USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Spor

25 Ocak 2023 14:23

Spor dünyasındaki inovatif girişimler ödüllendirildi

BİGG Spor Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Spor dünyasındaki inovatif girişimler ödüllendirildi

Teknoloji ile spor, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor ödüllerinde buluştu. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, spor teknolojilerinde yenilikçiliğin önemine dikkat çekerek "Her alanda olduğu gibi sporda da teknoloji tabanlı girişimlerimize, yerli ve milli üretimimize özel bir ehemmiyet atfetmeli-yiz" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da TÜBİTAK BİGG Spor kapsamında yakında spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya çıkacaklarının müjdesini verdi.

SPORA YENİLİKÇİ BAKIŞ

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan "Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İşbirliği Pro-tokolü" kapsamında, sporla ilişkili tüm alanlarda yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi ama-cıyla BİGG Spor Ödülleri Yarışması düzenlendi.

7 BRANŞ 84 GİRİŞİM

Yarışmaya, "Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları", "Sporda yapay zeka uygulamaları", "Sporda giyilebilir teknolojiler", "Bireysel ve takım takip-analiz sistem-leri", "Sporda antrenman, rehabilitasyon ve sağlık teknolojileri", "İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesi" ile "Sporda yapay uzuv/protez teknolojileri" kategorilerinde toplam 84 tek-nolojik girişim başvurdu.

AKM'DE ÖDÜL TÖRENİ

Yarışma sonucunda kazananların ödülleri AKM'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül töreni TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, Teknopark İstanbul ile Artaş Grubu'nun katkılarıyla düzenle-nirken, yarışmada derece giren ürünler, AKM Tiyatro sahnesi fuaye alanında sergilendi. Zi-yaretçiler de burada ürünleri deneyimleme fırsatı buldu.

Törene, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AK Parti İstanbul Milletvekili Sare Aydın, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, ünlü şef Somer Sivrioğlu, Türk Milli Basketbol Takımı Teknik Direktörü Ergin Ataman ve çok sayıda davetli katıldı.

SPORDA DA TEKNOLOJİ

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, törende yaptığı konuşmada spor teknolojilerinde ne kadar yenilikçi olunabilirse, spor dünyasına ne kadar fazla özgün çözüm üretilebilirse, küresel spor ekonomisinde de Türkiye'nin gücünün o oranda artacağını belirterek "Bu nedenle her alanda olduğu gibi sporda da teknoloji tabanlı girişimlerimize, yerli ve milli üretimimize özel bir ehemmiyet atfetmememiz gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE YÜZYILI

Türkiye Yüzyılı'nda, her alanda olduğu gibi sporda da zirveye ulaşmayı hedeflediklerini anla-tan Bakan Kasapoğlu, "Takip eden değil, takip edilen bir gençlik dönemi başlıyor. İnanıyorum ki pırıl pırıl gençlerimiz azim ve kararlılıkla güçlü Türkiye idealine doğru emin adımlarla yü-rümeye devam edecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak biz de, bütün varlığımızla gençleri-mizin yanında olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

2 BİN GENCE 500 MİLYON LİRA

Bakan Varank da törende yaptığı konuşmada TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişimci Programı ile bugüne kadar 2 bini aşkın gence 500 milyon liranın üzerinde hibe verdiklerini ifade ede-rek, "Şimdi aynı başarıyı BİGG Spor programıyla da yakalamak istiyoruz" dedi.

YENİ ÇAĞRI MÜJDESİ

Katılımcılarla bir müjdeyi paylaşmak istediğini ifade eden Bakan Varank, "BiGG Spor kapsa-mında spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya daha çıkacağız. Burada da ilk çağrımıza benzer şekilde giyilebilir teknolojilerden, yapay zekâya, sensör teknolojilerinden, sağlığa farklı başlıklardaki başvuruları kabul edeceğiz. Türkiye Yüzyılında ülkemize değer katacak girişimcilerimizle, gençlerimizle güçlü ve büyük Türkiye hedefine doğru emin adımlarla iler-leyeceğiz" diye konuştu.

Bakan Varank, ödül töreni sonunda toplu fotoğraf çektirilirken Bakan Kasapoğlu'na BİGG programının yeni çağrısında destek üst limitinin 450 bin liraya çıkarılması talebini iletti. Ba-kan Varank ayrıca törende ödül alan işletmelere de verilecek olan 200 bin TL destek tutarı-nın 300 bin TL'ye yükseltilmesi çağrısında bulundu. Davetlilerin alkışlarla desteklediği talep-ler, Bakan Kasapoğlu tarafından da kabul edildi.

FARKINDALIK ARTACAK

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da törende yaptığı konuşmada "BİGG Spor Ödülleri Yarışması'nda de sporla ilgili tüm alanlarda yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi, teknolojik girişimlerin desteklenmesi, spor teknolojileri hakkında farkındalığın artırılmasını amaçlıyo-ruz" ifadelerini kullandı.

BİGG SPOR ÖDÜLLERİ

Ödül töreninde Bakan Kasapoğlu ve Varank'tan ödül alan işletmeler ve projeleri şöyle:

1 - Hercules Biyomedikal / Giyilebilir Elektromiyografi Sensörü ile Sporcu Performans Analiz Teknolojisi

2 - İVMES Spor Teknolojileri / Ataletsel Zıplama Yüksekliği ve Dış Yük Ölçümü Sağlayan Giyi-lebilir Teknoloji Sistemi

3 - Sensiball VR / Teknik ve Taktik Futbol Antrenmanlarında Sanal Gerçeklik Uygulamaları

4 - Navek Sportif Ürünler / Okçuluk Sporuna Yönelik Yüksek Atış Başarısı Sağlayan Tüm Yay Tiplerine Uyumlu Yerli Profesyonel Nişangah

5 - Filament Technology / Kısa Mesafe Koşucuları için Karbon Fiber Takviyeli Kompozit Pro-tezlerin Geliştirilmesi

MANSİYON ÖDÜLLERİ

6 - Ayasis Yazılım / Mentalup Fitness For Kids

7 - Vagustim Sağlık Teknolojileri / Daha Hızlı ve İyi Bir Sportif Toparlanma ve Performans için Makine Öğrenmesi Destekli Dijital Sağlık Cihazı

8 - Comparisonator Yazılım / Comparisonator Veri Karşılaştırma Uygulaması

9 - Macerita Yazılım / Türkiye'nin 3 Boyutlu Doğa Haritası ve Doğa Sporu Öğrenme Platfor-mu

10 - Prometsan Teknoloji / Spor Atlarında Nal Tasarımı ve Üretimin Yerlileştirilmesi

TEŞEKKÜR BELGESİ

11 - Rigel Teknoloji ve Yazılım / Sanal Gerçeklik ve Giyilebilir Teknoloji Yoluyla Akıllı Egzersiz Çözümü Geliştirilmesi

12 - Sarnikon Metal ve Elektronik / Led ve Kızılötesi Teknolojileri ile Saha Çiminin Maç Önce-si Bakımı ve Daha Hızlı Büyümesini Sağlayan Sistem

13 - Aivisiontech Elektronik / Aİ4SPORTS

14 - Amazoi Bilişim / Uzaktan Sanal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulaması

15 - Healthy Race Yazılım / Yarış Atları için Nabız, Solunum, Vücut Sıcaklığı Mesafe Yatkınlığı ve Pist Yatkınlığını Değerlendirecek Bir Elektronik Takip Cihazı

16 - Rapsodo Yazılım / Golf Oyunu için Mobil Atış İzleme Teknolojisi

17 - Exploria İleri Teknolojiler / FOOTBALLMATIC - Futbolcu Yoğun Eğitim ve Değerlendirme Makinesi Tesisi

EN ÇOK OKUNANLAR