Ahşap bazlı panel sektöründe faaliyet gösteren ve yurt dışına yatırım yapan ilk şirket olan Kastamonu Entegre, 20 yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımlarıyla ahşap bazlı panel sektöründe dünyanın en büyük beşinci, Avrupa'nın ise üçüncü büyük üreticisi konumunda. Ana ürün grupları arasında MDF, yonga levha, laminat parke, kapı paneli ürünlerinde dünyanın en büyük 4 üreticisinden biri olan şirket, dünya laminat parke üretiminin de yüzde 6'sını tek başına gerçekleştiriyor.
İTALYA'NIN EN BÜYÜK TÜRK YATIRIMCISI, RUSYA'NIN EN BÜYÜK MDF ÜRETİCİSİ
Türkiye'nin yanı sıra Romanya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Rusya ve İtalya'da yer alan üretim tesisisleri ve altı kıtadan 100 ülkeye yönelik ihracatıyla sektörün en önemli global oyuncularının başında geldiklerini kaydeden Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, "Türkiye'nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) araştırmasında son 12 yıldır ilk 50 şirket arasında yer alan ve ulusal ahşap bazlı panel sektöründe yüzde 30'a yakın pazar payı ile liderliği sürdüren Kastamonu Entegre, aynı zamanda İtalya'nın en büyük Türk yatırımcısı ve Rusya'nın en büyük MDF üreticisi ve ihracatçısı konumunda yer alıyor" diyor.
YENİ TESİSTE YONGA LEVHA ÜRETİM KAPASİTESİ 500 BİN METREKÜPE YÜKSELDİ
Yurt içindeki üretim tesislerine 2023 itibariyle Balıkesir'deki ikinci fabrikasını da dahil ederek, global pazardaki gücünü yeni yatırımlarla desteklediklerini belirten Yıldız, bu çerçevede, 1971'den bu yana Kastamonu'da hizmet veren yonga levha üretim hattını Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni fabrikasına taşıyarak toplam 125 milyon Euro yatırım değeriyle devreye aldıkları yeni tesislerinde yonga levha üretim kapasitesini 500 bin metreküpe yükselttiklerini vurguluyor.
4 YILDA 600 MİLYON EURO'LUK YATIRIM
Son 4 yılda gerçekleştirdiği 600 milyon Euro'luk yatırımla büyümesini sürdüren Kastamonu Entegre; enerji yönetimi, çevre dostu üretim teknolojileri, döngüsel ekonomi projeleri ve sürdürülebilir orman yönetimi başta olmak üzere sürdürülebilirliği faaliyet alanlarının tümüne yayarak geleceğe taşımayı hedefliyor. Yarım asrı aşkın üretim deneyimi, satış gücü ve dağıtım ağıyla global pazarlarda Türkiye'yi başarıyla temsil eden şirket, sektör hedeflerinin gerçekleşmesi için ulusal ve uluslararası ölçekte katkı sunmaya odaklanmış durumda.
"TEKNOLOJİ, AR-GE VE İNOVASYON EN AZ YATIRIMLAR KADAR ÖNCELİKLİ"
Ar-Ge faaliyetlerini tek bir çatı altında toplayarak 2018 yılının ikinci yarısında Teknopark İstanbul'da Ar-Ge Merkezi kurduklarının altını çizen Haluk Yıldız, şöyle devam etti: "Ar-Ge Merkezi'mizde kimyager, kimya mühendisi, orman endüstri mühendisi, malzeme mühendisi, polimer mühendisi, çevre mühendisi, nano-mühendis ve biyo-mühendislerden oluşan interdisipliner yapıda 25 kişilik bir ekip görev alıyor. Ulusal ve uluslararası ortaklı projeler sayesinde dünyanın her yerinden üniversite, enstitü ve firmalarla iş birlikleri içinde olan Ar-Ge merkezimizde Tutkal Teknolojileri, Emprenye Teknolojileri, Yüzey Teknolojileri, Odun Bazlı Kompozitler ve Sürdürülebilirlik olmak üzere beş başlıkta çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri, start-up'lar, uluslararası organizasyonlarla başarılı projelere imza atıyoruz. Ayrıca, şirket bünyesinde kurulmuş olan Fikir Platformu ile şirket çalışanlarının inovasyon süreçlerine dahil olmalarını sağlıyoruz."
%100 GERİ DÖNÜŞÜMLÜ LEVHA GELİŞTİRİYOR
Türkiye'nin inovasyon şampiyonlarını belirleyen İnovaLİG'de ise üst üste üç kez ilk 3'te yer aldıklarını dile getiren Haluk Yıldız, uluslararası kuruluşlarla birlikte yürüttükleri Ar-Ge ve inovasyon projeleriyle katma değerli ürünleri sektöre kazandırdıklarını söylüyor.
Kastamonu Entegre bünyesinde yakın dönemde gündeme alınan projelerin başında ise Akzonobel, CNR ve Cranfield Üniversitesi iş birliğiyle sürdürülen, Avrupa Birliği'nin döngüsel ekonomi konusunda fonladığı en büyük inovasyon projelerinden 'ECOBULK' geliyor. Bu projede, Adana fabrikasında atıklardan kompozit levha geliştirme çalışmaları yürütülerek yüzde 100 geri dönüşümlü levha geliştiriliyor.