USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

09 Nisan 2021 16:49
Dr. Mehmet Aktaş

Dr. Mehmet Aktaş: Üreticiler teknolojiye adapte edilmeli

TÜSİAD Gıda, İçecek ve Tarım Çalışma Grubu Başkanı Dr. Mehmet Aktaş "Tarım ve gıda alanında kullanılan teknolojilerin yerelde üretilmesi için Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi, maliyetleri azaltmada kullanılacak yeni iş modellerinin özel sektör-üretici örgütleri iş birliğinde hayata geçirilmesi geliyor" dedi.

Dr. Mehmet Aktaş: Üreticiler teknolojiye adapte edilmeli

Tarım ve gıda sektöründe teknoloji adaptasyonunun ve dijitalleşmenin başarılı bir şekilde sağlanması adına üretim yapan üreticilerimiz için belli başlı ihtiyaçların ilki, tarımsal veri toplamanın iyileştirilmesi ve veri analizin yaygınlaştırılması. Ardından tarım ve gıda alanında kullanılan teknolojilerin yerelde üretilmesi için Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi, maliyetleri azaltmada kullanılacak yeni iş modellerinin özel sektör-üretici örgütleri iş birliğinde hayata geçirilmesi geliyor. Üreticilerin ekonomik olarak teknolojinin faydalarına ikna edilmesi ve teknolojinin adaptasyonun teknik yönden desteklenmesi de diğer şartlardan.

Tarım girişimciliğinde uzmanlaşmış kurumlar artmalı

Yetenek yönetimi ve istihdam konusunda nitelikli iş gücünü tarımsal üretime yöneltmek ve nitelikli tarım girişimciliğini desteklemek, yeni teknolojilerin tarımsal üretimde etkin kullanımını yaygınlaştırarak katma değer artışını destekleyecek. Bu noktada tarım girişimciliği konusunda uzmanlaşmış vizyonlu ve kurumsal oluşumlara ihtiyaç duyuluyor. Devlet katkısı konusunda katma değeri artıracak teknoloji/dijitalleşme yatırımlarının desteklenmesi, tarım istatistiklerinin güçlendirilmesi, üreticilerin tarımsal üretime yönelik eğitim düzeylerinin artırılması, sektörde dijitalleşmeyi kolaylaştıracak altyapının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR