USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

08 Mart 2023 12:53

Escar, paylaşımlı saatlik kiralama işine yerli üretim mikro mobilite araçlarıyla dahil olacak

Geleceğin trendlerini göz önüne alarak 'Mint' isimli şirket kuran Escar, 'Kontrolmatik' ortaklığıyla girdiği bu yatırımla paylaşımlı saatlik kiralama işine yerli üretim mikro mobilite araçlarıyla dahil olacak. Aynı zamanda ekosistem dahilinde sadece paylaşım modeli değil eşzamanlı olarak, batarya üretimi ve şarj istasyon kurulumu da şirketin planları arasında yer alıyor.

Escar, paylaşımlı saatlik kiralama işine yerli üretim mikro mobilite araçlarıyla dahil olacak

Sektördeki yolculuğuna 2001 yılında başlayan ve süreç içerisinde asıl işinin araç kiralamanın ötesinde, fark yaratan ve çözüm odaklı hizmet anlayışından geçtiğini kavrayan Escar, 20 seneyi aşkın tecrübesiyle, hizmet kalitesini sürekli kılmak adına yenilikçi ve kendini geliştiren bir şirket olmaya odaklandı. 2012 yılında 'Varmı Arttıran' markasını kuran şirket, ikinci el araç alım-satım süreçlerinde yenilikçi bir iş stratejisi izleyerek, canlı ihale yoluyla online platformunda satıcı ve alıcıyı şeffaf iş modeli ile buluşturuyor. Nihai kullanıcıya yönelik, internet tabanlı açık arttırma yöntemiyle sektördeki satış kanallarını geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Escar Genel Müdürü Nora Karakaş ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel yaptığımız röportajımızda Escar'ın 2023 vizyonunu ve hedef yatırımlarına dair konuştuk...

Öncelikle bize biraz marka hikayenizden bahsederek başlamak ister misiniz? Nasıl başladı Escar'ın ortaya çıkma hikayesi?

Escar olarak sektördeki yolculuğumuza 2001 yılında başladık. Süreç içerisinde asıl işimizin araç kiralamanın ötesinde, fark yaratan ve çözüm odaklı hizmet anlayışından geçtiğini kavradık. 20 seneyi aşkın tecrübemizle, hizmet kalitemizi sürekli kılmak adına yenilikçi ve kendini her daim geliştiren bir şirket olmaya önem verdik. 2012 yılında hayata geçirdiğimiz teknolojik altyapısı kuvvetli ve efektif bir fiyatlandırma yapmayı hedeflediğimiz 'Varmı Arttıran' yatırımımızla, ikinci el araç alım-satım işini yeni bir modellemeyle büyütmeye odaklandık. Bu yeni iş kolunda da pazarda fark yaratacağımıza ve pazarda teknolojik standartlarımızla etkin olacağımıza inanarak yola çıktık.

Kadın bir girişimci olarak sektörde ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Bir kadın gözüyle sektörü değerlendirir misiniz?

Ben bu durumu sadece avantajlı yanından değerlendiriyorum. Çünkü bu sektörde olup da kendinizi ayrıcalıklı hissetmemeniz mümkün değil, düşünsenize etrafınızdaki herkes size karşı nazik davranmaya çalışıyor. Öte yandan sadece kadın olmamdan kaynaklı birtakım sorunlarla da karşılaşabiliyorum. Ama bunu erkek egemen sektörün sorunu olarak değil, eğitim sorunu olarak görüyorum. Kadınların hizmet verdiğimiz sektörlere renk kattıklarını düşünüyorum ve işini sahiplenen, kendisini geliştirebilen her kadının başarılı olacağına inanıyorum.

"Filo araç kiralama sektörünün borsada işlem gören ilk temsilcisiyiz"

Kısaca filo kiralama sektöründeki iş gündeminizden bahseder misiniz?

Escar olarak filo araç kiralama sektöründe 300'e yakın kurumsal müşterimiz bulunuyor. Hedefimiz, pazarda araç hacmiyle egemenlik kurmak değil, satış sonrası destek faaliyetlerimizle öne çıkarak seçkin müşterilerimize sunduğumuz kaliteli hizmetle fark yaratmak.

