USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

06 Haziran 2023 12:11

Bayraktar Kızılelma havacılık tarihine geçti

Baykar'ın öz kaynaklarla milli ve özgün olarak geliştirdiği insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, TEKNOFEST 2023'te insanlı savaş uçakları ile kol uçuşları gerçekleştirerek havacılık tarihinde birçok ilke imza attı.

Bayraktar Kızılelma havacılık tarihine geçti

Baykar'dan yapılan açıklamaya göre, Bayraktar Kızılelma ve Bayraktar Akıncı'nın ilk kez 24 Nisan 2023'te Çorlu'da yapılan testte gerçekleştirdiği ve dünya havacılık tarihinde bir ilk olan yakın kol uçuşunun ardından TEKNOFEST 2023'te ise yeni bir ilke imza atıldı. İstanbul semalarında insansız savaş uçağı Kızılelma ile taarruzi insansız hava aracı, Akıncı aynı uçuşu birçok kez halka açık olarak icra etti.

Atatürk Havalimanı'nda 27 Nisan-1 Mayıs 2023'te gerçekleştirilen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te bu önemli uçuşun yanı sıra başka ilkler de yaşandı. Bayraktar Kızılelma yine bir ilki gerçekleştirerek halka açık bir hava gösterisinde, insanlı jet uçağı SoloTürk ile defalarca yakın kol uçuşu yaptı. TEKNOFEST 2023 boyunca her gün Bayraktar Akıncı ve Solotürk ile yakın kol uçuşları icra eden Bayraktar Kızılelma'nın bu uçuşları büyük beğeni topladı.

TEKNOFEST 2023'ün son günü olan 1 Mayıs'ta ise insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, F-16 savaş jeti Solotürk ve F-5 jet uçaklarından oluşan Türk Yıldızları, bu kez de daha önce benzeri denenmemiş bir gösteri gerçekleştirerek ilk defa filo konseptiyle formasyon uçuşu icra etti. Dünya havacılık tarihinde "yeni bir çağın şafağı" olarak nitelenebilecek bu uçuş konseptleri, geleceğin hava muharebesine de yön verecek.

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, Solo Türk ve Türk Yıldızları ile kol uçuşu icra ederek dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Böylece geleceğin hava muharebesinden bir kesit ortaya konuldu.

Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar Kızılelma'nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor.

TCG ANADOLU'DAN İLK UÇUŞ 2025'TE

Bayraktar Kızılelma ve Bayraktar TB3 SİHA, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu'nun 10 Nisan'da gerçekleştirilen envantere kabul töreninde uçuş güvertesinde yerini aldı. Törende üretilen ikinci prototipi sergilenen Bayraktar Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı'nın 2025 yılında TCG Anadolu gemisinden uçuş testlerine başlaması hedefleniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR