USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

18 Nisan 2021 15:11
Umut Çelik

E-ticaret hacmi 2020'de üç kat arttı

Koronavirüs pandemisinin 2019 yılından bu yana tüm sektörlere ve yönetimlere farklı etkileri oldu. Cremicro Büyüme Ajansı Kurucusu Haydar Özkömürcü, pandeminin başlangıcından bu yana e-ticaret hacminin 3 katına çıktığını belirtti. 2019 başında 26 Milyar TL olan sektör 2020 yılı sonunda 77 Milyar TL'ye ulaştı.

E-ticaret hacmi 2020'de üç kat arttı

E-ticaret denildiğinde kullanıcılar alışverişe tereddüt ile yaklaşıyor, kredi kartı kullanmaktan kaçınıyor. Tüketicinin güven endeksinin düşük olduğu e-ticaret alanında dengeler 2019 yılında koronavirüs pandemisi ile tümden değişikliğe uğradı. 2020 yılında e-ticaret hacmi 3 kat artarak 77 Milyar TL'ye ulaştı. 2021 yılının ilk çeyreğinde de sektör çok umutlu.

"E-ticarete geçiş yapan firmaların sayısı yüzde 275'e ulaştı"

2020 yılında 3 kat artan e-ticaret hacmi ile birlikte sektörlerin beklentisi de yükseldi. Pandeminin başlangıcı olan 2019 yılından bu yana pazaryerlerinde faaliyet gösteren firmaların sayısı yüzde 331 artarken, e-ticaret faaliyetlerinde bulunan firma sayısı yüzde 275 artış gösterdi. Bu alandaki artışın sadece pandemi çalışmalarına bağlamak eksik kalır diyen Cremicro Büyüme Ajansı Kurucusu Haydar Özkömürcü, "2020 yılında ülkemizde etkilerini hissettiğimiz pandemi ile birlikte aslında teknoloji çağının getirilerini de kabul etmeye başladık. Dijitalleşen dünyaya adapte olabilmenin önemi anlaşıldı. Ticari faaliyet gösteren işletmeler de e-ticaretteki varlıklarını gerek pazaryerleri aracılığıyla gerek doğrudan sürdürmeye başladılar. E-ticaret faaliyetlerinde talep artışının başlangıcı pandemi sayesinde olsa da, devletin KVKK kapsamında veri korunması hususunda başlattığı çalışmalar ve denetlemeler, alt yapı çalışmalarının hızlandırılması da etkili oldu. E-ticarette güvenin artması ile pazaryerleri aracılığıyla veya doğrudan e-ticarete geçiş yapan firmaların da sayısında artış yaşandı." dedi.

2021 yılı ilk çeyrek e-ticaret beklentisi 90 Milyar TL

2019 yılında 26 Milyar TL hacme sahip e-ticaret alanında, 2020 sonu itibariyle 77 Milyar TL'den fazla gelir elde edildi. Bu olumlu artışın etkilerinin 2021 yılında da devam edeceğini belirten Özkömürcü, sektörün ilk çeyrekten 90 Milyar TL beklediğini dile getirdi. E-ticarette güven artışının önemli bir faktör olduğunu belirten Özkömürcü, "Pandeminin başından bu yana e-ticaret hacmi üç kat artarken, kapıda ödeme ise yarı yarıya azaldı. Bu tüketicilerin e-ticarete olan güveninin artığının göstergesidir. Güven artışı beraberinde e-ticaret faaliyetlerini de olumlu etkileyecektir" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR