USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

13 Ocak 2025 11:13

Sağlık sektöründe yapay zeka dönüşümü

Yapay zeka, sağlık sektöründe erken teşhis, tedavi süreçleri ve hasta bakımı gibi alanlarda devrim yaratıyor. 2029'a kadar 169.7 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşması beklenen sağlıkta yapay zeka, Türkiye'de de hızla gelişiyor ve sağlık profesyonellerine destek sağlayarak hizmet kalitesini artırıyor.

Sağlık sektöründe yapay zeka dönüşümü

Sağlık sektöründe yapay zeka kullanımı, tıbbın her alanında gelişimini sürdürüyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) analizine göre, küresel sağlık pazarı 9 trilyon dolar değerinde (dünya GSYH'sinin yüzde 11'ine tekabül ediyor) ve bu sektör, yapay zeka ve robotik teknolojilerinin etkisiyle hızla dönüşüyor. Sağlık alanında araştırmalar yapan Exactitude Danışmanlık şirketinin verilerine göre sağlıkta yapay zeka pazarının 2029 yılına kadar 169.7 milyar dolara çıkması, 2022-2029 yılları arasında ise yüzde 42 oranında büyüme göstermesi bekleniyor.

SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ ODAKLI GİRİŞİMLER YÜKSELİŞTE

Türkiye'de de benzer bir eğilim gözlemleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılı sonu itibarıyla, sağlık teknolojileri alanında 725 girişim bulunuyor. Ayrıca, 2023 yılında biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren girişim sayısı 687'ye ulaşmış durumda. Bu girişimlerin birçoğu, yapay zeka ve ileri teknoloji uygulamalarını sağlık sektörüne entegre etmeyi hedefliyor. Yapay zeka hastalıkların erken teşhisi, tedavi süreçlerinin iyileştirilmesi ve hasta bakımının optimize edilmesinde kritik bir rol oynuyor. Sağlık kurumları, yapay zekayı teşhis, tedavi ve hasta bakım süreçlerinde kullanarak hizmet kalitesini artırıyor. Üretken yapay zeka ise sağlık alanında içerik üretimini hızlandırarak diğer yapay zeka uygulamalarının veri analizi ve kişiselleştirilmiş öneriler oluşturmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca, genetik analizler ve moleküler düzeyde tedavi planlaması gibi kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları, yapay zekanın desteğiyle daha etkili hale geliyor.

ERKEN MÜDAHALE, DOĞRU TAHMİN

Yapay zeka destekli sanal asistanlar, hastaların tedavi süreçlerinde rehberlik ediyor ve sağlık profesyonellerine destek sağlıyor. Dijital ikizler ise organların sanal modellerini oluşturarak tedavi ve yaşam tarzı değişikliklerinin etkilerini simüle ediyor. Sağlık sektöründe yapay zeka teknolojilerinin hızla geliştiği ve dönüştürücü etkilerinin belirginleştiği bir dönemden geçiliyor. Örneğin, son yıllarda yapay zeka ile nörolojik hastalıkların doğru tanısı ve erken tedavisi için etkin bir rol üstlenmeye başladı. Yapay zeka kanser türlerinin erken teşhisinde önemli bir rol oynarken; yine kardiyoloji, radyoloji, göz hastalıkları, dermatoloji ve psikiyatriye kadar tüm branşlarda hizmet sunabiliyor. Bunun yanı sıra yapay zeka, sağlık hizmetlerini daha uygun fiyatlı hale getirmemize yardımcı olabilir. Bu teknoloji, sağlık hizmetlerine ayrılan bütçeyi daha da artırmak ve maliyetleri azaltmak için kullanılabilir. Uzmanlara göre 2025 yılı itibariyle, yapay zekanın sağlık alanındaki etkisi daha belirgin hale gelecek. Sağlık verilerinin analiz edilmesiyle bireysel sağlık riskleri daha doğru bir şekilde tahmin edilebilecek, bu da erken müdahale imkanını sağlayacak. Ayrıca, dijital asistanlar ve yapay zeka destekli uygulamalar, hasta takibi ve yönetiminde büyük kolaylıklar sağlayarak, sağlık çalışanlarının iş yükünü daha da hafifletecek.

EN ÇOK OKUNANLAR