USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

02 Mart 2023 12:23

Tüpraş, 'Stratejik Dönüşüm Planı'nın ilk yılında 101 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi

Tüpraş, 2050'ye dek 10 milyar dolar yatırım hedeflediği stratejik dönüşüm planı kapsamında, dönüşümün ilk 9 ayında 53 milyon dolarlık kısmı sürdürülebilirliğe olmak üzere, toplam 101 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi.

Tüpraş, 'Stratejik Dönüşüm Planı'nın ilk yılında 101 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi

'Enerjimiz Geleceğe' mottosuyla, geleceğin enerjisini üretmek hedefiyle 2021 yılında 'Stratejik Dönüşüm Planı'nı açıklayan Tüpraş, dönüşüm yolculuğunda bir yılı geride bıraktı. Plan kapsamında 2030 yılına kadar emisyonlarını yüzde 27 azaltacağını belirten şirket, ilk 9 ayda 101 milyon dolar yatırıma imza attı. Bu yatırımın 53 milyon doları ise sürdürülebilirlik odaklı çalışmalara ayrıldı. Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin de gücüyle emin adımlarla ilerlemeye devam eden şirket, 2050 yılında karbon nötr bir enerji şirketi olma hedefi kapsamında, rafinaj alanında enerji verimliliğini artırmaya ve karbonsuzlaştırma projelerine odaklanıyor. Aynı zamanda, sektördeki tecrübesiyle odaklandığı yeni iş alanları olan yeşil hidrojen, sıfır karbonlu elektrik ve biyoyakıt üretimine yatırım yapıyor ve hâlihazırdaki lider pozisyonunu geleceğin düşük karbonlu enerji piyasalarında da devam ettirmeyi planlıyor.

BİO BAZLI ATIK HAMMADDE İÇİN İŞ BİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

Sürdürülebilir havacılık yakıtı üretiminde Ecofining™ teknolojisinin kullanımı için dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Honeywell UOP ile imzaladığı lisans anlaşması kapsamında kurmayı planladığı tesisinde, Stratejik Dönüşüm Planı'nın bir parçası olan biyoyakıt iş alanına yönelik adımlarını sürdürmeyi planlayan Tüpraş, İzmir rafinerisinde çalışmalara başladı. İhtiyacı olan bio bazlı atık hammaddeyi temin edebilmek için iş birliği görüşmeleri de sürüyor.

Yine dönüşüm planında yer alan ve şirketin gelecekte odaklanacağı dört stratejik iş kolundan biri olan 'Sıfır Karbonlu Elektrik' alanında önemli bir yatırım gerçekleştiren Tüpraş, Entek'in şirket bünyesine katılması ile 2030'da 1 GW ve 2035'te 2.5 GW sıfır karbonlu kurulu güç hedefine ulaşma anlamında önemli bir aşama kaydederek ilerlemeye devam ediyor.

YEŞİL HİDROJENDE DEMO TESİS KURMAYI HEDEFLİYOR

Diğer yandan bio bazlı ürünler, yeşil hidrojen, sıfır karbon elektrik, karbon yönetimi gibi öncelikli konular ve bu konularla ilgili yan sektörler başta olmak üzere akıllı bilişim teknolojileri, yeşil enerji, enerji verimliliği, çevre ve geri dönüşüm, atık yönetimi, robotik çözüm teknolojileri alanlarındaki yurt içi ve yurt dışı teknoloji girişimlerine yatırım amacıyla Eylül 2022'de Tüpraş Enerji Girişimleri A.Ş. Tüpraş Ventures'ı yüzde 100 iştiraki olarak kurdu. Yeşil hidrojen alanında da ilk hedefi olan 2025 yılına kadar bir demo tesisi kurma üzerinde çalışmalarını aralıksız sürdüren şirkette, hem enerji verimliliği hem de katma değeri yüksek yeni ürünlerin üretimi için yatırımlar tüm hızıyla ilerliyor.

Odaklandığı yeni iş alanları olan yeşil hidrojen, sıfır karbonlu elektrik ve biyoyakıt üretimine yatırım yapan Tüpraş, hâlihazırdaki lider pozisyonunu geleceğin düşük karbonlu enerji piyasalarında da devam ettirmeyi planlıyor
EN ÇOK OKUNANLAR