USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

05 Şubat 2024 10:52

"Kendi teknoloji iştirakleriyle üretim yapan kurumlar ‘teknoloji fabrikası' gibi çalışıyor"

2024 yılında yeni ürünler ile yeni coğrafyalara açılmayı hedefleyen Aktif Tech Genel Müdürü Özgür Bilgin ile Aktif Tech'in çalışmaları, yeni yıl planları ve kurumların kendi içlerinde teknoloji şirketleri kurmalarının sağladığı avantajlar üzerine konuştuk.

"Kendi teknoloji iştirakleriyle üretim yapan kurumlar ‘teknoloji fabrikası' gibi çalışıyor"

Aktif Bank'ın yatırımları ve çalışmalarıyla 'finansal teknolojiler ekosistemi' olarak konumlandığını, Aktif Tech'in de bu ekosistemin içerisinden doğan bir teknoloji şirketi olduğunu belirterek sözlerine başlayan Aktif Tech Genel Müdürü Özgür Bilgin; hedeflerini, kendi ekosistemleri içerisindeki ihtiyaçlardan ve tecrübeden yola çıkarak, sektörün ihtiyaç duyduğu ve duyacağı teknolojileri, banka, iştirakleri ve holdinglerinin gücü ile sektöre sunmak olarak belirlediklerini aktarıyor.

"SUNULAN TEKNOLOJİLERİN GÜNCEL TUTULMASI MALİYETİ DE DÜŞÜYOR"

> Bankalar ve fintekler, kendi içlerinden teknoloji şirketleri çıkarıyorlar. Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz ve sektörde nasıl konumlanmayı planlıyorsunuz?

Biraz sektörün dinamikleri biraz da hayatın akışıyla teknoloji şirketlerinin bankalar ve finteklerin doğduğuna şahit oluyoruz. Teknolojiyi dış kaynaklardan sağlamaktansa, kendi teknoloji iştirakleriyle bu kulvarda uzmanlaşan ve üretim yapan kurumlar, günümüzde adeta bir 'teknoloji fabrikası' gibi çalışıyor. Bu yolu tercih eden kurumlar, teknolojik değişime daha hızlı uyum sağlamak, grup içerisindeki tecrübelerin ışığında ürünleştirilen teknolojik altyapıları ticarileştirerek bu ekiplerini daha aktif bir role büründürmek motivasyonuyla hareket ediyor. Bu sayede sunulan teknolojilerin güncel tutulması maliyeti de düşüyor. Biz de bu noktadan hareketle çıktığımız yolda hem ekosistemimize hem de iş ortaklarımıza değer yarattığımız bir konumda bulunmayı planlıyoruz.

> Aktif Tech olarak hangi hizmetleri sunuyorsunuz. Teknoloji altyapınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye'nin en büyük finansal teknolojiler ekosistemi olarak tanımladığımız Aktif Bank ve iştiraklerimiz için verdiğimiz BT hizmetlerinden edindiğimiz tecrübe ile, grup dışında ve özellikle yurt dışındaki müşterilerimize sunmak üzere ürünler hazırlıyoruz. Şu anda Atlas adını verdiğimiz ödeme sistemleri platformumuz, biletleme altyapımız ve toplu ulaşım çözümlerimizle satış ve pazarlama faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Hedef kitlemiz; Atlas için ağırlıklı olarak bankalar, ödeme kuruluşları ve e-para şirketlerinden oluşuyor. Toplu ulaşım altyapımız ile yurt içi ve yurt dışındaki şehirlerin ulaşım çözümü beklentilerine karşılık veriyoruz. Biletleme altyapısı tarafında ise 10 yıldır Passolig markası ile elde ettiğimiz tecrübemizle olgunlaştırdığımız çözümlerimizi, tüm spor ve spor dışı etkinlik ihtiyacı olan organizatörler ve spor kulüpleriyle buluşturuyoruz. Tüm çözümlerimizin odağında yapay zekâ ve bulut çözümler yer alıyor.

"DAHA İYİ VE BÜTÜNCÜL ÇÖZÜMLER ÇIKIYOR"

> Finteklere nasıl avantajlar sunuyorsunuz?

Bankamızı, bankamızın iştiraklerini ve fintekleri önemli iş ortaklarımız olarak görüyoruz. Aktif Tech üzerinden finteklerin teknolojik altyapı ve danışmanlık ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışırken, banka ve iştiraklerimiz üzerinden verdiğimiz hizmetler ile de finteklerle iş birlikleri yapıyoruz. Aktif Tech olarak, fintek ve teknoloji şirketleriyle iş ortaklığı yaparak daha büyük ve daha güçlü bir fintek ekosistemi oluşturabileceğimize inanıyoruz. Bu ekosistem de müşterilere daha iyi hizmetler sunmak ve inovasyonu hızlandırmak için büyük önem taşıyor. Ayrıca bu tarz iş birlikleri, farklı şirketlerin farklı becerilerini birleştirmelerine ve kendi başına yapamayacağı ya da zaman ayıramayacağı inovasyonların yapılmasına imkân tanıyor. Sonuçta ortaya daha iyi ve bütüncül çözümler çıkıyor. Bu da müşteri taleplerine daha geniş çerçevede yanıt vererek, müşteri memnuniyetinin artmasını ve müşterilerin daha fazla ürün-hizmet satın almasını sağlıyor. Aktif Tech kurulduğu ilk günden bu yana, iş birlikleri ile büyümeye ve müşterilerine baştan uca çözümler sunmaya yönelik stratejisine uygun olarak; hizmetlerine katma değer sağlayacak iş ortaklarıyla büyümeye devam ediyor.

> İş birlikleriniz hakkında bilgi verir misiniz? İş birliği yapmak isteyen finteklere önerileriniz neler olur?

Son dönemde hayata geçirdiğimiz Aktif Tech & Finartz'ın iş birliği ile sorunuza yanıt vermek isterim. Aktif Tech olarak Finartz'ın, ödeme sistemlerindeki güvenlik sürecini daha akıcı hale getiren EMV 3D Secure ürünlerinin, Aktif Tech'in ATLAS Kart ödeme yazılımına entegre edilmesini sağladık. Böylece sektörde atılan öncü adımlara bir yenisini daha ekledik. Güçlü kimlik doğrulama gerekliliklerini karşılayan bu sistem sayesinde müşteri ile daha az etkileşim kurarken aynı zamanda dolandırıcılık işlemlerinin de önüne geçilebiliyor. Bununla birlikte kullanıcının hem daha akıcı hem daha güvenli bir ödeme deneyimi yaşamasına aracı oluyoruz. Finartz ile gerçekleştirdiğimiz bu güç birliği sayesinde Aktif Tech olarak ödeme hizmetleri sunduğumuz müşteriler, bundan sonraki süreçte risk hesaplama teknolojisine sahip olacak ve böylece ek bir kimlik doğrulama adımı olmadan daha hızlı ve güvenli bir ödeme deneyimi yaşayabilecek. Aktif Tech olarak fintek ve teknoloji şirketlerinin birbirleriyle kurduğu iş birliğinin daha güçlü bir teknoloji ekosistemi oluşturabileceğine; bu ekosistem sayesinde de hizmetler iyileşeceğine ve inovasyonun hızlanacağına inanıyoruz. Biz de kuruluş aşamamızdan itibaren iş birlikleri ile büyümenin gerekliliği ile hareket ediyoruz. Stratejimizi şekillendiren en önemli unsurların başında gelen müşterilerimize daha bütüncül çözümler sunma olgusu, bu iş birliği kültüründen besleniyor. Dolayısıyla bizim bu anlamdaki iş ortaklıklarımız artarak devam edecek.

"SADECE ÜLKEMİZDE DEĞİL GLOBAL ARENADA DA SUNMAK HEDEFİYLE YOLA ÇIKTIK"

> 2024 planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Aktif Tech çatısı altında yaklaşık 1.5 yıl önce bağlı olduğumuz grubun deneyimin ışığında kurumsal bir yapıda sunduğumuz hizmetlerin bir arada sunulduğu bir teknoloji firması yaratmak ve bu hizmetleri sadece ülkemizde değil global arenada da sunmak hedefiyle yola çıktık. Bu yolculukta hedef kitlemiz içerisinde yer alan tüm şirketlere bütüncül ve komple hizmet vererek, bir çözüm ortağından çok yol arkadaşlığı etme misyonunu benimsiyoruz. 2023 yılında başarıyla tamamladığımız projelerin ardından yeni yılda yeni ürünlerle hedeflediğimiz coğrafyalarda yeni müşteriler edinmeyi hedefliyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR