USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

14 Mayıs 2024 13:33

Hayvansal üretim sektörü kayıtlı, sürdürülebilir üretime odaklandı

Verimli, kaliteli ve kayıtlı üretim yapmaya odaklanan hayvansal üretim sektörü, dijital teknolojilerin kullanılması ile üretimden sofraya olan süreçte otomasyon, dijitalleşme ve senkronizasyonu sağlayarak maliyetlerini düşürüyor, verimlilik ve etkinliğini ise artırıyor.

Hayvansal üretim sektörü kayıtlı, sürdürülebilir üretime odaklandı

TÜİK verilerine göre 2023'te süt ve süt ürünleri sektörünün ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 36.1 düşüş ile 390.6 milyon dolara geriledi. Sektörün tonaj olarak ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 32,1 düşüşle 200.9 bin tondan 136.4 bin tona düştü.

Tüketimdeki artış beklentisi ile beyaz ette yatırımlar devam edecek

TÜİK verilerine göre en fazla düşüş tüketimde durağanlık nedeniyle 2023 yılında görüldü. Önceki yıl 2.471.641 ton beyaz et üretimi yüzde 4'e yaklaşan azalma ile 2.376.366 ton oldu. Buna rağmen, her yıl kendine yeterli üretim yapılan Türkiye'de yurt içi talep yine rahatlıkla karşılanıyor. Sektör, gelecek 10 yıl piliç etinin tüketimindeki artma beklentisine bağlı olarak gelişmeye ve yatırımlarına devam etme eğiliminde.

Beyaz et üretiminde dünyada 8. sırada olan beyaz et sektörü, 2010 yılından beri geçen 14 yıllık süreçte gelişme eğiliminde oldu ve yüzde 60 civarında üretim artışı geçekleştirdi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİMLE GÜÇLENİYOR"

Küresel eğilimle paralel şekilde son yıllarda beklenen üretim artışı yaşanmayan beyaz et sektörünün, ülkemiz için her zaman kendine yeterli üretim yaptığını ve yapmaya devam edeceğini ifade eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan, "Beyaz et sektörü; sözleşmeli yetiştiricilik, çevreci uygulamalar ve kayıt altında yürüttüğü sürdürülebilir üretimle güçlü bir sektör konumunda" diyor.

(BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan)

EN ÇOK OKUNANLAR