USD

38.997
0.1%

EUR

44.2852
-0.29%

GBP

52.8476
-0.09%

ALTIN GR

4126.185
-1.43%

BIST 100

9273.74
-0.76%

Teknoloji Haberleri

14 Ekim 2022 17:16
AA

EasyCep Yenileme Merkezi'nin açılışı yapıldı

Bakan Varank, EasyCep Yenileme Merkezi açılış töreninde açıklamalar yaptı.

EasyCep Yenileme Merkezi'nin açılışı yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, EasyCep Yenileme Merkezi açılış törenine katıldı. Konuşmasında dünya nüfusundaki artışa işaret eden Varank, aynı şekilde Türkiye nüfusunun da arttığını söyledi.

Bu artışların, büyük bir bedelle birlikte geldiğinin altını çizen Varank, dünyada her alanda sürdürülebilirlik noktasında sıkıntılar yaşandığını, artık israf noktasında dünyanın gidecek yolu kalmadığını dile getirdi.

Varank, bazı firelere rağmen, nihayet ülkelerin de bu konuda bir şeyler yapmaları gerektiğini anladığına dikkati çekerek, Paris İklim Antlaşması'nın bu çabaların en önemlisi olduğunu aktardı.

Türkiye'nin de Paris İklim Antlaşması'na imza atan ülkelerin başında geldiğini anımsatan Varank, şunları kaydetti:

"Bu manada yeşil büyümeyi odağına alan sürdürülebilir bir sanayi ekosistemi oluşturmak için büyük gayret gösteriyoruz. Bakanlık olarak, KOBİ'lerde enerji verimli ürünlerin kullanımını destekliyoruz, OSB'lerimizin yeşil OSB olabilmesi için ciddi kaynaklar aktarıyoruz. KOBİ'lere ve büyük işletmelere sürdürülebilirlik konusunda farklı desteklerin yanında Ar-Ge destekleri sağlıyoruz, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum konusunda tüm bakanlıklarla istişare içinde örnek çalışmalar yürütüyoruz. Sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi, adına ne dersek diyelim biz bu konularda önemli çabalar sarf ettik, önemli aksiyonları aldık, hükümet olarak bu çabalarımıza devam edeceğiz.

Sürdürülebilirlik kapsamında ürünlerin geri kazanımı ve tekrar kullanılabilmesi da en önemli hususlardan bir tanesi. 2020 yılında yenilenmiş ürünlerin piyasaya arzı noktasında Ticaret Bakanlığımız bir yönetmelik yayımladı. Sonrasında ilgili kuruluşumuz Türk Standardları Enstitüsü ile ikinci el cep telefonlarının yenilenmesine dair bir standart geliştirdik. Bu kapsamda belgelendirme işlemlerine başladık. Bugüne kadar 20 kuruluş hazırlıklarını tamamlayarak yetkili yenileme merkezi olmaya hak kazandı. Bu sayede güncel rakamlarla Türkiye'de 155 bine yakın ikinci el cep telefonu yenilenerek, sertifikalı bir şekilde piyasaya tekrar arz edildi."

- "Yenileme merkezleri sürdürülebilirlik, güvenlik ve ekonomik anlamda ülkemize büyük faydalar sağlıyor"

Yapılan çalışmayla döngüsel ekonomiyi destekleyerek, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma noktasında çok değerli bir adım atıldığını dile getiren Varank, ikinci el sertifikalı cep telefonunda oluşturulan standartların önemine dikkati çekti.

Bakan Varank, oluşturulan standartların müşterilere getirilerine ilişkin bilgi vererek, şunları dile getirdi:

"Oluşturduğumuz bu standara göre kurulan cep telefonu yenileme merkezleri öncelikli olarak, telefonla eski kullanıcı arasındaki illiyet bağını ortadan kaldırıyor. Ayrıca cihazların onarılması veya değiştirilmesi gereken bir yeri varsa bunları yapıp, telefonu kullanıcıya hazır hale getiriyor ve sattıkları yenilenmiş telefonun sorunsuz bir şekilde en az 1 yıl çalışacağını garanti ediyor. Yenilenmiş telefon olunca bunun 1 yıl garantisi var. Akıllı telefon satışları özelinde baktığımızda dünyada akıllı telefonların pazar payı 450 milyar dolar civarında. Ülkemizde de akıllı telefon pazarı oldukça büyük. Ama Türkiye olarak maalesef ihtiyacımızın büyük kısmını ithalatla karşılıyoruz. Son 2 seneye kadar Türkiye dünyada en sık telefon değiştiren bir ülkeydi, ikinci el telefon pazarı bu açılardan çok önemli.

Bu kadar sık telefon değiştirmek Türkiye'nin ihtiyacı olan bir şey değil. Bu manada ikinci yenilenebilir telefon piyasası, yeni bir alternatifi de vatandaşımıza getiriyor. Yenileme merkezleri ithalatın önüne geçerek ekonomik değer anlamında ülkemize önemli bir katkı sağlayacak. Cari açığın azaltılmasında rol oynayacak. Özetle yenileme merkezleri sürdürülebilirlik, güvenlik ve ekonomik anlamda ülkemize büyük faydalar sağlıyor, önümüzdeki dönemde bu fayda artarak devam edecek. Bu piyasa büyüyecek. "

EN ÇOK OKUNANLAR