USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

12 Kasım 2021 14:10

Otomotiv lojistiğinin dünyaya açılan kapısı: Port Yarımca

2021 yılı için 50 bin araç, ilk 5 yıl için ise 20 farklı ülkeden, 10 farklı marka ile 1 milyon 800 bin araca hizmet sunmayı hedefleyen Port Yarımca, küresel otomotiv lojistiğinin yeni merkezi olarak öne çıkıyor

Otomotiv lojistiğinin dünyaya açılan kapısı: Port Yarımca

Toplam taşımacılıktaki payı yüzde 90 olan deniz yolu taşımacılığı, maliyeti en düşük taşımacılık yöntemi olarak tüm dünyada giderek daha çok talep görüyor. Maliyet avantajının yanı sıra çevresel sürdürülebilirlik adına ülkelerin deniz yolu ve demir yolu taşımacılığına yönelmesiyle potansiyeli artan Ro-Ro limanları ile de şirketlerin multimodal taşımaları daha çok tercih ettiği görülüyor. Tüm bunlarla birlikte, Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı Avrupa Birliği'nde, karayolu taşımacılığını azaltıcı, deniz yolu taşımacılığını özendirici ve artırıcı politika değişikliği planlanıyor.

110 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA HAYATA GEÇTİ

Türkiye ihracatının lokomotifi olan otomotiv sektörü ile ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan 'otomotiv odaklı Ro-Ro limanı' için 2018 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren OYAK, OYAK Denizcilik ve Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından Japon NYK Line (Nippon Yusen Kaisha) ortaklığı ile 110 milyon dolarlık bir yatırımla Kocaeli'ne bağlı Körfez ilçesinde kurulan otomotiv odaklı Ro-Ro limanı PORT YARIMCA'yı haziran ayında hizmete açtı. Küresel otomotiv lojistiğinin yeni merkezi olarak hizmet vermeye başlayan Ro-Ro limanı ile küresel otomotiv lojistiğinin rotasını değiştirmeyi hedefleyen OYAK, Türkiye'de ilk kez yabancı ortakla kurulan ve kendi alanında en büyük liman projesine imza atmış oldu. Açıldığı günden bu yana otomotiv sektörünün yarattığı yeni ihtiyaçları ve talepleri karşılamaya başlayan PORT YARIMCA, ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak.

TÜM OTOMOBİL MARKALARININ İHRACAT VE İTHALAT KAPISI OLACAK

Yıllık 780 bin araç elleçleme kapasitesi ve toplam 265 bin metrekare kapalı otoparkı, 539 metre uzunluğunda lineer rıhtımı ve kapalı PDI alanıyla sadece otomotiv sektörüne hizmet vermeye başlayan PORT YARIMCA, uluslararası otomobil markalarının ihracat ve ithalat kapısı konumuna geldi. PORT YARIMCA, yıllık toplam otomobil ve hafif ticari ithalatının yüzde 40'ını, yıllık toplam otomobil ve hafif ticari ihracatının ise yüzde 37'sini elleçlemeyi hedefliyor. Türkiye'nin otomobil ve hafif ticari araç ihracatının önünü açan Ro-Ro limanı, otomotiv ithalatçılarının ihtiyaç duyduğu kapasiteyi, kaliteli ve yüksek standartta hizmetleri sunarak otomotiv iç pazarı ve transit pazarlardaki kalite ve hizmet standartlarının yükseltilmesine katkıda bulunmayı planlıyor. PORT YARIMCA, 2021 yılı için 50 bin araç, ilk 5 yıl için ise 20 farklı ülkeden 10 farklı marka ile 1 milyon 800 bin adet araca hizmet sunacak.

STELLANTIS GROUP'LA ÖNEMLİ İŞ BİRLİĞİ

Türkiye'nin en yeni ve modern otomobil limanı olma özelliğini taşıyan PORT YARIMCA katılmış olduğu 'Stellantis Group Bitmiş Araç Lojistiği İhalesi'ni kazandı. Bu yeni iş birliği ile Türkiye pazarı için ihale edilen araçların 62 bin adet / yıllık bölümünü elleçlemeye başlayacak olan PORT YARIMCA, 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak olan denizyolu taşıması, liman, stoklama, teknik ve dağıtımı kapsayan hizmetler sunacak. Bu çerçevede Peugeot, Citroen, DS ve OPEL markalarına liman hizmetleri, stoklama hizmetleri ve teknik hizmetler konusunda destek ve servis verecek.

OTOMOTİV LOJİSTİĞİNİN ROTASI DEĞİŞİYOR

Şu anda farklı Akdeniz limanları üzerinden yönetilen transit araç trafiğinin önemli bir bölümünü kendine çekerek bölgesel bir üs haline gelen PORT YARIMCA, hizmetlerini 20 ülkeye götürmeyi hedefliyor. Günümüzde ülkemiz limanları üzerinden geçmeyen rotaların ülkemizden geçmesini sağlayacak olan OYAK'ın Ro-Ro limanı, Batı Avrupa-Akdeniz-Karadeniz hattı üzerindeki rotalara ve bunlarla bağlantılı Uzak Doğu rotalarına hizmet vermeye başladı.

INTERMODAL TAŞIMACILIK ARTACAK

Demiryolu bağlantısına sadece 100 metre uzaklıkta olan PORT YARIMCA, yapılacak anlaşmalar ve Gümrük Müdürlüğü'nden alınacak izinlerin ardından 2022 yılında intermodal servisini başlatmayı hedefliyor. Bu sayede Avrupa'dan gemi, demiryolu ve karayolu vasıtası ile gelecek araçların tek noktada stoklanıp hizmet alması sağlanarak kalite, maliyet ve verimlilik anlamında ciddi avantajlar elde edilecek.

ULUSLARARASI STANDARTLARDA HİZMET KALİTESİ

Otomotiv lojistiği konusunda büyük bir tecrübeye sahip iki dev OYAK ve Japon NYK ortaklığında kurulan PORT YARIMCA, uluslararası standartlarda modern ve güçlü teknoloji altyapısı, Türkiye'nin en büyük kapalı otoparkı, kapalı PDI alanı ve deneyimli ekibiyle otomotiv sektörüne hizmet veriyor. Kapalı otopark imkanı ile ithal araçlara uzun ve korunaklı stoklama hizmeti sunacak olan PORT YARIMCA, uluslararası standartlarda hizmet kalitesi ile mevcut otomotiv markalarının marka değerlerine de önemli katkılar sağlayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR