teknoloji dünyasının en önemli referans noktası olarak öne çıkıyor. ABD'nin Las Vegas, Nevada bölgesinde düzenlenen CES Fuarı, teknoloji devlerinin yeni nesil ürünlerini tanıtması adına önem taşıyor. Bu yıl 5-8 Ocak tarihlerinde düzenlenen CES 2023 Fuarı'nda da gelecek adına heyecan uyandıran ancak bir o kadar da teknolojinin insan hayatına etkisini sorgulatacak düzeyde ürünler gördük. CES 2023 Fuarı'nda Türk teknoloji girişimleri de yer aldı. Fuara; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) koordinasyonunda 52 teknoloji tabanlı girişim ve Togg katılım gösterdi. Türk girişimcilerin geliştirdiği teknolojiler, dünyanın dört bir yanından fuara katılım gösterenler tarafından ilgi gördü. Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da CES 2023'e katılım gösterirken Türk teknoloji girişimcilerinin bulunduğu İstanbul Pavilyonu'nda incelemelerde bulundu.

TOGG, DÜNYADA İLK KEZ UYGULANACAK SİSTEMİ DUYURDU

Geçtiğimiz yıl düzenlenen CES Fuarı'na ilk kez katılan ve ses getiren 'Konsept Akıllı Cihaz'ı tanıtan Togg, bu yıl da fuarda adından söz ettirecek inovatif yaklaşımları dünyayla paylaştı. Togg, CES 2023'te dünyada ilk kez uygulanacak bir yöntemle yapılacak ön sipariş sürecini tanıttı. Buna göre, satışa sunulacak Togg araçlarına ilk kademede Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla 2023 adet özel seri aracın NFT'leri ve dijital sanatlarla birleştirilmiş NFT'leri ihaleye çıkılarak satın alma hakkı sunulacak. İkinci kademede ise geriye kalan araçların ön siparişleri, inovatif dijital bir yarışmayla oyunlaştırılmış bir şekilde yapılacak.

CES 2023 Fuarı'nı Togg açısından değerlendiren Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, 'Kullanıcı Deneyimiyle Mobiliteyi Yeniden Tanımlamak' başlığı altında fuara katıldıklarını belirterek, "Tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da teknolojimizi ve sürdürülebilirlik yaklaşımımızı dijital sanatla ifade etmeyi seçtik. Beyond X ve Dijital Mobilite Bahçesi, Togg'un DNA'sını oluşturan dualite temasıyla insan ve teknoloji, sanat ve bilim, akıl ve kalp, birlik ve çokluk gibi kavramların altını çiziyor" ifadelerini kullandı.

CES 2023'TE 'AKILLI ARABALAR' YARIŞTI

Bu yılki CES Fuarı'na yeni nesil araçların damgasını vurduğunu söyleyebiliriz. Fuarda elektrikli ve akıllı arabalar adeta gövde gösterisi yaptı. Birbirinden farklı tasarımlara ve teknolojilere yer verilen araçlar, teknoloji ve otomobil meraklılarında büyük heyecan uyandırdı. İşte fuarda öne çıkan geleceğin araçları...

SONY VE HONDA İŞ BİRLİĞİNİN İNSANLIĞA İKRAMI: AFEELA

Dev Japon şirketler Sony ve Honda iş birliği ile geliştiren elektrikli otomobil Afeela, CES 2023'te en çok ilgi gören ürünlerden oldu. Sony Honda Mobility olarak tanımlanan bu iş birliğinin ürünü Afeela, sade sedan tasarımıyla karşımıza çıkarken aerodinamiği ile öne çıkıyor. Afeela'nın iç tasarımı ise insanda değişik tatlar uyandırıyor. Epic Games ile yapılan ortaklık sonrası Afeela'nın iç tasarımına multimedya ekran eklemesi yapıldı. U şeklinde bir direksiyona sahip olan araç, direksiyondaki tuşlarla aracın tüm kontrollerine erişim olanağı sunuyor. Afeela'daki geniş panaromik tavan detayı da oldukça hoş görünüyor. Araca dair yapılan teknik bilgilendirmede 45 kamera ve sensörün bulunduğu, üçüncü seviye otonom sürüş sisteminin de etkin olacağı belirtildi. Afeela'nın 2025'in ikinci yarısıyla birlikte seri üretimine başlanarak 2026 yılında tüketicilerle buluşması bekleniyor.

(Afeela)

BMW'DEN SIRA DIŞI TASARIM: I VISION DEE

BMW'nin CES 2023'te tanıttığı elektrikli otomobil i Vision Dee, tıpkı Afeela gibi oldukça ses getirdi. İlginç tasarım çizgisi ile dikkat çeken i Vision Dee, yenilikçi teknolojileriyle de hayran bırakıyor. BMW i Vision Dee'de sürücüsünün sesli komutlarına tepki verme, ön camdaki AR ekran, e-ink teknolojisiyle 32 farklı rengi gövdesine yansıtabilme gibi özellikler dikkat çekiyor. Gelecekteki araçlara bazı özellikleriyle yön vermesi beklenen i Vision Dee'nin 2025 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

(BMW i Vision Dee)

VOLKSWAGEN ID.7'DE ÖRTÜ KALKTI

Volkswagen'ın daha önce kamuflajlı olarak tanıttığı elektrikli sedan araç ID.7, CES 2023 Fuarı'nda görücüye çıktı ve oldukça beğenildi. Yeni nesil teknolojiler içeren araç 2023'ün ikinci yarısında ilk olarak Kuzey Amerika'da yollarda yer alacak.

(Volkswagen ID.7)

TV DÜNYASI, YENİ BİR ÇAĞA GEÇİŞ YAPTI

CES 2023 Fuarı, televizyon üreticileri arasında rekabetin bir başka boyuta taşındığı yeniliklere ev sahipliği yaptı. Dünyanın ilk kablosuz televizyonu CES 2023'te tanıtıldı. Bataryası sayesinde taşınabilir bir yapı sunan Displace TV, kullanıcısına bulunduğu her ortamda kullanım özelliği sunuyor. 55 inçlik bir yapıya sahip olan Displace TV, Wi-Fi 6E üzerinden görüntü aktarımı yapıyor. Fuardan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, fuar alanında Displace TV görevlilerinin ürünü bir noktadan başka bir noktaya taşıdığı ve görüntü kesilmesinin olmadığı görüldü. Displace TV'de ön siparişler alınmaya başlandı. LG markası da CES 2023'te kablosuz kullanım sunan LG Signature OLED M3 televizyonu tanıttı. Displace TV konseptine benzer özellikler barından bu üründe yer alan Zero Connect isimli kutu, 4K 120Hz görüntüyü 12 metre mesafe içerisinde aktarabiliyor. Görüntüleme teknolojileri arasında CES 2023'te ilgi toplayan başka ürünler ise Samsung'un 77 inçlik OLED TV'si ve The Premiere isimli 8K görüntü oynatabilen projektörü oldu.

(LG Signature OLED M3)

SAĞLIKTA DEVRİM GİBİ ÜRÜN

CES 2023'te gelecek adına merak uyandıran ürünler görsek de günlük hayatımıza 'kolaylık' katabilecek birçok ürünle de tanışmış olduk. Bunlardan biri Türkiye'de de oldukça popüler olan akıllı robot süpürge Roborock'ın yeni serisi S8 ürünü oldu. Yenilenen üründe artık paspas yapabilme özelliğinin çok daha iyileştirildiği belirtildi. Bu özelliğin robot süpürgelerin geleceğine yön verebileceği düşünülüyor. Sağlık alanında ise Withings'in klozete takılarak insan idrarından analizler yapabildiği ürünü U-Scan oldukça dikkat çekti. Mobil uygulama ile sonuçların elde edildiği bu klozet sensörüyle hastanelerde yapılan idrar testine benzer sonuçlar alabilmek mümkün. U-Scan, kullanıcısına her gün vücudunu doğru sonuçlarla takip edebilme şansı sunması açısından beğenilen ürünlerden oldu.

(Roborock)

FİRMALARIN 'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' DURUŞU TAKDİR TOPLADI

CES 2023'te teknoloji firmaları yeni ürünleriyle rekabet etse de sunulan ürünlerde adeta ortak bir akılla oluşturulmuş sürdürülebilirlik duruşu büyük beğeni topladı. Dünyamızı her geçen gün daha da tehdit eden iklim krizine karşı dev teknoloji firmalarının sürdürülebilirlik noktasında ortak paydada buluşabilmesi, fuar adına yapılabilecek önemli çıkarımlardan biri oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR