USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Spor

06 Nisan 2024 09:54

Spor alışkanlıkları ve motivasyonları değişiyor mu?

Monoton hayattan kurtulup sağlıklı ve sosyal bir yaşam hevesiyle spor salonlarına üye olanların düzenli bir şekilde spora gitmeme oranı yüzde 80. Saatlerin uymaması, uyan saatlerde yaşanan yoğunluk, maddi olarak yüksek gelmesi gibi nedenlerle istenilen süreklilik sağlanamıyor.

Spor alışkanlıkları ve motivasyonları değişiyor mu?

Spor deneyiminin özgürleştirilmesi için çalıştıklarını ifade eden Fitty CEO'su Cebrail Ergül, geliştirdikleri uygulama ile kullanıcıların sisteme kayıtlı spor salonlarından istediğini seçebileceğini ve sadece gittikleri dakika kadar ücret ödeyeceklerini belirtiyor.

Modern yaşam bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Özellikle hızlı ve yoğun iş yaşamı kişileri hareketsizliğe, monoton bir hayata sürüklüyor. Bu da ciddi stres yaratıyor. Bu monotonluktan uzaklaşmak, stresi azaltmak, sağlıklı yaşam arzusu ve evden çıkma gibi istekler nedeniyle her yıl binlerce kişi spor salonlarına kayıt oluyor. Bu nedenle hem dünyada hem de Türkiye'de son yıllarda büyük bir hızla spor salonu sayısı artıyor. Sadece Türkiye'de 6 binden fazla spor salonunun olduğu tahmin ediliyor.

194 kişinin katılımıyla yapılan ve 2020 yılında Yönetim, Ekonomi ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan 'Spor Salonu Üyelerinin Motivasyonları Üzerine Bir Araştırma' ilginç detaylar sunuyor. Araştırma sonuçlarına göre spor merkezlerinin her yaştan bireyi çektiği, kadın ve erkeklerin eşit düzeyde bu merkezlere devam ettiği anlaşılıyor. Spor salonuna kayıt olma motivasyonu her birey için farklılık gösterebiliyor. Araştırmada bu motivasyonlar; rekabet ve profesyonellik, takım çalışması ve sosyallik ile diğer bireysel nedenlerden oluşuyor. Genel olarak, kişilerin spor salonlarından beklentileri arasında sağlıklı ve hareketli yaşam isteği, diğer insanlarla sosyalleşme, psikolojik olarak rahatlama ve evden çıkma isteğini sayabiliriz.

YÜZDE 80'İ SPORA DEVAM ETMİYOR

Ancak, Türkiye'de spor salonlarına üyelik yaptıranların yüzde 80'i aktif bir şekilde spor salonlarını kullanmıyor. Bu da sonraki senelerde üyeliklerini yenilememelerine yol açıyor. Hem kullanıcı spor alışkanlığını kaybediyor hem de spor salonları üye kaybı yaşıyor. Motivasyon kırıcı sebeplerin başında spor salonundaki toplu program saatlerinin uymaması, akşam saatlerinde spor salonlarının çok yoğun olması ve sıra beklenmesi, günlük koşturmaca içinde bir de spor salonuna gitmek için koşturma yaşanması, istenilen sosyalleşmenin gerçekleşmemesi, spor üyeliklerinin maddi olarak yüksek gelmesi nedeniyle üyeliklerin yenilenmemesi, geliri artan bireyin daha butik işletmelere ya da özel hocalara yönelmesi gibi nedenler sayılabilir. Sektördeki bu durum, girişimcilerin harekete geçmesini sağladı. Düzenli spor yapıp yapmayacağından henüz emin olmayan ya da buna zaman ayıramayan, aylık-yıllık ücret ödemek istemeyenler için Fitty adlı mobil uygulama geliştirildi. Sistemin kullanıcı sayısı geçtiğimiz mart itibarıyla 90 bine ulaştı. Sisteme üye olanlar, kendilerine en yakın spor salonlarını görerek anlaşmalı tüm spor salonlarında dakikalık ücretlendirme ile hizmet alabiliyor.

Spor deneyiminin özgürleştirilmesi için çalıştıklarını ifade eden Fitty CEO'su Cebrail Ergül, "Biz Fitty ile dakikalık ücretlendirme yaparak sporseverlere ve spor salonlarına sürdürülebilir bir çözüm bulmayı hedefliyoruz" diyor.

500'ÜN ÜZERİNDE SALONLA İŞ BİRLİĞİ YAPILIYOR

Türkiye'de spor salonlarında antrenman yapan tüm sporseverlere ulaşmayı hedeflediklerini belirten Ergül,"Şu anda 500'den fazla spor salonu ile iş birliği içindeyiz. Kullanıcılarımızın yüzde 65 'i 25 yaş altında. İlk aşamada hedefimiz Türkiye'de spor salonu ağımızı genişletmek ve kullanıcı sayımızı artırmak. Yıl sonuna kadar da 200 bin kayıtlı kullanıcı sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda yurt dışında operasyonlarımızı genişletmek istiyoruz. 2024 sonu itibarıyla toplam 10 ülkede olma hedefimiz var. İlk etapta İngiltere ile başlayan yurt dışı planımız sonrasında diğer Avrupa ülkeleri ve Körfez ülkeleri ile devam edecek. Dünyada spor sektörünün geleceğinin insansız spor salonları ve küçük stüdyolarda olduğunu düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

UYGULAMA NASIL KULLANILIYOR?

Uygulamayı indiren kullanıcılar gitmek istedikleri spor salonunu seçtikten sonra, salon girişinde bulunan panodaki QR kodu okutarak antrenmana başlayabiliyor. Kullanıcılar çıkışta pano üzerindeki QR kodu tekrar okutarak antrenmanı bitiriyor. Kullanıcıların kaç dakika spor yaptığının belirlenmesi sonrası bir ödeme ekranı açılıyor ve kredi ya da banka kartı ile ödeme gerçekleştirmeleri sağlanıyor. Her antrenmanda puan kazanıyor ve ilerleyen tarihlerde biriken puanlarını paraya çevirip bir sonraki antrenmanda kullanabiliyorlar.

Icons & Styles Yönetim Kurulu Başkanı Koray Şahmalı: Benim için salonu tanımak önemli

Ben aktif spor yapıyorum ve 5 yıldır aynı spor salonuna üyeliğim var. Belli bir rutin takip ediyorum (fitness ve grup dersleri). Tercihim aynı spor salonuna gitmekten yana. Salonu tanımak ve gerek iç yerleşkesine gerekse insanlarına aşina olmak motivasyon ve verimli bir antrenman açısından bence bir gereklilik. Hocaları tanıyorum, ekipmanların kullanımına ve yerleşimine alışığım. Ve tabii otopark gibi her konu çözümlenmiş. Dolayısıyla spora giderken tatsız herhangi bir sürpriz ile karşılaşmıyorum. Bu da motive bir spor hayatı için oldukça önemli. Eğer spor hayatınızda önemli bir yer tutuyorsa fiyat avantajı geri planda kalacaktır.

(Icons & Styles Yönetim Kurulu Başkanı Koray Şahmalı)

E-Tohum Yönetici Ortağı Aslı Büyükdemir: Düşük maliyetlerle farklı spor dalları denenebilir

Spor yapmayı çok seviyorum ve haftada 5 gün, online bir kapalı grup ile kardiyo ve ağırlık odaklı bootcamp egzersizlerine katılıyorum. Ayrıca haftada iki gün de yoga pratiği yapıyorum. Spor benim için vazgeçilmez bir aktivite; günlük rutinimin ayrılmaz bir parçasıdır. Covid-19 pandemisi sonrasında başladığım online spor alışkanlıklarını sürdürmeye devam ediyorum. Spor sayesinde hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendimi çok daha iyi hissediyorum. Salon sporlarına da ilgim var ama şu an için düzenli bir spor salonuna üyeliğim yok. Spor salonlarında 'kullanım saati başına ödeme' gibi bir sistem oluşturulmasının son derece faydalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle mevcut ekonomik durumu göz önünde bulundurduğumuzda, bu tür bir ödeme sistemi spor yapmayı daha erişilebilir hale getirebilir ve insanları bu konuda daha fazla motive edebilir. Ayrıca, böyle bir sistemle insanlar sadece kullandıkları kadar ödeyecekleri için, daha düşük maliyetlerle çok daha farklı spor dallarını deneme fırsatı bulabilirler.

(E-Tohum Yönetici Ortağı Aslı Büyükdemir)

Arzum Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Serhan Giray: Doğası gereği benim istediğim özellikte

Öncelikle iyi bir spor tutkunuyum. Yaklaşık 15 senedir düzenli olarak at biniyorum. App konusuna geldiğimizde personal trainer ile çalışıyorum. Gittiğim spor kulübünün şöyle bir özelliği var; kulübe üye olmadan sadece çalıştığım personal trainer için ödeme yapıyorum. Bu spor kulübünü tercih etme sebebim de bu. Özetle geçmişte birçok spor merkezine üye oldum, 12 aylık ücretler ödedim. Yaklaşık iki ila üç ay sonra spora gitmeyi bıraktım. Kalan paranın büyük bir kısmını boşuna ödemiş oldum. Şu anda kullan ya da çalış öde gibi bir sistem olduğu için burayı tercih ettim. Üye olmadan, haftada kaç saat gidiyorsam onun fiyatını ödüyorum. Bu App doğası gereği tam benim istediğim şeyi veriyor. Spor kulüplerine üye olup gitmeyen insanların sayısı çok fazla olduğu için birçok insanın bu avantajlı özelliğinden dolayı böyle bir App'i kullanmayı tercih edeceğini düşünüyorum.

(Arzum Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Serhan Giray)

EN ÇOK OKUNANLAR