USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektör

11 Ekim 2018 11:34

“İDMİB 3. Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması” ödülleri sahiplerini buldu

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) tarafından Türk ayakkabı sektörünün yaratıcı gücünü desteklemek ve genç tasarımcıları sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen “3. Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması” ödülleri Raffles Hotel’ de gerçekleşen törenle sahiplerini buldu.

“İDMİB 3. Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması”  ödülleri sahiplerini buldu

Gecede ön jüri değerlendirmesi sonucu finale kalan Cansu Çitak, Dila Korkmaz, Ece Pınar Demirel, Gamze Gürtaşar, Melih Öz, Alparslan Şendağlı, Kaan Eratalay, Oğuzhan Altay, Oya Cevizkaya, Yunus Emre Yürekli’nin tasarımları koreografisini Uğurhan Akdeniz’in, tasarım direktörlüğünü Hakan YILDIRIM’ın yaptığı defile ile sergilendi. Tasarımcılar ihraç edilebilecek ve sektöre katma değer sağlayacak kadın ve erkek ayakkabı kategorilerindeyarışarak, her kategoride dereceye girenler ayrı ayrı ödüllendirildi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak'ın ev sahipliğinde gerçekleşen final gecesinin jürisinde Gülşen, Zeynep Üner, Edis, Mahizer Aytaş, Hakan Bahar, Mehmet Yücebaşoğlu, Tamer Yılmaz, Mehtap Elaidi, Özlem Kaya, Özgür Masur, Kaner Kıvanç, Seda Lafçı, Ezgi Apa, Emre Güven,Süleyman Orakçıoğlu, Ertuğrul Özkök, Hakan Yıldırım, İslam Şeker, Erkan Zandar, Abdulsabur Endican, Tan Erdoğdu gibi birbirinden önemliisimler yer aldı.

3.Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması’nın açılış konuşmasını yapan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan’ı Mustafa Şenocak “Sektör olarak ihracatta katma değer için tasarımın önemine yürekten inanıyoruz. İhracatçılarımız yaşadığı her türlü zorluğa rağmen, üretmeye, ihracatta rekorlar kırmaya ve yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor. Ayakkabı sektörümüzde çift başına 60 dolara varan çok yüksek ihracat değerlerine ulaştık. Bu rakamı daha da yukarılara taşımanın yolu tasarımdan, o yani bu salondan geçiyor.” dedi.

2018 yılını tüm zamanların ayakkabı ihracatı rekoru ile kapatacaklarını vurgulayan Şenocak, “Sektörümüzün en önemli alt bileşenlerinin başında hiç şüphesiz ayakkabı sektörü geliyor. 2018 yılının ilk dokuz ayında 170 ülkeye, 703 milyon dolar değerinde ayakkabı ihracatı gerçekleştirdik, bu ihracat ile 2016 yılı ihracatımızı yakaladık. İnşallah önümüzdeki 1 ayda 2017 yılı ihracatımızın tamamını aşacağız ve 2018 yılını siz ihracatçılarımızın gayretleri ile tüm zamanların ayakkabı ihracat rekoru ile kapatacağız. Her ne kadar ihracatımızdaki artış hepimizi sevindirse de; o biz bu artışı yeterli görmüyoruz. İhracatımızı sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da artırmak zorundayız.  Sizlerle bu akşam bir arada olmamızın en önemli sebebi de işte bu zorunluluk. Türkiye, ayakkabı sektörü bugün dünyanın çift bazında en büyük 6. üreticisi, 8. İhracatçısı. Ancak değer bazında 25. Sırada yer alıyoruz. Bu durumu değiştirmek zorundayız. Bunu da ancak katma değerli ihracatımızı artırarak yapabiliriz. Bunu yapmanın en etkili yolu da tasarım gücümüzü artırmak. Üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz bu yarışma ile bu amaca katkı sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Katma değerli ihracatının önemini vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Öncelikle ait olduğum bir camianın böyle güzel bir organizasyonunda birlikte olmak benim için büyük mutluluk. Tasarımın gücüne ve Ar-ge’ye her zaman inandık. Tasarım, malın artısı ve fikrin parasal karşılığı. Tasarım, Ar-ge ve inovasyon ile ilgili söyleyecek ve yapılacak çok şey var. Böyle bir organizasyonu başlattıkları için İDMİB ailesine teşekkür ediyorum. Türkiye olarak daha fazla ihracat yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Bunun da iki yolu var. Ya miktar bazında çok yapacağız ya da sattığımızı değerli yapacağız. Dünya ile birlikte her şey değişiyor. Yeni dünyada tüketici istekleri ve talepleri ön planda. Tasarıma ve modaya yön veren kültürün içerisinde olmamız gerekiyor. TİM olarak tüm sektörlerde tasarımı destekliyoruz. Biliyoruz ki gelecek tasarlanmış ürünlerde. Bu işi yapacak olanlar da gençlerdir. Gençlerimizi sektörümüze kazandırmanın en iyi yolu bu yarışmalardır. Tasarım bilincini artırmak adına TİM olarak tasarım haftası düzenliyoruz. Önümüzdeki ay tüm sektörlerin tasarlanmış ürünlerini göz önüne çıkartacağız. Türkiye’nin ihracatını inovasyonla, katma değerle ve tasarımla büyüteceğine inanıyoruz. Sektörün bu konuda sonuna kadar arkasındayız” diye söyledi.

GECENİN KAZANANLARI

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak eşliğinde, gecede kadın kategorisinde birinci olan Dila Korkmaz ve erkek kategorisinde birinci olan Oya Cevizkaya ödüllerini Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’den, kadın kategorisinde ikinci olan Melih Öz ve erkek kategorisinde ikinci olan Kaan Eratalay ödüllerini İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı İslam Şeker’den, kadın ategorisinde üçüncü olan Gamze Gürtaşar ve erkek kategorisinde üçüncü olan Alparslan Şendağlı ise ödüllerini Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Abdulsabur Endican’dan aldı.

Yarışmada birinciler 15 bin TL, ikinciler 10 bin TL, üçüncüler 5 bin TL ve tüm finalistler dijital çizim tableti ile ödüllendirildi. Ayrıca ilk üçe giren yarışmacılardan Ticaret Bakanlığı’nın uygun göreceği isimler, yurt dışı eğitim ödülünün de sahibi olacaklar.

 

EN ÇOK OKUNANLAR