USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Seyahat

09 Eylül 2023 09:06

Geçmiş ve geleceğin ruhu: Amman

Tarihi ve modern sokaklarında adeta geçmiş ve geleceği birbirine bağlayan Amman, seyahat edenlere eşsiz anılar ve unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Geçmiş ve geleceğin ruhu: Amman

Ürdün'ün başkenti, dünyanın da en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amman, birçok kültürü aynı anda içinde barındırıyor. İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulu şehir, batı ve doğu kesimi olarak iki farklı bölgeden oluşuyor. Doğu kesimi daha geleneksel Amman ruhunu hissettirirken, Ürdün mimarisinden de eşsiz örnekler sunuyor. Batı kesimi ise yakın zamanda inşa edilmiş yüksek binaları, sanat galerileri, lüks oteller ve restoranlardan oluşan modern görünümü ile adeta Avrupa sokaklarında geziyor hissini yaşatıyor.

BAHAR'DA GEZİLECEK TARİH

Akdeniz ve çöl ikliminin birlikte görüldüğü Amman'da çok soğuk bir mevsim yaşanmıyor ancak yaz aylarında sıcaklık derecesi oldukça yükseliyor. Bu nedenle rahat bir seyahat için özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemleri tavsiye ediliyor.

ZENGİN ÜRDÜN MUTFAĞI LEZZETİ

Akdeniz, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve İran mutfağından esintiler taşıyan Amman mutfağında ağırlıklı olarak et olsa da her damak zevkine uygun yiyecekler bulunuyor. Falafel, Humus, bademli geleneksel yemeği Mansaf, Savurma, Tabuleh, Fattuş, Mutabal ve içli köfteleri mutlaka denenmesi gerekenler arasında...

GELENEKSEL DÜKKÂNLARDA ALIŞVERİŞ

Bizde Eminönü, Kapalı Çarşı'nın karşılığı olan Downtown veya Al Balad diye geçen bölgesini de gezmemek olmaz. Seyahatseverler, geleneksel mekânların bulunduğu bu bölgede alışveriş yapıp, şekerkamışı suyu deneyebilirler.

ANTİK TİYATRO'DAN KUŞ BAHÇESİNE...

Amman'ın köklü geçmişinin armağanı olarak; gezilecekler listesinde Amman Kalesi, Antik Roma Tiyatrosu, Kral 1. Abdullah Cami, Herkül Tapınağı, Mşatta Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Kraliyet Otomobil Müzesi, Çocuk Müzesi, Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, Prens Haşim Kuş Bahçesi, Ceraş Antik Kenti yer alabilir.

SUYA BATMADAN YÜZME KEYFİ

Farklı deneyim arayanlar için Lut Gölü'ne yaklaşık 1.5 saat mesafede bulunan Amman'dan günübirlik deniz seyahati de yapılabiliyor. Deniz seviyesinden 420 metre aşağıda olmasıyla dünyanın en derin noktası ve ikinci en tuzlu suyuna sahip gölü olan Lut Gölü'nde suya batmadan yüzme keyfi yapılabilir.

ÖZEL KOKULARIN ADRESİ

Haftanın her günü farklı bölgesinde semt pazarları kurulan Amman'da bu pazarları gezmek de ayrı bir keyif veriyor. En büyük pazarlardan biri olan Souk Jara'dan özel kokulu sabunlar, ev eşyaları ve yöreye ait el işlemeli geleneksel kıyafetler alınabiliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR