USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

08 Nisan 2024 12:53

“Mobilya artık kıyafet modası gibi”

Yatırım stratejilerinde özellikle Ar-Ge'nin olmazsa olmazları olduğunu belirten Doğanlar Holding Mobilya Grubu CEO'su Mustafa Karamemiş, “Ürün gamını sürekli dinamik tutmazsanız bulunduğunuz pozisyonu kaybedersiniz. Çünkü mobilya artık kıyafet modası gibi sürekli değişiyor” diyor.

“Mobilya artık kıyafet modası gibi”

Bünyesinde Doğtaş, Kelebek, Kelebek Mutfak-Banyo, Lova Yatak, Ruum Store ve Biga Home markalarını bulunduran Doğanlar Mobilya, sektörün en önemli oyuncularından biri. Kalitesi, tasarımları ve ulaşılabilirliği ile perakendede yüzde 12 hacme sahip. İstanbul Küçükyalı'daki mağazalarında bir araya geldiğimiz Doğanlar Holding Mobilya Grubu CEO'su Mustafa Karamemiş, yatırımlarla ve ihracat atağı ile büyümeye devam edeceklerini açıkladı. Karamemiş, yatırım stratejilerinde özellikle Ar-Ge'nin olmazsa olmazları olduğunu belirterek, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

* 2023 zor bir yıldı. Sizin için nasıl geçti?

Hem küresel hem de Türkiye'de çok zor bir yıldı. Bizim tarafta hedeflerimizi tutturmamız açısından iyi geçti. 82 mağaza ile mağaza açma rekoru kırdık. 2020 ve sonrasında pandeminin yarattığı etkiler var. Bir de evlilik ve boşanmalar var. Biz iki tarafa da ürün satıyoruz. İki tesisimizde de Ar-Ge merkezimiz var. 90'a yakın mühendisimiz çalışıyor. Sürekli analizler yapılarak yeni tasarlanan modellere yön veriyoruz.

* İhracat konusunda nasıl bir planlama yaptınız?

2024 yılını tüm birimlerimizde ihracat yılı ilan ettik. Bu yılın ilk üç ayı hareketli geçti. 2023'te 41 ülkedeydik, bugün itibarıyla 45 ülkeye ulaştık. Yelpazeyi sürekli açıyoruz. 735 satış noktamız var. 107'si yurt dışında. 2024 sonuna kadar 20'nin üzerinde ilavemiz olacak. Biga Home markamızın merkezi Senegal'de. 15 Afrika ülkesine gümrüksüz ticaret yapabiliyor. O yüzden oraya fabrika kurduk. Oradan da ihracat seçeneklerimiz arasında. İngiltere, Kıbrıs ve ABD'de iştiraklerimiz var. Ruum Store mesela online marka ama zincir mağazalarda da bilinirliliğini artırıyor. BİM'in Fas'taki 500 mağazasının tedarikçisi olma yolunda anlaşma aşamasında şu an. Biz özünde mobilyacıyız ve bu işi çok iyi biliyoruz. Tüm kanallarda tüketici, ülke profillerine göre her türlü manevrayı yapabilecek markalara ve güce sahibiz. Stratejimizi de bu şekilde yönlendiriyoruz.

* Bu yatırımlara göre ciro hedeflerinizi de güncellemişsinizdir...

2023 yılında 7 milyar TL'den 11.2 milyar TL'ye çıkardık toplam grup cirosunu. 2023'te yüzde 80 büyüme gerçekleştirdik. Reel olarak yüzde 12 büyüdük. 2024 için yüzde 70'lik büyüme hedefi koyduk. Çünkü artık yaygınlaşma ve olgunlaşma netleşiyor. Ancak önemli olan döviz bazında büyümek. Yıllara serayet eden 5 yıllık planımızda döviz bazında yüzde 20 büyüme hikâyesi ile gidiyoruz. Her bir çeyrekte tüm sistemi kontrol ederek gidiyoruz. Ayrıca bünyemizde olmayan kurumsal satış departmanı oluşumunu tamamladık. Otel, kurum ihaleleri için orada uzman bir ekip oluşturduk.

* Yeni marka kuracak mısınız? Ya da satın alma yoluyla büyüme var mı?

Yeni marka yaratma planımız yok ancak satılan markalar olabiliyor. Bunları değerlendirebiliriz. Şöyle bir sürprizimiz olacak: Kelebek tüketici hafızasında çok farklı bir yerde. Orayı daha güncel tutmak için hamlelerimiz var. Kelebek Kids ile Kelebek'in kendi çizgisinde özel tasarımlar sunacağız.

'USTA DOĞANLAR AKADEMİSİ' GELİYOR

* Sosyal sorumluk alanında da önemli projelere imza atıyorsunuz. Yeni bir çalışma olacak mı?

Markalarımızın sahiplendiği belli alanlar var. Doğtaş ile Misafir Pati projemiz sayesinde ürünü aldığınızda belli bir miktar sokak hayvanlarına aktarılıyor. Kelebek'te kadın ve tasarım odaklı çalışmalarımız var. 'Usta Doğanlar Akademisi' projemiz var. 2024'ün ikinci yarısında hayata geçirmiş olacağız. Kalifiyeli eleman sıkıntısını gidermek için çabalıyoruz.

* 2024'te yatırım atağına geçtiğinizi biliyoruz. Neler var stratejik planlamanızda?

Müşteri odaklı, ham madde alımından en son teslim operasyonlarına kadar yatırımlarımız var. Bu yatırımları şöyle özetleyebiliriz:

SAP ile 1.8 milyon Euro'luk bir anlaşma imzaladık ve şu anda kavramsal yazılım ile ana veri düzenlemesi yapılıyor. Yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Makineleri izleyerek verimliliği artıracak bir yatırımımız da var. 1 dakikada koltuk üretiyorsak bunu 50 saniyeye düşürmek gibi hedeflerimiz var. Makine yatırımları için şimdiye kadar harcadığımız 3 milyon Euro'yu geçti.

Döşeme grubu yıllık 380 bin adet, panel grubunda 3 milyon 500 bin metrekare, yatak grubunda 480 bin adet üretimimiz var. Mutfak için de 168 bin modül üretim kapasitemiz var. Orası için de özel bir parkur hazırlıyoruz. Bunların hepsini artırıyoruz.

Lojistik merkezi yatırım ihtiyacı doğuyor. Kayseri'de İnegöl'de İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası'nda, Ankara'da depolarımız var. Gerektiğinde daha farklı lokasyonlarda yeni yatırımlar yapacağız ileride. Hızlı teslimat en kritik konulardan biri.

Biri Çanakkale Biga'da, biri Düzce'de iki tesisimiz var. İki fabrikamızın çatılarına toplam 4.3 milyon dolarlık GES yatırımı yaptık. Mayıs ayında tamamlandığında enerjimizin yüzde 100'ünü karşılayacak. Bir boş arazimize de GES planımız var.

Ar-Ge olmazsa olmazımız. Ürün gamını, ürün içindeki teknik özellikleri sürekli dinamik tutmazsanız marka olarak bulunduğunuz pozisyonu kaybedersiniz. Çünkü mobilya artık kıyafet modası gibi sürekli değişiyor. Her yıl 12 -13 konsept sunuyoruz ve bunları çok güçlü tasarımlarla destekliyoruz. Eğer bunu kaybederseniz sektörün dinamiklerinden uzak kalmış olursunuz. Bu yüzden toplam yatırımlarımızın yüzde 5'ini mutlaka Ar-Ge kısmına ayırıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR