USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tasarım

15 Mayıs 2021 17:50

Hatay, mobilyanın tasarım üssü olmaya hazırlanıyor

Hatay'da kurulan Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi ile şehir, Türk mobilyacılığının tasarım üssü olmaya hazırlanıyor. Türkiye'de ilk defa bu büyüklükte bir ihtisas sanayi sitesi kurulurken, toplamda 100 firma bu sitede faaliyet gösterecek. Tam kapasiteye ulaşılmasıyla Hatay'ın 70 milyon dolarlık mobilya ihracatının da kısa bir süre içerisinde 500 milyon dolara çıkması bekleniyor

Hatay, mobilyanın tasarım üssü  olmaya hazırlanıyor

Türkiye, tam anlamıyla bir mobilya üretim fabrikası. Bu noktada kümelenme faaliyetleri sonrasında Türkiye'deki en önemli mobilya üretim merkezleri arasına yeni bir şehir daha kendi ismini yazdırmaya namzet: Hatay... Şu anda yapılan yatırımlarla Türkiye'nin en büyük mobilya ihtisas sanayii olan Hatay, bu oluşumla beraber yıllık 70 milyon dolar olan mobilya ihracatını 500 milyon dolara çıkarmak için kolları sıvarken, mobilyada tasarımın da merkezi olmaya hazırlanıyor.

Hatay'daki mobilya sektörünün Hz. Habibi Neccar'a kadar dayandığı söylenir. Türkiye'nin medeniyetler baş şehri olan Hatay, ahşap işlemeciliği noktasında bünyesinde oldukça önemli sanatkâr/zanaatkârlara sahip bir kent de aynı zamanda. Fakat geçtiğimiz dönemlerde firmalara yatırımlar yapılmaması nedeniyle, mobilya sektöründe şehrin gerilediği de görülüyordu... Son yıllarda ise genç neslin gelmesiyle yapılan yatırımlar bir örnek teşkil etti. Diğer şirketlerin de bu yatırımları örnek alarak mobilya sektöründeki firmalara ciddi yatırım yapmaya başlaması ise, şehrin geçmiş yıllarda düşüşe geçen sektörü mobilyaya adeta can suyu oldu. Yapılan bu yeni yatırımlar neticesinde alanlar ve mekanlar yetersiz hale gelince, Hatay'da yepyeni bir proje doğdu: Antakya Mobilya İhtisas Sanayii...

90 ŞİRKET ÜRETİME BAŞLADI

Bu noktada Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi Kooperatifi olarak 2012'de arazi alımı ile çalışmalarına başladıklarını dile getiren Kooperatif Başkanı Hüseyin Doğru, bir yıl içerisinde projelerinin hazırlandığını söylüyor. 2014 yılında altyapı inşaatı tamamlanan mobilya ihtisas sanayiinin üstyapı inşaatı da 2017-2019 yılları arasında tamamlandı. "465 bin metrekare alana sahip site içerisinde, oturum alanları bin 500, 2 bin 225 ve 3 bin metrekare olan, üç kata çıkabilecek şekilde modüler yapıda inşa edilen üç tip fabrika bulunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz ve tamamladığımız projemiz, 100 fabrikadan oluşan Türkiye'nin en büyük ihtisas sanayi sitesi. Yolların asfaltlanması çalışmalarında da sona gelindi. 100 firmamızdan 90 tanesi de üretim faaliyetlerine başlamış durumda" diyen Doğru, bununla beraber hedefleri olan 10 bin kişilik istihdama da yaklaştıklarının altını çiziyor. Geri kalan şirketler ise fabrikalarını faaliyete açma sürecini devam ettiriyor.

HEDEF YEDİ KAT BÜYÜMEK

Sitede şu an için bulunan fabrikaların tamamı, Antakya'nın yerli firmaları. Şehrin geçen yıl mobilya ihracatında büyüklüğü ise 70 milyon dolara ulaştı. Mobilya ihtisas sanayii ile beraber mobilya ihracatlarını birkaç yıl içinde 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Doğru, en büyük ihracat pazarlarının Orta Doğu ülkeleri olduğunu söylerken, sitenin kendilerine katacağı üretim gücü ile beraber hedef ülkelerinin ABD, Afrika ve Orta Asya olacağına dikkat çekiyor. "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sanayi sitelerine sağladığı yüzde 2 faizli krediden kullandık. Normalde sanayi sitelerinde iş yeri büyüklüğü 300, 400 ve 600 metrekare civarlarında olur. Bakanlık, ilk defa bu büyüklükte bir siteyi destekledi. Örnek proje olarak lanse edilen projeyi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da yakından takip ediyor" diyen Doğru, Sanayi Bakanlığı desteği ve Kalkınma Ajansı kanalıyla, üyelerine yüzde 0 faizli, üç yıl vadeli 1 milyon TL'ye kadar makine, ekipman ve inşaat kredisi kullanılması sağlandığına dikkat çekiyor.

TEKNOLOJİYE YATIRIM

Tasarım merkezi oluşturma konusunda ise finansmanı bakanlıktan sağlayarak ve mekanı hazır olan projeyi kısa sürede faaliyete geçirmeyi düşündüklerini aktaran Hüseyin Doğru, tasarımcıların makine ekipman ve üç boyutlu yazıcılar ile tasarımlarını yapabilecekleri bu merkez için en önem verdikleri konunun, tasarlanan ürünlerin ticarileştirilebilmesi olduğunu vurguluyor. "Bunu sağlamak amacıyla üniversite ile iş birliği yaparak sağlam bir kurgu oluşturmak istiyoruz. Diğer kentlerle rekabet etmenin yolu teknoloji geliştirmekten geçiyor. Eski yerlerimizde büyük makineleri tesise yerleştiremiyorduk. Şu anda ise mekan anlamında da hiçbir sıkıntımız yok" diyen Doğru, dolayısıyla hem rahat hem de verimli üretim yapma şansları olduğunu anlatıyor.

ZİGON VE ORTA SEHPADA DÜNYANIN MERKEZİ

Kaliteli ve gösterişli üretimle adından söz ettiren Hataylı mobilyacılar, el ustalığıyla öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda yalnızca Orta Doğu ile sınırlı kalan yurt dışı pazarına Türk Cumhuriyetleri ile Afrika ve Avrupa ülkelerini de ekleyerek ihracatta daha güçlü bir noktaya gelmeye başlayan Hatay, Türkiye'nin ve hatta dünyanın zigon ve orta sehpa üretim üssüyken, şehrin mobilya ihracatının yüzde 50'sini zigon ve orta sehpa oluşturuyor. Hatay şu an 50 ülkeye ihracat gerçekleştirse de, yeni dönemde ABD ve Avrupa pazarlarıyla bu sayıyı artırmak için hazırlıklarını tamamlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR