USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

10 Temmuz 2021 19:07
Umut Çelik

Core Finance yurtdışında büyümeye devam edecek

Core Finance Kurucu Ortağı Yağız Sözmen "2021'in ikinci yarısında sanıyorum ki hacim olarak 2020'nin tamamını geride bırakmış olacağız. Miami ofisinden yönettiğimiz devam eden iki büyük projemiz var ve yurtdışında büyümeye devam edeceğiz" dedi.

Core Finance yurtdışında büyümeye devam edecek

Core Finance olarak 20 yılı aşkın bir süredir teknoloji ve yatırım sektöründe hizmet verdiklerini anlatan Yağız Sözmen, bunun son 10 senesinde gerek şahsi yatırımları, gerekse hobilerinin hep teknoloji üzerine olduğunu vurgulayarak "Başlangıcı olduğu inancıyla 2017 yılında artık kendi girişimimizi kurarak sadece teknoloji üzerine çalışmaya karar verdik. Böylece teknoloji odaklı bağımsız bir yatırım bankası olan Core Finance'ı kurduk. 4 yıl sonra kurulma fikrimize baktığımızda, teknolojinin dönüştürücü gücünü görerek, inancımızın doğru olduğunu da anlamış olduk. Bu süreçte birçok girişimci ile çalışma fırsatı bulduk. Bölgenin en iyi girişimcilerini desteklemek için daha çok çalışmak istedik. Girişimcilerin yaşadıklarını gün gün biz de yaşadık. Müşterilerimize yenilikçi ve sektöre özgü stratejik tavsiyelerde bulunarak yatırım süreçlerinin başarılı bir şekilde yürümesini ve tüm taraflar için avantajlı ve sürdürülebilir hale gelmesini sağlıyoruz. Şu anda İstanbul ve Miami merkezli şubelerimiz ile faaliyet gösteriyoruz. Son 12 ayda Türkiye'nin en büyük ikinci ödeme kuruluşu PayTR'ye Actera yatırımı ve Brezilya'nın en büyük e-ticaret platformlarından Infracommerce'un halka arzında danışmanlık dahil 12 tane işlem gerçekleştirdik ve 2021'in ikinci yarısında sanıyorum ki hacim olarak 2020'nin tamamını geride bırakmış olacağız" dedi.

"YURTDIŞINDA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Miami ofisinden yönettikleri ve devam eden 2 büyük projeleri olduğunu söyleyen Core Finance Kurucu Ortağı Yağız Sözmen ve yurtdışında büyümeye devam edeceklerinin altını çizdi. Sözmen, odak sektörlere bakılınca fintech, mobil oyun sektörü, yazılım, dijital reklam, görüntü tanıma teknolojisi, perakende ve eğitim teknolojisi gibi teknolojinin alt kademelerinde çalıştıklarını da hatırlattı.

TOPLAM GİRİŞİM FİNANSMANI, 2021'İN İLK ÇEYREĞİNDE TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK REKORUNA ULAŞTI

2021 senesinde öne çıkacağını düşündükleri sektörlerin yapay zekâ, robotik süreç otomasyonu, edge computing, siber güvenlik, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, blockchain, nesnelerin interneti, 5g ve creatory economy olarak geçen yaratıcı ekonomisi olduğunu ifade eden Yağız Sözmen "Biz de Core olarak hep en yaratıcı sektörlerde çalıştığımız için bizi de bu alanlarda gerek Türkiye'de gerek yurtdışında danışman ve yatırımcı olarak sık sık görebilirsiniz. Elimizde 2021 Q2 dataları henüz olmamakla beraber küresel olarak baktığımızda toplam girişim finansmanı, 2021'in ilk çeyreğinde 125 milyar dolarlık tüm zamanların en yüksek rekoruna ulaştı. Bu da Crunchbase verilerine göre; çeyreğe göre yüzde 50'lik bir artış ve yıldan yıla yüzde 94'lük büyük bir artış gösteriyor. Yatırım patlamasının yanı sıra, ilk çeyrekte, önceki tüm çeyrek sayılarının çok üzerinde, her gün başına ortalama iki yeni unicorn – yani değerlemesi 1 milyar doları geçen şirket – oluştu" dedi.

