USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

05 Aralık 2022 13:01

TÜRKSMD, atıl durumdaki patentlerin ticarileşmesine destek sağlayacak

TÜRKSMD, Türkiye'nin değerleme konusundaki potansiyelini artırmaya odaklanıyor. TÜRKSMD Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu, yakın zamanda hizmetleri arasına dâhil edecekleri ip portföy yönetimi desteği ile atıl durumdaki patentlerin doğru yönetilmesine ve ticarileştirilmesine de destek sağlamayı planladıklarını vurguluyor.

TÜRKSMD, atıl durumdaki patentlerin ticarileşmesine destek sağlayacak

Türkiye'nin sınai mülkiyet ekosisteminin gelişimine öncülük etmek üzere 05.03.2018 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Türk Patent ve Marka Kurumu'nun (TÜRKPATENT) iştiraki olarak kurulan Türk Sınai Mülkiyet Değerleme, Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. (TÜRKSMD), patent ve marka gibi maddi olmayan duran varlıkların değerlemesi ve ticarileştirilmesi ana ekseninde faaliyet gösteriyor. TÜRKSMD Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu, TÜRKSMD'nin ekosistemdeki konumunu ve yeni hedeflerini Platin okuyucularıyla paylaştı.

* TÜRKSMD'nin inovasyon ekosistemindeki rolünden kısaca bahseder misiniz?

TÜRKSMD; başta sınai mülkiyet değerleme raporları olmak üzere patent, faydalı model, marka ve tasarım ön araştırma raporları, sınai mülkiyet varlıkları hükümsüzlük analizi, faaliyet serbestliği analizi ve ihlal analizi gibi raporlarla teknoloji transferinde çeşitli danışmanlık hizmetleri sunuyor. Girişimciler, üniversiteler, teknokentler, teknoloji transfer ofisleri (TTO), Ar-Ge merkezleri, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler gibi teknolojik ilerlemede rol oynayan tüm aktörlere hizmet sunan şirketimiz, sınai mülkiyet haklarının ticarileşmesine aracılık ediyor ve bu sayede inovasyon ekosisteminin gelişmesine katkı sağlıyor.

* Sınai mülkiyet ekosistemindeki hedeflerinizi anlatır mısınız?

TÜRKSMD olarak patent ve inovasyon ekosistemine özellikle değerleme konusunda katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ülkemizde konuyla ilgili potansiyeli artırmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca değerleme ve ticarileştirme konusunda ihtiyaç duyulan hizmeti sağlayarak somut değere dönüşen sınai mülkiyet varlıklarının sayısını artırarak, teknolojik ilerlemeye destek sağlamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda yakın zamanda hizmetlerimiz arasına dâhil edeceğimiz IP portföy yönetimi desteği ile atıl durumdaki patentlerin doğru yönetilmesine ve ticarileştirilmesine destek sağlamayı planlıyoruz.

"TÜRKSMD olarak patent ve inovasyon ekosistemine özellikle değerleme konusunda katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ülkemizde konuyla ilgili potansiyeli artırmak önceliklerimiz arasında yer alıyor"

EN ÇOK TALEP, 'İNSAN İHTİYAÇLARI' VE 'KİMYA' ALANLARINDA

* Şirketinize yapılan değerleme rapor taleplerini değerlendirdiğinizde, hangi alanlarda çalışma yürüten buluşçuların bu raporlara daha çok ilgi duyduğunu söyleyebilirsiniz?

Özel sektör ile buluş sahipleri arasında ticari ilişki kurmak için sektör ayrımı yapılmaksızın hazırlanan patent değerleme raporları ile KOBİ'ler ve büyük şirketlerin, buluş sahipleri ile ticari ilişki kurup söz konusu buluşları ticarileştirme fırsatı da bulduğu görülüyor. Şirketimize tüm sektörlerden değerleme talepleri geliyor. Sektörel bazda talep yoğunluğuna bakıldığında ise en çok talebin 'insan ihtiyaçları' ve 'kimya' alanlarında olduğu görülüyor. TÜRKPATENT tarafından yayımlanan patent başvurularının uluslararası patent sınıflarına (IPC) göre dağılımını incelendiğimizde ise patent başvurularının çoğunlukla 'insan ihtiyaçları' ve 'yeni teknolojik gelişmeler' alanlarında olduğunu görmekteyiz.

* TÜRKSMD ile Bilişim Vadisi arasında, Vadi'de yer alan 50 start-up'ın değerleme hizmeti alması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Bu anlaşma Vadi'ye, start-uplara ne gibi kazançlar sağlayacak? İş birliğinin içeriğini anlatır mısınız?

Günümüzde işletmelerin değerinde maddi olmayan varlıklar önemli bir paya sahip. Sınai mülkiyet varlıklarından biri olan markalar da bu değerin önemli parçalarından biri. Değerli ve güçlü bir markanın, ürün ve hizmetleri tanıtma, sektörde tutunma, müşterilere güven verme, ulusal ve uluslararası pazarlara kolaylıkla girebilme gibi pek çok faydası bulunuyor. Ayrıca markaların satışlara ve karlılığa önemli bir etkisi var ve işletme değerinden ayrılabilen bir değeri bulunuyor. Markaların işletme değerine olan büyük katkısı nedeniyle marka değerini belirlemek ve bu değeri sürekli olarak artırmak oldukça önemli. Marka değerinin tespiti işletmelere satın alma, birleşme, devretme, lisanslama gibi konularda da kolaylık sağlıyor. Marka değeri piyasa koşullarına, sektöre ve işletme faaliyetlerine göre zamanla değişiyor. Marka değerinin söz konusu dinamik yapısı nedeniyle belirli periyotlarla yeniden belirlenmesi faydalı görülüyor. Bu sayede işletme sahipleri, yöneticiler ya da bilgi alıcılar marka değerindeki değişimleri gözlemleyebiliyor, bu doğrultuda marka değerinin artırılmasına yönelik faaliyetleri yürütebiliyor. Bu kapsamda TÜRKSMD ve Bilişim Vadisi arasındaki iş birliği çerçevesinde, startup'lara sunulan faydalar yanında, konuyla ilgili farkındalığın artırılarak ekosistemin gelişmesine katkı sağlamak da iş birliğinin çıktısı olarak hedefleniyor.

"MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLARIN DA DEĞERİ TESPİT EDİLMELİ"

* Sınai mülkiyet varlıklarının değer tespitinin yapılması neden önemli?

Sınai mülkiyet varlıklarıyla ilgili toplumsal farkındalıkların artmasına paralel olarak patent, faydalı model, marka gibi sınai mülkiyet başvuru sayılarında artış gözleniyor ve bunun neticesinde sınai mülkiyet varlıklarının değerlerinin bilinmesi de gittikçe önem kazanıyor. Günümüzde şirketlerin değerine etki eden faktörler incelendiğinde, maddi duran varlıklardan ziyade patent, marka, tasarım, ticari sır, know-how gibi maddi olmayan duran varlıkların etkisi daha çok ön plana çıkıyor. Dolayısıyla şirketlerin değerinin belirlenebilmesi için maddi duran varlıkların yanında maddi olmayan duran varlıkların da değerinin tespit edilmesi gerekiyor. Sınai mülkiyet varlıkları değerleme raporları; satış, lisanslama, yatırım süreçleri gibi durumlarda hangi bedel etrafında pazarlık yapılması gerektiği hakkında bir öngörü de sunuyor. Sınai mülkiyet varlığının değeri ile ilgili bir ön bilgi sahibi olunmadığı durumlarda, sınai mülkiyet varlıkları gerçek değerinin çok daha altında bir bedelle satılabileceği gibi üçüncü kişilere ait sınai mülkiyet varlıkları da gerçek değerinin çok daha üstünde bir değere satın alınabilir. Dolayısıyla bu ve benzeri durumlar, müzakerelere katılan taraflardan birisinin aleyhine olacak şekilde maddi kayıplar ile sonuçlanabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR