USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektör

25 Temmuz 2019 11:28

Outdoor Factory devler ligini zorluyor

Outdoor Factory (Açıkhava Fabrikası), Türkiye ile birlikte yurtdışında da büyümeye odaklandı. 2010 yılında faaliyete geçen ve 9 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’deki bütün tema park projelerinde yer alan ve yeni müzecilik anlayışıyla Türkiye’de birçok proje hayata geçiren Outdoor Factory, şimdi de gözünü yurtdışına dikti.

Outdoor Factory devler ligini zorluyor

Bu yılın tamamında iç pazarda yüzde 15’lik bir büyüme hedefi belirleyen şirket, yurt dışında ise bu büyüme hedefini yüzde 20 olarak öngördü.
Yurt dışında hedef pazar olarak, Almanya, İtalya, Rusya, Fransa, Katar, Dubai ve Balkan Ülkelerini seçen Outdoor Factory’nin Genel Müdürü Suphi Aydıner, “Avrupa’da 100 yılı aşkın, sosyal hayatın ve kültürün bir parçası olmuş tema parklar var. Şu an tema park pazarını Avrupa ve ABD yönetiyor. Biz Türk yatırımcılar olarak bu pazara çok sonradan girdik. Fakat ciddi anlamda fark yarattık. Avrupa’da yüzde yüz Türk sermayesi ile kurulu bir şirket sadece 9 senede sektörde kendini kabul ettirdi. Bu pazardaki büyümemiz herkesin dikkatini çekti. Büyüdüğümüz kategoriler ülkelere göre farklılık gösteriyor. Avrupa’da müzecilik ve tema park alanında büyüyoruz.  Ortadoğu pazarında ise tema parkın yanı sıra kentsel dönüşüm ve ‘şehir mobilyaları’ çalışmalarımızda ciddi bir artış var. Önümüzdeki dönemde hedef pazarlardaki 100 tema parka tedarik hizmeti vermeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Sektör 2025’te 70 milyar doları aşacak

Özellikle tema park özelinde tüm dünyada ciddi bir hareketlilikten söz eden Aydıner, küresel pazarın şu an için 50 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Aydıner sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan tüm analizler gösteriyor ki 2025 yılında Tema park sektöründe pazar büyüklüğü 70 milyar doları aşacak. Türkiye’nin önünde ise daha uzun bir yol var. Şu an Türkiye’de çok az sayıda tema park var. Buraları ziyaret eden kişi sayısı ise yılda 5 milyon kişi civarında. Türkiye’deki büyüme, yerel para cinsinden yıllık olarak yüzde 30’lar seviyesinde...

Püf noktası kalite ve uygun maliyet

Outdoor Factory’nin yurt dışında büyüme motivasyonunun temelinde, ihracat yoluyla Türkiye’ye değer oluşturmak olduğunu vurgulayan Aydıner, “Tema Park konsepti, dünyada oldukça uzun bir geçmişe sahip. Dünya Tema Parklar fuarı tam 110 senedir düzenleniyor. Yurt dışına baktığımızda 150 yılını dolduran tema parklar görüyoruz. Bu parkların her yıl yenilenmesi ve bakımının yapılması gerekiyor. Biz de bu alana çok önem veriyor ve kendimizi geliştiriyoruz.  Küresel anlamda rakiplerimize kıyasla aynı kaliteyi çok daha uygun maliyetlerle sunabiliyoruz. Kalite konusunda uzmanlaşmış rakiplerimizin yanı sıra tema park sektöründeki dünya devleri bizimle iletişime geçerek talepte bulunuyorlar.   Kaliteyi uygun fiyata verdiğinizde giremeyeceğiniz pazar yok” ifadelerini kullandı.

Şehir ekonomisini canlandırıyor

Tema parkların sadece işletmeciye kazanç sağlamadığına dikkat çeken Aydıner, bu konuda hem ülke hem de şehirler için bir kazan-kazan durumu olduğunu belirtti. Aydıner şöyle devam etti: “Tüm dünyada tema parklar şehirlere marka bilinirliği ve ekonomik olarak değer katıyor. Bu alanlar, şehir ekonomisini canlandırırken turizmi destekleyip kentsel aidiyet duygusunun gelişmesine istihdam yaratarak iş imkanları oluşmasına imkan sağlıyor. Outdoor Factory olarak bugün 30’u aşkın belediye ile çalışıyoruz. Belediyeler şehrin simgesi ve çekim merkezini oluşturmak istiyor. En son projelerimizden Osmaniye’deki Masal Park bu anlamda ciddi bir talep görüyor. Sadece şehirdekiler değil, çevre illerden de ciddi bir yerli turist talebi oluştu.”

EN ÇOK OKUNANLAR