YATIRIM TURLARI ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK POZİTİF HABERLER

Son üç ay, küresel Girişim Sermayesi yatırımı için üç aylık bir rekoru işaret ettiğini söyleyen Yağız Sözmen "Bir sonraki en yüksek küresel finansman çeyreğini bulmak için, küresel finansmanın 92 milyar dolara ulaştığı 2018'in dördüncü çeyreğine geri dönmek gerekiyor. 2018'in ikinci çeyreği 91 milyar dolarla çok geride değildi. Dördüncü en yüksek finansman çeyreği, fonlamanın 87 milyar dolara ulaştığı 2020'nin üçüncü çeyreğiydi. Türkiye'ye dönersek eğer, bu eğilimden ülkemizin de çok başarılı şekilde yararlandığını söylemek mümkün. Getir'in en son 7 milyar dolardan dünyanın önde gelen yatırımcılarını alarak gerçekleştirdiği finansman turu, Hepsiburada'nın yakın zamanda Nasdaq'a kote olarak gerçekleştireceği 3,7 milyar dolardan yüksek değerlemede olması beklenen halka arzı, Trendyol'un yakın zamanda 10 milyar dolardan yaptığı yatırım turu ve tekrar kısa süre içerisinde 15 milyar dolardan yapması beklenen yatırım turu ülkemiz için çok pozitif haberler" dedi.

Oyun sektörünün genel olarak Türkiye'de Peak'in satılmasıyla öne çıktığını ve mobil oyun sektörü daha önde olduğundan bahseden Sözmen "2020'de dünya genelinde 80 milyar dolar ciro üreten ve yılda yüzde 12-14 büyüyen bir sektör mobil oyun. PC ve konsolu da ekleyince 120 milyar doları buluyor büyüklük. Son dönemde gelen unicorn diyoruz ama, Peak son üç dört yıldır zaten unicorn seviyesindeydi. Senede 400-500 milyon dolar ciro üreten bir şirketti. Zynga da bu potansiyeli gördüğü için, o satın almayı yaptı. Türkiye bugün o konuda dünyada en önde gelenler arasında yer alıyor. Oyun yazma konusunda ileride bir ülke. İnsanların boş vakitlerinde oynadığı oyunlar, Türkiye'deki kültüre uyan oyunlar olduğu için önemli satın almalar gerçekleşti. Gram Games, Masomo gibi satın almalar gerçekleşmişti. Her iki şirket de muazzam bir ivmelenme ile devam etmişti. Dünyadaki en iyi yetenek havuzundan biri de Türkiye'de. Bize göre hem birkaç unicorn daha ve birçok 200-300 milyon dolar değeri olan şirket bulunuyor. Peak ekolünde olan bu şirketler de yoluna devam ediyor. Oyunu Türkiye'de üretip dünyanın her yerinde satabildiğiniz bir ürün. Türkiye'de maliyetine katlanıp, oyun seviyesi yüksek pazarlara satabiliyorsunuz" dedi.

"TÜRKİYE, POLONYA, KORE, HİNDİSTAN GİBİ ÜLKELER OYUN YAZMAK KONUSUNDA TECRÜBELİ"

Son olarak yatırımlarda hedefin kesinlikle yurtdışı olması gerektiği uyarısında bulunan Core Finance Kurucu Ortağı Yağız Sözmen şunları söyleyerek sözlerini tamamladı: "Oyun sektöründe hatırı sayılır pazar sınırlıdır. Amerika pazarı ve sonra da Asya pazarlı önemli olan marketlerdir. Bu pazarların dışındaki bölgeler sadece test amaçlı önem taşır diyebiliriz. Örnek olarak kullanıcı başı 14 dolar Amerika'da kazanacağınız bir oyundan Türkiye'de sadece 30-40 cent kazanıyor olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı Türkiye, Polonya, Kore, Hindistan gibi ülkeler oyun yazmak konusunda müthiş marketler olmakla beraber, en büyük avantajları oyunun çıktığı ilk gün Amerika pazarında satabilme potansiyeli olmasıdır. Yoksa harcama pazarı olarak buralarda hatırı sayılır bir hacim yaratmak imkânsız."

EN ÇOK OKUNANLAR