USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

07 Şubat 2024 09:13

Yüksek katma değerle pazar çeşitliliğini artıracak

2023'te en fazla ihracat gerçekleştiren sektörler arasında 2'nci sırada yer alan kimya sektörü, yeni ihracat yılının rotasını oluşturdu. 2024 yılına 35 milyar dolarlık ihracat hedefiyle adım atan sektör, küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen katma değeri yüksek ürünlerle pazar çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.

Yüksek katma değerle pazar çeşitliliğini artıracak

Türk kimya sektörü, 16 alt sektörü ile diğer tüm sektörlere girdi temin ederek çarkların dönmesini sağlayan ve bu yönüyle de stratejik önceliği olan bir sektör. Türkiye'nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olarak ülkemizin kalkınmasına, büyümesine ve ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Dünyanın en büyük 10 ekonomisine bakıldığında 8'inin kimya sektöründe de üretim ve ihracat bakımından lider olduğunu görüyoruz.

2023'TE HANGİ ÜRÜN GRUBU ÖNE ÇIKTI?

16 alt sektörden 9'unda bir önceki yıla kıyasla ihracat rakamında artış sağlanırken, 2023 yılında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 9 milyar 164 milyon dolarla kimya ihracatında lider oldu. İkinci sırada 8 milyar 333 milyon dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler öne çıktı. Anorganik kimyasallar ihracatı ise 2 milyar 765 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

İLK 10'DA 7 AVRUPA ÜLKESİ

Kimya sektörü, 2023 yılında 230 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde ise en fazla kimya ihracatı yapılan ilk 10 ülke arasında 7 Avrupa ülkesi dikkat çekti. Birinci sıraya Hollanda yerleşirken, en fazla kimya ihracatı gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla Hollanda, Rusya, İtalya, Romanya, İspanya, Almanya, ABD, Irak, İngiltere ve Belçika oldu. Sektör 2024'te ihracat hedefini 35 milyar dolar olarak belirledi, ancak şunu belirtmekte de fayda var. Ülkeler arasında yaşanan savaş veya gerilim gibi jeopolitik gelişmeler, küresel enflasyon ve yüksek faizin yanı sıra emtia ve enerji fiyatları da talep ve arz dengesini olumsuz etkileyebiliyor.

2024'TE 19 HEDEF ÜLKE VAR

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), 2024 yılında da kimya ihracatçısını yeni pazarlara açacak önemli etkinliklere imza atacak. Bu yıl 19 ülkede 35 ihracat organizasyonu gerçekleştirecek olan İKMİB, 16 fuar katılımının yanı sıra 4 info stand katılımı, 11 sektörel ticaret heyeti ve 4 alım heyeti düzenleyecek. Türkiye'nin yanı sıra ABD, Çin, Almanya, İtalya, İspanya, Romanya, Çekya, Hollanda, BAE, Suudi Arabistan, Endonezya, Hong Kong, Kazakistan, Panama, Şili, Meksika, Kolombiya, Rusya ülkelerini merkezine alan etkinlikler ile kimya ihracatçılarının potansiyeli hedef pazarlara taşınacak.

İHRACATTA YEŞİL DÖNÜŞÜM DÖNEMİ

Diğer taraftan ihracatın sürdürülebilirliği için artık kabuk değiştirmeye odaklanan kimya sektörü, 'Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporu' ile bu alandaki değişim ve dönüşümünün rotasını belirledi. Kimya, diğer tüm sektörlere dokunan ve girdi sağlayan stratejik bir konumda. Bu yüzden özellikle ihracatının yüzde 40'tan fazlasını kapsayan AB pazarı ele alındığında, Yeşil Mutabakat ile birlikte devreye girecek 'Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması', 'Fit for 55' ve 'AB Emisyon Ticaret Sistemi' (ETS) tüm sektörleri olduğu gibi kimyayı da ciddi boyutta etkileyecek. Dolayısıyla kimyada daha fazla ihracat için sürdürülebilirliğe adapte olmak şart. Sektör temsilcileri, bu nedenle Türkiye'de ivedilikle ETS kurulması ve karbon fiyatlama düzenlemesi getirilmesinin önemine vurgu yapıyor. İhracatta birinciliği zorlayan kimya sektörü, sürdürülebilirlik trenini kaçırmadan, yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonominin getireceği yeni dönemin oyun kurucuları arasında yer almalı.

EN ÇOK OKUNANLAR