USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

31 Ekim 2021 13:58

Doktar, global arenaya açılıyor

Dijital tarım odaklı inovatif ürün ve hizmetleriyle 2022'de yurt dışında büyümeye odaklanan Doktar, Şubat 2022'de dünyanın önde gelen tarım fuarı Agritechnica'da, 150 metrekarelik bir alanda dijital tarım teknolojilerini dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor

Doktar, global arenaya açılıyor

Akıllı tarım, dijital tarım, tarım 4.0 gibi sektörün geleceğine yön veren kavramlar, bilgiye dayalı üretim sürecini çok daha sürdürülebilir kılıyor. Herhangi bir süreci dijitalleştirdiğinizde, ürün ve hizmet akışını sayısal olarak tanımlama şansına sahip oluyorsunuz. Bu doğrultuda çeşitli ölçümlemeler yapılıyor, neden-sonuç ilişkileri kuruluyor, sayısal veriyi analiz edip bilgiye dönüştürmek kolaylaşıyor. Bu noktada; dijital tarım odaklı çalışmalarıyla dikkat çeken Doktar, tarımda bilgiye dayalı kararların alınmasını sağlayarak değişen ve çetinleşen iklim koşullarında tarımı güçlendirip sürdürülebilir kılmayı hedefliyor. 2021'de tarıma özel coğrafi bilgi sistemi cropmap.com'u hayata geçiren şirketin, 2022 projeksiyonu ise yurt dışında büyümek... Dijital dönüşümde kendi teknolojilerini geliştirmek için tasarımda ilk multidisipliner takımı kuran şirket olduklarını vurgulayan Doktar Kurucu Ortağı ve CEO'su Tanzer Bilgen ile gelecek hedefleri hakkında konuştuk.

BİYONİK TARIM DÖNEMİ

Tarımda; veriden uygulamaya kadar dört adımlı bir süreç işliyor. Önce veri toplanıyor. Ardından toplanan veriler, başka verilerle birleştirilip bilgiye dönüştürülüyor. Doktar, bu sürecin ilk üç adımını makinelere yaptırıyor. Sensör; veriyi topluyor, bir algoritma bilgiye, başka bir algoritma da karara dönüştürüyor. Bir uygulama üzerinden karar önerileri, insanlara iletiliyor. 4'üncü aşamada bireyler de bu süreci uyguluyor. Doktar'da bu süreci, biyonik tarım yani insan-makine iş birliği olarak tanımladıklarını söyleyen Tanzer Bilgen; "Önümüzdeki 10 yılın tarım teknolojileri açısından en büyük trendi artık kararların, robotlar tarafından uygulanacak olması... Yani çiftçi sadece arazinin sahibi olacak. Tarlalarında kullandığı algoritmaları, kendi ihtiyaçlarına göre kişiselleştirebilecek kadar programlamaya hakim olacak ama tarla sürmeden hasada kadar geri kalan her aktivite robotlar tarafından yapılacak" diyor.

ULAŞILABİLİR TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLİYOR

Multidisipliner takımlarıyla dünyadaki ilk NB-IoT iletişim teknolojisi ile haberleşen iklim ve tarla istasyonu Filiz'i tasarlayıp üreten Doktar; tarım sektöründe öncü bir konuma sahip. Filiz ve benzeri dijital tarım ürünlerinin, küçük çiftçilerin bile alabileceği şekilde fiyatlandırıldığını belirten Bilgen, "Böylece dijital tarım teknolojilerini kullanmak isteyen bir çiftçi için fiyatı, bir engel olmaktan çıkarttık. Filiz'i, rakiplerinin sadece onda biri fiyatına piyayasa sürdük" yorumunda bulunuyor. Hollandalı stratejik iş ortakları AgroCares ile iki hafta süren toprak analiz sürecini 5 dakikaya indirip, 15 binin üzerinde çiftçinin tarlasında, toprağı analiz edip gübreleme programlarını çıkarttıklarını dile getiren Bilgen, inovatif projeleri hakkında şu bilgileri veriyor: "Uydu görüntüleri aracılığı ile dünyada ilk defa domates, biber, karpuz gibi yüksek değerli ürünleri yüzde 93,5 üzerinde doğrulukla tespit ettik. Yine bu çalışma kapsamında makine öğrenmesi algoritmalarımızı eğitmek için Türkiye'den 40 bin, Özbekistan'dan bin 600, Bulgaristan'dan 2 bin 700, Meksika'dan 2 bin 500, ABD'nin Ortabatısı'ndan da bin 100 tarladan ekili ürün verisini toplattık."

TEKNOLOJİLERİN EĞİTİMİ DE VERİLİYOR

Doktar'ın dijital tarım hizmetlerini kullanan müşterilere, her konuda destek olduklarını ifade eden Tanzer Bilgen, sözlerine şöyle devam ediyor: "Örneğin, tarlalarınızın sağlığını, uydu görüntüleri aracılığı ile takip ettiğiniz Orbit hizmetimizi ya da Çiftlik Yönetim Sistemi'ni aldınız. Ziraat mühendislerimiz, her hafta

çiftçilere sistemi nasıl kullanacaklarını öğretiyorlar. Yani yalnızca teknoloji üretmiyoruz, bu teknolojilerin etkin kullanılabilmesi için sektörü de eğitiyoruz."

BU TAVSİYELERE DİKKAT

Bilgen, akıllı tarıma yönelmek isteyen yeni nesil girişimcilere ve genç çiftçilere önemli tavsiyeler de veriyor: "Genç çiftçiler, tarlarından bol bol veri toplayabilmeli... Meyve bahçelerinde 10 dekarın üzerinde, tarlalarda ise 50 dekarın üzerindeki her arazide mutlaka bir adet iklim sensörü olmalı. Domates, elma, pamuk gibi böcek zararının büyük kayıplara yol açabileceği ürünlerde, geleneksel feromon tuzakları yerine üzerinde yine feromon olan ama böcek sayımının günde en az iki defa otomatik olarak yapıldığı dijital böcek kapanlarını kullanmalılar. Sezon içinde her bir tarladan en az 200 adet fotoğraf çekmelerini, tarla veya bahçelerine uyguladıkları her aktiviyeyi, tarihi ile birlikte mümkünse tarım için özel tasarlanmış bir uygulamaya kayıt etmelerini öneriyorum. yaygınlaştığını göreceğiz."

EN ÇOK OKUNANLAR