USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

01 Aralık 2021 16:43
Arzu Kurum-Olcay Can Kaplan-Umut Çelik

Güvenli Verinin Geleceği Zirvesi: Verilerimiz güvende mi?

‘Güvenli Verinin Geleceği Zirvesi', Turkcell ana sponsorluğunda ve Platin Dergisi Yayın Yönetmeni Oya Yalıman'ın moderatörlüğünde gerçekleşti... Veri depolama alanında yakın gelecekte öne çıkacak inovatif çözümlerin, veri üreten yapılardan veriden güç alacak yapılara dönüşmenin ve siber güvenlik alanında söz sahibi ülkeler arasında yer alabilme stratejilerinin analiz edildiği zirvenin açılışı konuşmacısı Turkcell Siber Güvenlik Direktörü Dr. Emin İslam Tatlı oldu.

Güvenli Verinin Geleceği Zirvesi: Verilerimiz güvende mi?

Hızla dijitalleşen dünyada, veri trafiği ve veri saklama ihtiyacı için klasik yöntem ve ortamlar yetersiz ve güvensiz kalıyor. Bugün geldiğimiz noktada, petrolün yerini artık verinin aldığını görüyoruz. 2025 yılında giyilebilir teknoloji ve akıllı telefondan, akıllı fabrika ve akıllı şehir sensörlerine kadar 80 milyarın üzerinde cihaz internete bağlanacak. Bu durum ise daha çok verinin depolanması gerektiğini açıkça gözler önüne seriyor.

HEDEF: VERİ AKIŞININ HIZ VE ÇEŞİTLİLİĞİNİ YÖNETMEK

Dijitalleşme sürecinde belirli sektör ve teknolojilerde bölgesel ya da küresel lider olmanın yolu, veri depolama gibi stratejik öneme sahip bir konuda yerli ve milli depolama merkezlerinin kurulmasını teşvik etmekten geçiyor. Büyük veri çağında, işletmelerin yalnızca ürettikleri veri miktarını değil, aynı zamanda bu yeni veri akışlarının hızını ve çeşitliliğini yönetmek için de mücadele etmeleri gerekiyor. Teknoloji alanında yaşanan her gelişme, dönüşüme açık olan veri depolama alanını da etkileyecek. Gelecekte yeni yapay zeka platformu, araç ve uygulamalarını hayata geçirebilen, yapay zeka projelerinin ihtiyaç duyduğu eksiksiz, güncel ve erişilebilir verinin mevcut olduğunu garanti altına almak için veri depoları üzerinde yeterli kontrolü bulunan şirketler öne çıkacak.

EN DOĞRU SONUÇLARLA HIZLI İŞ SÜREÇLERİNE İMZA ATMAK HEDEFLENİYOR

İşlenmesi için yenilikçi çözümler gerektiren, yüksek hacimli, yüksek hızda ve yüksek değişkenlikteki veri olarak adlandırılan 'big data' yani 'büyük veri', güven içinde nasıl depolanabilir? Artık çok büyük miktarda veriye, çok daha yüksek hızlarda ulaşmaya ihtiyaç duyuluyor.

SİBER GÜVENLİK EŞİTTİR TOPLUM GÜVENLİĞİ

Güvenli Verinin Geleceği Zirvesi'nin açılış konuşmacısı Turkcell Siber Güvenlik Direktörü Dr. Emin İslam Tatlı, "Ülkemizde ve dünyada hızlı bir dijital dönüşümün içerisindeyiz. Bu dönüşüm, siber güvenlik anlamında birçok riski de beraberinde getiriyor. Siber korsanların, saldırganların tehdit ve sızma alanları artıyor. Eylül 2020'de Almanya'da ilk siber güvenlik kaynaklı ölüm vakası gerçekleşti. Siber güvenlik vakası sebebiyle acilde bekleyen hastaları başka hastaneye nakletmek zorunda kaldılar ve maalesef bir hasta bu sebeple vefat etti. Bizler de tüm bu sebeplerle, meseleye siber güvenlik eşittir toplum güvenliği şeklinde yaklaşıyoruz ve buna göre teknoloji, süreç ve insan kaynağı yatırımlarımızı yapıyoruz. Turkcell olarak birçok dijital uygulamamız bulunuyor. Bunlar için de siber güvenlik çok önemli. Öte yandan 'Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı' diyerek ülkemizin dört bir yanına yeni nesil veri merkezleri açıyoruz, bunların güvenliğini sağlıyoruz. Siber saldırılar ile mücadele konusunda da yatırımlar yapıyoruz. Siber saldırıları izliyor ve bunların engellenmesine büyük önem veriyoruz. Siber saldırılardan korunmaya yönelik hizmetlerimizi büyük kurumların yanı sıra KOBİ'lerimize de sunuyoruz. Ülkemizde siber güvenlik alanında uzmanlaşmış insan kaynağı yetiştirebilmeye katkı sağlamak adına çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Cyber Camp etkinliği ile birçok yeni üniversite mezununa eğitimler verdik ve kendilerini Turkcell'de istihdam ettik. 26 Kasım'da 'Turkcell'le Zafiyet Avcısı Ol!' sloganı ile başlattığımız diğer bir etkinliğimizde de 11 farklı üniversiteden bine yakın lisans ve yüksek lisans öğrencisine zafiyet bulma eğitimleri vereceğiz, kendilerinin 3 hafta boyunca zafiyet avcılığını pratik olarak deneyimlemelerini sağlayacağız ve en başarılı olanlarına ödüller vereceğiz. Bilgiyi paylaşmanın önemine gönülden inanıyoruz ve bu çok sayıda genç arkadaşımızın geleceğin siber güvenlik uzmanları olmalarına destek olmanın heyecanını yaşıyoruz" yorumunda bulundu.

VERİ OKURYAZARLIĞI ÖN PLANA ÇIKACAK

Şirketlerinin, dünyada halka açık olmayan en büyük yazılım firması olduğunu aktaran SAS Güneydoğu Avrupa Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Lideri Altan Atabarut ise Türkiye'de ağırlıklı olarak bankalar, telekom ve sigorta şirketlerine hizmet verdiklerini söyledi. Şirket olarak dünyadaki pazar payından yüzde 20 pay aldıklarını belirten Atabarut, gündemlerinde endüstri 4.0 ve tarım olduğunu ve bu süreçlere yatırım yaptıklarını kaydetti. Toplanan verinin yüzde 85'nin kullanılmadığına işaret eden Atabarut, verinin daha depolanmadan işlenmesi gerektiğini ifade etti ve sektörün böyle bir yaklaşıma doğru evrildiğini vurguladı. Verimlilik konusuna da dikkat çeken Atabarut, önümüzdeki dönemde veri okuryazarlığının ön plana çıkacağını ve ilk işin insan eğitmek olduğunu dile getirdi. Atabarut, "İlk başta şirkete yapay zeka ile para kazandırabilirsek, kazanılan verimlilikle yeni yatırımlar yapabilirsiniz" dedi.

ODAKTA VERİMLİLİK VAR

"Mikro Focus olarak veri gizliliği ve mahremiyeti konusunda ayrı bir markalaşmaya gittik. Türkiye'de KVKK çözümleri konusunda veri keşfi ve veri mahremiyeti üzerinden hareket ediyoruz. Şirketlere gizli veri konularında da veri güvenliği çözümleri sunuyoruz" diyen Micro Focus Bölge Satış Müdürü Cumhur Keleş ise birçok güvenlik çözümünün yanı sıra firmaların bunları bir fırsat olarak görebileceğini söylediklerine dikkat çekti. "Bilmediğiniz veriyi koruyamazsınız" perspektifiyle hareket ettiklerini belirten Keleş, "Keşif, yönetim ve güvenlik merkezli çalışıyoruz. Şirketler, şimdiye kadar topladığı verilerin nasıl değerlendirileceğini artık tartışıyor. Bu verilerin ne kadarı işimize yarayacak sorusu akla geliyor. Şirketler, bu veriler zamanı geçtiğinde anlamlı olmayacaksa bunları neden tutuyoruz dediler. Çünkü maliyetler oldukça yüksek. Yeni bir veriyi kuruma aktarırken nasıl koruyacaklarına odaklandılar. Kullanmayan verileri silme konusuna odaklandılar. Kurumlar artık operasyonel olarak veriyi daha verimli hale getirmeyi önemsiyorlar" açıklamasında bulundu. Gereksiz verilerin tespit edilmesinin, şirketler için en popüler konu olduğunu aktaran Keleş, "Şirketler, siber güvenliği atlamadan dijital dönüşümü tamamlamayı önemsiyorlar. Pandemi sürecinde her yıl yüzde 25 büyümeye katettik. 2022 için de hedeflerimiz bu yönde. Verdiğimiz hizmetleri servise dönüştürme üzerine stratejiler geliştiriyoruz" dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUŞULACAK

2014'te kurulan ve şirketler için data center üreten Serban İnşaat Genel Müdürü Mehmet İlker Akdeniz ise; "Ülkemizin birçok kurumu için kritik yapılar inşa ediyoruz. İki ay önce NATO'dan sertifika aldık. Bu kapsamda da ülkemize hizmet vermeye başlayacağız" dedi. Alanda ülke olarak Türkiye'nin çok ileri bir seviyede olduğuna işaret eden Akdeniz, "Ülkemizde bu konuda en üst düzeyde hizmet veren 25-30 şirket bulunuyor. Mühendislik olarak çok ileri düzeyde bir ülkeyiz" yorumunu yaptı. Verinin basitçe toplanan bir ürün olmadığına vurgu yapan Akdeniz, "İşlenmesi, ayıklanması, şirkete faydalı olacak şekilde tasnif edilmesi ve bunun depolanması ve zamanı geldiğinde doğru şekilde kullanılması süreci var" şeklinde konuştu. Sektörün her yıl yüzde 20 oranında büyüdüğüne dikkati çeken Akdeniz, şöyle devam etti: "Dünya nüfusu sürekli artıyor. Artan insan sayısını mevcut kaynakla barındırma imkânı yok. Kaynakları optimum kullanmaya ihtiyaç var. Bu nedenle kaynaklarımızı nasıl kullanacağımızı 30 sene öncesinden düşünmemiz gerekiyor." Önümüzdeki dönemde en önemli konunun sürdürebilirlik olduğunu anlatan Akdeniz, veri merkezlerinin yakın gelecekte tüm enerjilerini kendi kendilerinin sağlayacağını belirterek, yapılan araştırmalarda veri merkezlerinin çevreden kullandığı enerjinin yüzde 60'a çıktığını söyledi. Pandemiyle birlikte veri ihtiyacının arttığını ifade eden Akdeniz, söz konusu ihtiyacın giderek artacağını bildirdi. Veri yönetimi yapmak için bir şirketin stratejisi olması gerektiğini savunan Akdeniz, önümüzdeki yıllar için bu alanda verim sağlayacak yüzde 100 sürdürülebilir veri merkezleri kurgulandığını aktardı. Akdeniz; inşaatından depolanmasına, işlenmesinden insan kaynağına kadar veri sürecinin doğru kurgulanması noktasında güncel ve güvenilir bir yazılım kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

EN ÇOK OKUNANLAR