USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

05 Haziran 2023 13:49

Beyaz eşyada akıllı ve yeşil çözümler dönemi

34 milyon adetlik üretimi ile Avrupa'nın beyaz eşya üssü konumunda bulunan Türkiye beyaz eşya sektörü hakkında bilgi veren Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın, gelecek günler için “Akıllı ev aletleri-akıllı ev uyumu ve bu sayede yüksek verimlilik sağlanması ile tedarik zincirinde (lojistik, dağıtım, satış kanalı) yeşil çözümler gibi konular bizim için ilk sıralarda yer alacak” açıklamasını yaptı.

Beyaz eşyada akıllı ve yeşil çözümler dönemi

> Beyaz eşya sektörü oldukça geniş yelpazede ürün çeşitliliğine sahip, ekonomiye katkısı büyük bir sektör. Bu konuda Türkiye'nin dünyadaki konumu nedir?

İstisnasız her eve ulaşan, hane halkının temel elektronik ihtiyaçlarını karşılayan çok geniş kapsamlı bir sektörden söz ediyoruz. Küresel beyaz eşya pazarı her geçen gün büyüyor. 2022'de 285 milyar dolardan 2027'ye geldiğimizde pazarın dünya ekonomisine 335 milyar dolara varan katkı yapması bekleniyor. Bu bizim açımızdan muazzam bir fırsat. Türkiye beyaz eşya sektörü olarak bizim avantajlarımız çok kıymetli: Ticaret açısından hem Avrupa'yla hem de Orta Doğu ve Yakın Doğu pazarlarıyla entegreyiz. Tüm bu pazarlar için stratejik noktadayız. Üretim gücümüz, altyapımız, rekabet etme yeteneğimiz istikrarla artıyor ve teknolojik kapasitemizi de ileri seviyeye taşımış durumdayız. Hem sektör olarak dünyada önemli bir konumdayız hem de ülke ekonomisi içinde önemli bir paya sahibiz. Bugün Türkiye beyaz eşya sektörü, yıllık yaklaşık 34 milyon adetlik üretimi ile Avrupa'nın beyaz eşya üssü konumunda. Eskiden Avrupa'da beyaz eşya üretim üssü olarak Almanya ve İtalya gibi ülkeler bilinirken, bugün ilk sırada Türkiye var. Dünyada ise Çin'in ardından ikinci sıradayız. Dünya çapında beyaz eşya üretiminin yüzde 7'si Türkiye'de yapılıyor. Üretimimizin yaklaşık yüzde 75'ini, sayısı 150'yi bulan ülkelere ihraç ediyoruz. Yıllık 4.5 milyar dolarlık ihracat ile ülke ekonomisine katkımız büyük. Bunun yanında, sektörümüz, 60 bin kişilik doğrudan istihdam yaratıyor; dolaylı olarak sağladığımız katkıyla birlikte 600 bin kişilik bir istihdam desteğinden bahsedebiliriz.

Beyaz Eşya sanayisi, patent başvuru sayısı ile de en öne çıkan sektör. Son 5 yılda patent başvurusu 1500'leri geçti. Beyaz eşya sektörünün birçok kategorisinde dünyada söz sahibi konuma gelen Türkiye, en az su tüketen çamaşır makinesi, en kısa sürede yıkayan ve en az su tüketen bulaşık makinesi, en az enerji tüketen buzdolabı ve kurutucu, en sessiz çalışan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın örnekleri ile oldukça ses getiriyor.

"ÜRETİMİ YÜKSEK TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ"

> İhracat rakamlarında beklenti ve hedef nedir? Bu hedeflere ulaşmak için ne gibi stratejiler izlenecek?

Bu yılın ilk çeyreğinde ihracattaki düşüş, bizim aslında beklediğimiz bir düşüştü. Çünkü özellikle Avrupa'da salgın dönemindeki kapanmaların etkisiyle tüketicilerin ev içine dönük olmaları hane içine yapılan tüketimi hızlandırmıştı ve ev içi harcamaların artması beyaz eşyaya da yansımıştı. Dolayısıyla oradaki pazar rakamları oldukça hızlı büyümüştü. 2021 yılında ihracat rakamlarında 2020 yılının oluşturduğu düşük baz etkisiyle birlikte TÜRKBESD verilerine göre yüzde 18 artış gördük. 2022 yılı sonunda ise, 2021 yılına çok yakın bir ihracat rakamına ulaştık sektör olarak. Ama Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından sonra hem tüketicinin enerjiyle ilgili kaygılarının artması hem de soğuk kış beklentisi yüzünden kendini güvende hissetmemesi aynı zamanda yüksek enflasyonla yüzleşmeye başlamaları tüketicilerin harcama iştahını biraz kısmaya başladı. Bunun sonucunda salgın döneminde çok hızlı büyüyen rakamlar bu senenin başında küçülmeye geçti.

Bizim rakamlarımız genel ekonomiden bağımsız değil, Avrupa piyasasının genel olarak durgunlaşmasının sonuçları. Bununla beraber, bizim endüstrimiz çok yüksek yatırımlı ve yüksek kapasiteli bir endüstri. 2023 yılının devamında, ilk 3 ayda gördüğümüz ihracat daralmasında düşüş görmeyi ve yüksek satış sezonuna da yaklaştıkça üretimin artmasını hedefliyoruz. Bizim fabrikalarımız ne kadar çok çalışırsa o kadar ülkeye, sisteme ve şirketlere katma değer sağlayabilir. Bu, tüketiciler için daha düşük maliyet anlamına da geliyor. Endüstri bu nedenle üretimi mümkün olduğunca yüksek tutmak için elinden geleni yapıyor. Dolayısıyla ihracat rakamlarında düşüş görsek de bizim üretimi kısmak gibi planımız hiçbir zaman olmuyor.

"GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ ÜRÜNLERİ GÖRECEĞİZ"

> Sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu en önemli konulardan. Sektördeki yansıması nedir?

Küresel gündemin üst sıralarında bulunan sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu konularının tüm sanayileri ve iş kollarını etkilediği bir gerçek. Küresel iklim değişikliği, artan su ve enerji ihtiyacı gibi etkenler, beyaz eşya sektörünün özellikle ağırlık verdiği konular. Bu anlamda sektör olarak bizim için çevre dostu ve enerji verimli ürünler önemli bir gündem maddesi. Enerji verimli ürünlerin pazar payının artırılmasının, özellikle de enerji darboğazının hissedildiği bu günlerde, sektörümüz ve ülkemiz için büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. TÜRKBESD olarak 2030 yılına kadar enerji tüketimi konusunda önemli hedefler belirledik: Sektörümüzde 2030 yılına kadar toplam elektrik tüketiminde 6.2 TWh tasarruf, toplam 2.3 milyon ton CO2eq emisyon azalımı ve hanelerde toplam 20.8 milyar TL tasarruf hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde öncellikle akıllı ev aletleri-akıllı ev uyumu ve bu sayede yüksek verimlilik sağlanması ve tedarik zincirinde (lojistik, dağıtım, satış kanalı) yeşil çözümler gibi konular bizim için ilk sıralarda yer alacak ve gelecek dönemde bunlara yönelik gelişmelerle karşılaşacağız. Beyaz eşyalarda yüksek oranda geri dönüştürülmüş/ geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanıldığını, tamir edilebilirliği yüksek ürünler üretildiğini ve yeniden dönüştürülmeye uygun ürünlerin yenilenerek satışa sunulduğunu göreceğiz. Üretim tarafında da yenilenebilir/temiz enerji kaynaklarıyla karbon nötr üretim teknolojileri sürdürülebilirlik açısından ana gündem maddeleri olacak. Elbette Ar-Ge çalışmalarında da bu konulara ağırlık verildiğine tanık olacağız. Hem ürünlerde hem de üretimde enerji ve su kullanım verimliliğini artırmak üzere Ar-Ge çalışmaları yapılmaya devam edecek. Tüketicilerde artan farkındalık ve regülasyonlarla birlikte ürünler de sürdürülebilirlik çerçevesinde sınıflandırılabilecek. Böylelikle tüketicilerimizin bu ürünlere teşviki sağlanacak. Cihaz üreticilerinin planlamalarında sürdürülebilir ürün tasarımlarının da öncelik olması bekleniyor.

> Bu anlamda uluslararası gelişmeler konusunda neler takip ediliyor?

Bu anlamda Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı olan AB'de Yeşil Mutabakat kapsamındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu alandaki gelişmeler, ürün geliştirme ve üretim süreçlerini derinden etkileyecek. Dolayısıyla yatırımlarımızda bu konuyu önceliklerimiz arasında tutuyoruz. Sınırda Karbon Düzenlemesi, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) oluşturulması gibi gelişmelere hızlı bir şekilde uyum sağlamamız büyük önem taşıyor. AB'de geliştirilmesi devam eden, Sürdürülebilir Ürünler için Ekotasarım Yönetmeliği (Ecodesign for Sustainable Products Regulation-ESPR) de sektörümüzü etkileyecek düzenlemeler öngörüyor. Sürecin yakından takip edilerek, ülkemizde gerekli iletişim ve düzenlemelerin vakitlice yapılmasını hem ihracattaki rekabetçiliğimizin devamı hem de AB ile Gümrük Birliği'nin verimli bir şekilde işlemesi açısından da gerekli görüyoruz. Bu anlamda çalışmalarımızı yoğun bir biçimde sürdürüyoruz.

> Beyaz eşya sektöründeki yatırımlar da hız kesmeden devam ediyor. Yatırımlar özellikle hangi konularda yoğunlaşıyor?

Türkiye'de beyaz eşya sektörü büyümeye; gerek mevcut üreticilerin kapasite yatırımlarıyla gerekse yeni yatırımcılarla birlikte kapasitesini artırmaya 2023'te ve sonrasında devam edecek. Bunun işaretlerini net olarak görüyoruz. Sektör yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Yapılan yatırımlar ağırlıklı olarak üretim kapasitelerinin artırılması, yenileme ve modernizasyon faaliyetleri, yeni ürün kategorileri, küresel yeni coğrafyalara giriş, üretim ve pazarlama faaliyetleri, enerji ve kaynak verimliliği, Ar-Ge faaliyetleri, dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve müşteri deneyimi odaklı faaliyetler (perakende, web, servis vb.) ve üniversite-sanayi iş birliği gibi alanlarda gerçekleşiyor. Bunlar arasında en dikkat çekici başlıkların dijitalleşme ve yeşil dönüşüm olduğunu söyleyebiliriz. Dijitalleşme başlığı altında akıllı ve bağlanabilir ürünler, hayatı kolaylaştıracak inovatif ürünler, üretimde ve tedarik zincirinde otomasyon, robotik çözümler ve yapay zekâ çözümleri en yoğun yatırım beklenen alanlar. Yeşil dönüşüm başlığı altında ise tahmin edebileceğiniz gibi yatırımlar, üretim süreçlerinde ve ürünlerde enerji ve su verimliliğini artırıcı çözümlere ve geri dönüşüm çalışmalarına odaklanacaktır.

"EV, TÜRK İNSANI İÇİN SOSYALLEŞME ALANI"

> Türkiye'deki kullanıcıların beyaz eşyaya bakışı sektörü nasıl etkiliyor?

Sektörümüzün son dönemde malzeme ve enerji maliyetlerindeki artışa rağmen yüksek kapasite kullanımını önceliklendirerek tüketicilere ihtiyaç duydukları ürünleri en uygun fiyatlarla ulaştırmaya devam eden yaklaşımının altını çizmek isterim. Bu sayede, enflasyon oranlarındaki artışa rağmen iç pazarda tüketicilerimiz geçen seneye kıyasla daha fazla harcama eğilimi gösterebildiler. Aynı zamanda bu sayede sektörümüzdeki istihdam oranlarını da koruma olanağı bulduk. Bunun yanında ev, Türk insanı için bir sosyalleşme alanı. Dolayısıyla tüketicilerimiz hayat konforlarını artıran ve hayatı kolaylaştıran beyaz eşyalara yatırım yaparken öncelik ve ihtiyaç analizini çok iyi yapıyor ve sektöre yön veriyor.

Aynı zamanda sektör olarak biz, tüketicilerin ihtiyaçlarını periyodik pazar araştırmalarıyla analiz ediyoruz. Buradan elde ettiğimiz sonuçlarla, genç, yeniliğe aç ve daha iyisini isteyen tüketicilerimizin dinamizmi bizi inovatif ürünler tasarlamaya ve üretmeye yönlendiriyor.

> Dernek olarak da projelerinizi merak ediyoruz açıkçası... Sektörde ne gibi gelişmeler için adımlar atacaksınız?

Beyaz eşya sektörü, cari fazla veren güçlü bir sektör. Sektörün bu güçlülüğünü sürdürülebilir kılmak bizim temel önceliğimiz. AB yönetmeliklerine ve regülasyonlarına tam uyum, derneğimizin ana gündem maddelerinden. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği faaliyetlerimiz sürekli devam ediyor. AB teknik düzenlemelerini yakından takip ediyoruz ve ilgili bakanlıklarla görüşerek ülkemizde de eşzamanlı uygulanması için çalışmalar yürütüyoruz. Üretimde rekabet gücümüzün korunması konusunda yine kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığımız çalışmalar mevcut. Tüm bunlarla birlikte ihracatımızı da diri tutmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda tüketicilerimizi enerji verimli ürünlere teşvik etmek için farklı mekanizmalar geliştirmeye çalışıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR