USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

28 Kasım 2023 11:53

Kozmetikte ‘multifonksiyonel ürünler' dönemi

Kozmetik sektöründe doğalın ön plana çıktığı, çevrenin, canlıların korunduğu ve sürdürülebilirliğin amaçlandığı dönemdeyiz. Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) Başkanı Levent Kahrıman, bu doğrultuda, birçok ürünü tek ürüne indirgediği için, daha az ambalaj atığı oluşturmaları, daha az içerik kullanımı, üretimde daha az enerji ve su tüketimi gibi faydaları olan ‘Multifonksiyonel ürünler'in sürdürülebilirlik politikalarında büyük önem taşıdığını söylüyor.

Kozmetikte ‘multifonksiyonel ürünler' dönemi

* Türkiye, dünya kozmetik sektöründe nasıl bir konumda bulunuyor?

Türkiye kozmetik sektörü, yaklaşık 199 ülkeye ihracat yaparken geçen yıl sektör ihracatının yüzde 10.5'i Irak'a, yüzde 8.5'i ABD'ye ve yüzde 5.3'ü İran'a gerçekleştirildi. TİM 2023 İhracat Stratejisi kapsamında temizlik ve kozmetik maddeleri ile sabun sektörünün 2023 ihracat hedefi 3.3 milyar dolar olarak belirlendi. 2023 yıl sonu itibarıyla ihracat rakamının 1.6 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'deki ekonomik gelişmeye bağlı olarak, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri pazarı her yıl ortalama yüzde 10 oranında büyüyor.

* Kozmetik üreticileri ve araştırmaları son yıllarda en çok hangi konuya odaklanıyor? Trendler nedir?

Çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik, 2023 kozmetik trendlerinde önemli bir rol oynuyor. Doğal içeriklerle üretilen ve çevre dostu ambalajlarla sunulan kozmetik ürünler, giderek daha fazla talep görüyor. Kullanıcılar, ciltleri için zararsız ve doğal bileşenlere sahip ürünleri tercih ederek güzellik alışkanlıklarında çevre bilincini benimsemeye yöneliyor. Organik ve doğal ürünlere eğilim artarken, yaşam biçimleri içerisine de giren 'doğal ve gerçek güzellik' trendi bireylerin, başkası gibi olmaya uğraşmaktansa, kendindeki güzelliği ön plana çıkarmak için uğraşması gerektiği bilincini yükseltti.

* Hayvan deneyi yapılmayan ürünler konusunda da farkındalık artıyor. Buna önem veren firmalar öne çıkıyor.

Evet. Özellikle çevreye dost, vegan ürünler, sürdürülebilirlik protokolleri ile üretilen ürünler, hayvanlar üzerinde test edilmeyen, birtakım sosyal projeler üreterek, hayvan dostlarımıza ve çevreye karşı duyarlılığı yüksek ve satılan her üründen bir pay ayıran markalar tüketici tarafından ilgi görüyor.

"BİRÇOK ÜRÜNÜ TEK ÜRÜNE İNDİRGİYOR"

* Yakında 7. Uluslararası Kozmetik Kongresi'ni yapacaksınız. Kongrede hangi konular ön plana çıkacak?

KÜAD olarak 7. Uluslararası Kozmetik Kongresi'ni bu yıl 30 Kasım-2 Aralık 2023 tarihleri arasında Antalya Nirvana Cosmopolitan Hotel'de gerçekleştireceğiz. Kongrenin bu yılki ana teması 'multifonksiyonel kozmetikler' olarak belirlendi. Kongre, 850'nin üzerinde katılımcısı ile kozmetik sektörünün gelişmesine yeni bir ivme kazandıracak.

* Multifonksiyonel ürünler konusunu biraz açar mısınız... Nedir bu ürünler? Neden önemli?

Birçok ürünü tek ürüne indirgediği için, daha az ambalaj atığı oluşturmaları, daha az içerik kullanımı, üretimde daha az enerji ve su tüketimi gibi faydaları olan multifonksiyonel ürünler, sürdürülebilirlik politikaları için de büyük önem taşıyor. Bu kapsamda bu yıl 7'ncisini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Kozmetik Kongresi'nde temayı 'multifonksiyonel kozmetik' olarak belirledik. Özellikle multifonksiyonel ürünler son dönemde çok tercih edilmeye başlandı. Tek bir ürünle birden çok fayda sağlayan ürünler hem etki anlamında hem de maliyet anlamında tüketicinin ilgisini daha çok çekmeye başladı. Son yıllarda birden fazla özelliği tek üründe sunan ürünler, yani multifonksiyonel ürünler de sektörde geniş yer buluyor. Sürdürülebilirliğe katkısının yanı sıra tüketici için günlük kozmetik rutinlerini daha kısa sürede yönetilebilir hale de getiriyor. Kongrede bu konuyu tüm alt başlıkları ile değerlendirerek akademisyen ve sektör temsilcilerini bir araya getireceğiz.

"İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ İHRACATI ARTIRDI"

* Türkiye'de kozmetik denince tüketici profilinin beklentileri nasıl? Dünya ile paralel mi ilerliyor?

Günümüzde insanların güzel, sağlıklı ve bakımlı olma arzusu; kozmetik ve bakım ürünlerinin sadece sayılarını ve çeşitlerini artırmakla kalmadı, aynı zamanda bu ürünlere kolay, rahat ve hızlı ulaşımın önemini de artırdı. Aslında insanların güzelliğe ve güzelleşmeye olan ilgisi yüzyıllar öncesine dayanmakla birlikte, güzel, sağlıklı ve bakımlı olma arzusunun günümüzde, özellikle popüler kültürün de etkisiyle daha da arttığını görüyoruz.

* Kozmetik sektöründe ihracat durumumuz ve potansiyelimiz nedir?

Öncelikle ABD'ye ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 49 büyüdü. ABD'ye yüzde 41.5, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 39.6, Fransa'ya 46.8 ve Libya'ya da 84.4 ihracat rakamları mevcut. Özellikle kişi başına kozmetik ürünleri tüketiminin yoğun olduğu ülkelerden biri olan Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, ünlü zincirlerin kapanması ve ünlü markaların Rusya'dan çekilmesi, Rusya'dan ülkemize yönelik talebin yoğunlaşmasına neden oldu. Arap coğrafyasındaki belli başlı ülkelerle ilişkilerimizin normalleşmesi de daha önce ihracatında birtakım sıkıntılar yaşadığımız kozmetik ürünlerini daha rahat satabilir duruma gelmemizi sağladı.

KOZMETİĞİN 4 BİN YILLIK TARİHİ

* Aynı zamanda kozmetiğin 4 bin yıllık tarihini anlatan tarih müzesi çalışmalarını da sürdürüyorsunuz. Bu konuda da bilgi verir misiniz? Müzede neler var? Nasıl ziyaret edilebilir?

Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği üyeleri tarafından 10 yıllık yoğun araştırma ve çalışmalar sonucu hazırlanan kozmetik müzesiyle de bir ilke imza atılarak '4 Bin Yıllık Kozmetik Tarihi Müzesi' ile tarihe yolculuk yapılacak. Materyaller ve tarihçeleri nedir, hangi medeniyette hangi yaklaşımlar belirgin gibi bilgileri gösteren ürünler sergilenecek. Müze, günümüzdeki ürünlere ilham vererek meraklılara bakış açısı sunacak. Hem geçmiş bellekle olan hem de günümüz modern yaşamla olan ilişki bir araya getirilerek multifonksiyonel bakış açısı sunulacak.

EN ÇOK OKUNANLAR