USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

16 Eylül 2021 12:36
Reuters

SpaceX uzay gemisiyle dünya yörüngesine ulaştı

E-ticaret şirketi yöneticisi bir milyarder ve beraberindeki üç kişi, dünya yörüngesinde tur atacak tarihteki ilk tam sivil mürettebatlı ekip olmak için ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in uzay gemisiyle havalanarak dünya yörüngesine ulaştılar.

SpaceX uzay gemisiyle dünya yörüngesine ulaştı

ABD'li finansal hizmet şirketi Shift4 Payments'ın kurucusu ve CEO'su Jared Isaacman'ın liderliğindeki dört amatör astronot dün güneş batımından önce Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden geri sayımla uzaya çıktılar.

SpaceX'in canlı yayınında 38 yaşındaki Isaacman ve diğer mürettebatlar Sian Proctor, Hayley Arceneaux ve Chris Sembroski'nin SpaceX Crew Dragon uzay kapsülünün içindeki basınçlı kabinde uzaya fırlatıldıkları anlar gösterildi.

Crew Dragon kapsülü, yerden fırlatılışından neredeyse 10 dakika sonra dünya yörüngesine ulaştı. Uzay gemisi üç saat içinde dünya yörüngesindeki nihai irtifası olan 585 kilometrenin biraz üstüne çıktı. Bu görev, NASA'nın Apollo ay programının 1972'de sona ermesinden bu yana insanların yeryüzünden en uzak noktaya gönderildikleri ilk uzay seyahati oldu.

Uzay kapsülü, dünya çevresini yaklaşık saatte 27,360 km hızla yani ses hızından yaklaşık 22 kat yüksek hızla her 90 dakikada bir turlayacak.

Hiçbir profesyonel astronot kullanılmadan yapılan tarihteki ilk insanlı uzay görevi olan bu uçuşun yaklaşık üç gün sürmesi bekleniyor.

SpaceX'in rakipleri Virgin Galactic Holdings Inc ve Blue Origin bu yaz düzenledikleri kendi özel uzay uçuşlarında sırasıyla kurucuları milyarder Richard Branson ve Jeff Bezos'u uzaya göndermişlerdi. Ancak bu uçuşlar dakikalar sürmüştü.

EN ÇOK OKUNANLAR