Filo araç kiralama sektörünün borsada işlem gören ilk temsilcisiyiz. Güçlü finansal yapımızla sektörde istikrarlı büyümemizi sürdürüyoruz. En büyük gücümüz müşterilerimiz ve kısa süreli kazanımlar için uzun süreli dostluklarımızın, iş ilişkilerimizin bozulmasına asla izin vermiyoruz. Bu nedenledir ki mevcut müşterilerimizle sözleşme yenileme oranlarımız yüzde 90'ın üzerinde. Sahip olduğumuz bu müşteri sadakatini, yeni müşterilerimizde de yaratarak portföyümüzü genişletmek istiyoruz.

2022 yılı Escar için nasıl geçti? 2023 ve sonrası için hedefleriniz nedir?

Son dört yılın toplamında yüzde 30'ların üzerinde büyüyerek sektörün üzerinde bir büyüme oranı yakaladık. Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda 2021 yılı temmuz ayında borsaya açılarak halka arz olduk. 2022 Ekim sonu finansal raporlarına göre; geçtiğimiz seneye oranla yüzde 87'lik bir büyüme gerçekleştirdik. 494 milyon TL net satış yaparak şirket değerimiz 4,2 milyar TL'ye ulaştı. Aynı zamanda 300 milyon TL net kar rakamlarıyla bir önceki yıla göre yüzde 170 büyüme gösterdik. Filomuzda halihazırda 4 bin 650 adet aracımız bulunuyor. 2022 yılında ikinci el araç satış platformunda ve saatlik/dakikalık elektrikli paylaşımlı araç kiralama sektöründe yapacağımız yatırımların temellerini attık. 2023 yılı itibarıyla da olgunlaştırdığımız bu yatırımlarımızı hayata geçirmeye hazırlanıyoruz.

TRAFİĞİ YARI YARIYA AZALTAN 'ELEKTRİKLİ VE MİKRO MOBİLİTE' ÇALIŞMALARINA ODAKLANDI

İkiz dönüşüm (dijital ve yeşil dönüşüm) ile birlikte birçok sektörde hızlı bir yatırım atağı söz konusu. Otomotiv ve ulaşım da bunlar arasında. Escar olarak ikiz dönüşüm noktasında yaptığınız veya yapmayı planladığınız yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

Son zamanlarda, sayıları hızla artan paylaşımlı araç platformlarına talep oldukça yoğun. Özellikle İstanbul'da yaşanan taksi ve ulaşım krizine bir nebze de olsa yeni bir çözüm getirdi diyebiliriz. Araç özellikleriyle ilgili beklentilere gelecek olursak, son zamanlarda hayatımıza giren ve oldukça hızlı yaygınlaşan elektrikli araçlara yoğun bir talep var.

Elektrikli araç kullanımı, tüm dünyada artış gösteriyor. 2030 yılında dünyada satılan her 10 araçtan birisinin paylaşım ekonomisinde kullanılması öngörülüyor. Yine 2030 yılı için satılan arabaların yüzde 55'inin elektrikli olması, yüzde 40'ının ise hibrite dönüşmesi bekleniyor. Yaşadığımız dönemde Y ve Z kuşağının yüzde 60'ı araçları sadece ulaşım vasıtası olarak görüyor. Yani bizim bildiğimiz geleneksel, konforlu olsun, bagajı da olsun seçeneklerini göz ardı edip, "ben kullandığım kadarını ödeyeyim" diyen bir mantık oluşmuş durumda. Burada da devreye "mikro mobilite araçlar" giriyor.

Biz de değişen sistemde güçlü oyuncular arasında yer alabilmek için yatırım planımızı oluştururken geleceğin bu trendlerini göz önüne aldık ve 2022 yılının haziran ayında "Kontrolmatik" iş birliğiyle "Mint" isimli şirketimizi kurduk. Bu yatırım kapsamında ekosistem dahilinde sadece paylaşım modeli değil eşzamanlı olarak, batarya üretimi ve şarj istasyon kurulumu ve sonrasında mobilite araç üretimine kadar giden bir yatırım planımız var. Üretimini yapmayı planladığımız araçlarımız iki kişilik olacak ve yüzde 100 elektrikli sistemle çalışacak. Araçlarımız saatlik araç paylaşım ekosistemine sunulacak ve kurumsal şirketler de odak noktamızda yer alacak. 2023 yılı ikinci yarısından itibaren çalışmalarımızın altyapısını tamamlamış olmayı ve pilot bölgelerde araçlarımızın dolaşmaya başlamasını hedefliyoruz.

Şu an gördüğümüz paylaşım modellerinden biraz daha farklı olarak, çok küçük, trafiği yarı yarıya azaltan, park sorununu yüzde 95 oranında çözen, ekosistem dahilinde tamamen çevreye duyarlı "elektrikli ve mikro mobilite" dediğimiz bir sistem üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yılda kişi başına 1 ton karbon emilimini azaltan bu sistem dünyamız adına çok önemli. Bu kapsamda yakın bir dönemde bu projenin altyapısının tamamlanmasını ve pilot bölgelerdeki çalışmaların başlatılmasını planlıyoruz.

"ÖNCELİKLERİMİZİN MERKEZİNDE SATIŞ DEĞİL SATIŞ SONRASI DESTEK HİZMETLERİ BULUNUYOR"

Hizmetlerinizin muadillerinden farkı nedir? Markanız Türkiye'ye ve sektöre ne gibi ilkleri kazandırdı, gelecekte neleri kazandırmayı hedefliyor?

Filo araç kiralama sektöründe hizmet vermeye başladığımızda, sektörde sunduğumuz hizmet anlayışı ile fark yaratmak istedik. Filo araç kiralama işinde çözüm odaklı olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorduk. Bu nedenle yaptığımız her planlamada hizmetimizin kalitesiyle fark yaratmayı hedefledik. Bu doğrultuda, talebi doğru anlayan ve daima çözüm odaklı hizmet anlayışımız ile sektörde ayrışıyoruz.

Sektörde satış sonrası destek departmanları 4-5 kişiyle yönetilirken, biz 35 kişilik satış sonrası destek ekibimizle müşterilerimize hizmet sağlıyoruz. Önceliklerimizin merkezinde satışın ötesinde satış sonrası destek hizmetleri bulunuyor. Müşteri memnuniyeti endeksi çerçevesinde; homojen büyüyen, sunduğumuz hizmetlerle her zaman sektörde en iyi olmayı misyon edinen öncü filo araç kiralama şirketi olmayı sürdüreceğiz.

Kurumların filo araç kiralama şirketlerinden genel beklentisini "kusursuz hizmet servisi" olarak özetleyebilirim. Kurumların araç satın almak yerine filo kiralama şirketiyle çalışmasının temel nedeni de bu. Araçların bakımı, olası hasar durumunda hasarlı aracın yerine ikame araca hızlı ulaşım, kış aylarında araç lastiklerinin mevsim şartlarına uygun ekipmanla güncellenmesi gibi operasyonel süreçleri kendileri takip etmek yerine bu konuda bir partnere ihtiyaç duyuyorlar. Escar olarak tam da bu noktada fark yaratıyoruz. Çok geniş ve profesyonel bir satış sonrası destek ekibine sahibiz. Sektörde birçok firma vale hizmeti gibi hizmetleri dışarıdan temin ederken biz müşterilerimize sadece Escar personeliyle hizmet sağlıyoruz. Vale olarak çalışan arkadaşlarımızı özenle istihdam ediyor ve onlara düzenli olarak eğitimler veriyoruz. Böylece profesyonel ekibimizle müşterilerimizin, karşılaşabilecekleri sorunları kısa bir sürede çözüyor, iyi bir kullanıcı deneyimi yaşamalarına özen gösteriyor ve her daim yanlarında oluyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR